Koronapandemien: Mer enn 200.000 tilfeller bare i Europa

Over 18.000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Ifølge worldometer er det registrert mer enn 350.000 smittetilfeller. Kina er fortsatt landet med flest, over 81.000, mens Italia er landet med flest dødsfall, over 5000 så langt.

Publisert: Publisert:

Se tall for hvert enkelt land nederst i saken. Foto: Viktor Klippen

 • Arild I. Olsson
  Journalist
iconDenne artikkelen er 70 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

En konvoi lastebiler fra det italienske forsvaret losser døde fra Bergamo ved kirkegården i Ferrara. Foto: Massimo Paolone, LaPresse/AP/Scanpix

HER FINNER DU OPPDATERTE TALL OM UTBRUDDET AV KORONAVIRUS

EUROPA

Nå er Europa episenteret for koronapandemien. Italia er hardest rammet med flere døde enn Kina, men dødstallene stiger dramatisk i Spania. I hele Europa er innbyggerne rammet av kraftige inngrep i friheten deres. Over hele kontinentet oppfordres folk til å holde seg hjemme. I Tyskland er det forbud mot at flere enn to personer møtes. Spania har innført portforbud, og i Norge er det ikke lenger lov å overnatte på hytta.

Den overordnede strategien til helsevesen i europeiske land er å strekke ut pandemien over tid, slik at færrest mulig rammes samtidig. Det som har skjedd i Italia, er at veldig mange er blitt syke av koronaviruset over en kort tidsperiode, noe som gjør det vanskelig for helsevesenet å tilby pasientene adekvat behandling.

I mange land er det innført former for bevegelsesbegrensning og overvåking som bryter med sentrale prinsipper som skal sikre individets frihet. På toppen av dette truer økonomiske nedgangstider, som følge av at store deler av samfunnet er stengt ned.

En hjemløs amerikaner krysser folketomme Times Square i New York. Foto: CARLO ALLEGRI, Reuters/Scanpix

NORD-AMERIKA

USA er hardest rammet i Nord-Amerika, og New York er den hardest rammede staten med over 23.000 av landets godt og vel 35.000 koronatilfeller.

Utbruddet i USA bærer preg av at landet manglet testutstyr og kom sent i gang med kartleggingen av pandemiens omfang. For en måned siden rapporterte USA om 70 koronatilfeller, alle relatert til utenlandsreiser. Siden har tallene økt i rekordfart.

Staten Louisiana for eksempel, hadde ingen kjente koronatilfeller i begynnelsen av mars, men etter at testingen nå er kommet i gang, har delstaten ved Mexicogolfen nå over 1000 sykdomstilfeller og mer enn 35 dødsfall. Farten på utbruddet er statistisk sett like høy som i Italia.

Canada har rundt 2000 koronatilfeller og mer enn 20 dødsfall så langt. Landet har ikke ett episenter. Sykdomstilfeller og dødsfall er stort sett å finne i de største byene, både på vestkysten og østkysten av landet.

I Mexico er det registrert et par hundre koronatilfeller. Det er mangel på testutstyr. Her kan det være store mørketall.

Søndag gikk livet sin vante gang i Rios slumstrøk. Foto: RICARDO MORAES, Reuters/Scanpix

SØR-AMERIKA

Brasil og Ecuador ble først rammet i Sør-Amerika, mens Argentina rapporterte om verdensdelens første dødsfall. Det er sykdomstilfeller i alle land, og store mørketall. Antall koronatilfeller stiger raskt i Brasil, Chile, Colombia og Argentina. Brasil er hardest rammet. Lave tall – som for eksempel 2 i Nicaragua – kommer blant annet av mangelfull rapportering og testing.

Landegrensene i Sør-Amerika er i praksis stengt på grunn av koronapandemien. Mange land har innført restriksjoner på innbyggernes bevegelsesfrihet. Peru, Panama, Bolivia, Paraguay og Ecuador har innført portforbud.

Koronaviruset sprer seg stadig raskere i Latin-Amerika og Karibia etter at kontinentet først syntes å slippe lettere fra det enn Asia og Europa.

I Chile er det erklært katastrofetilstand i 90 dager for å beskytte sykehus og helsesentre. Venezuela har satt sju delstater inkludert hovedstaden Caracas i karantene, mens Colombia har pålagt alle over 70 år å holde seg innendørs.

Masker til salgs i Sydney. Foto: LOREN ELLIOTT, Reuters/Scanpix

OSEANIA

Etter at koronaviruset er begynt å smitte mellom innbyggerne i New Zealand, har myndighetene bestemt å stenge ned hele landet i fire uker.

I de australske delstatene New South Wales og Victoria er det bestemt at ikke-essensielle virksomheter skal lukke dørene. Dette inkluderer blant annet de australske bryggeriene, noe som får det til å gå kaldt nedover ryggen på øltørste innbyggere. Australske utesteder er allerede stengt, sammen med kinoer, idrettsarenaer, helsestudioer og gudshus. Delstatsgrensene er også stengt, med unntak for godstransport. De fleste delstatene har stengt skoler og barnehager, mens noen fortsatt holder dem åpne.

Antall smittede i Australia er omtrent på samme nivå som Norge, men tallene stiger raskt.

Det var god plass i Rosebank katolske kirke i Johannesburg i helgen. Foto: Denis Farrell, AP/Scanpix

AFRIKA

I hele Afrika er det bekreftet over 1000 smittede og 19 døde, ifølge Verdens helseorganisasjon. Mange land på kontinentet har innført restriksjoner på reiser og forsamlinger, for å hindre spredning av viruset.

Sør-Afrika har de høyeste smittetallene. Her har myndighetene svart på krisen ved å stenge ned landets skoler, og i storbyene er det satt opp testsentre. Også Nigeria har stengt skolene.

Lederen for Verdens helseorganisasjons Afrika-avdeling, Matshidio Moeti, sier at de fleste tilfellene på det afrikanske kontinentet er importert fra Europa, og at det foreløpig er lite inter-afrikansk spredning. Helseorganisasjonen vil ikke spekulere i om Afrika er i en tidlig fase og kan risikere større utbrudd med tiden, eller om verdensdelen rett og slett er mindre utsatt for koronaviruset.

WHO tar også høyde for at det kan være store mørketall i Afrika, fordi mange land ikke utfører tester.

Hva gjør man ikke når det er mangel på ansiktsmasker? Israel er praktisk talt stengt, men utenfor parlamentet i Jerusalem er det protester mot statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner, AP/Scanpix

Midtøsten

Israelske og palestinske myndigheter har innført en nesten fullstendig nedstengning etter at det er bekreftet to koronatilfeller på Gazastripen.

Om lag 2 millioner palestinere bor i den tett befolkede enklaven Gaza. Myndighetene har innført omfattende restriksjoner for å forsøke å begrense smitte.

Palestinerne er ilagt portforbud, bortsett fra turer til helsefasiliteter, apotek, banker, bakerier og matvarebutikker.

Det er også strengt forbudt for palestinske arbeidere å ta seg inn på Vestbredden, ifølge statsminister Mohammad Shtayyeh.

Også israelere er ilagt portforbud. Det er laget en unntaksliste på 13 punkter, som inkluderer dem som har jobber som er vitale for samfunnet, turer for å handle mat, søke legehjelp og delta i demonstrasjoner. Sportslig aktivitet utendørs er også tillatt, men bare i par.

Alle flyankomster og passasjerfly på mellomlanding i Dubai blir innstilt i to uker for å begrense spredningen av koronaviruset i De Forente Arabiske Emiratene.

Myndighetene i Dubai kunngjorde mandag at all passasjertrafikk vil bli innstilt i to uker. Forbudet gjelder alle ankomster, men også passasjerer som bare kommer til Dubai i transitt.

Tiltaket blir gjort for å begrense antall koronasmittede og for å flate ut kurven for antall smittede, melder landets statlige nyhetsbyrå WAM. Dubais berømte kjøpesentre stenges i to uker som en del av De forente arabiske emiraters plan for å begrense spredningen av koronaviruset.

Også alle matmarkeder stenger, og restauranter får begrensede åpningstider. Kun matbutikker og apotek får ha åpent som normalt.

Det er foringstid for pingvinene i Wuhan zoo. Foto: CHINA DAILY, Reuters/Scanpix

ASIA

Koronaviruset brøt ut i Kina i november i fjor. Det er registrert over 80.000 tilfeller i landet, men også mer enn 70.000 som er blitt friske. Antall nye smittetilfeller er på retur. Over 3000 kinesere har mistet livet på grunn av koronapandemien.

Også i Sør-Korea er tallene på vei ned, etter at landet hadde en eksplosiv koronautvikling i vinter. I slutten av februar lå antall nye smittetilfeller per døgn over 900, mens det nå er nede på under 10 personer i døgnet.

Iran har mer enn 20.000 koronatilfeller og flere enn 1000 døde, men det fryktes at utbruddet er større enn myndighetene rapporterer. Det er innført begrenset bevegelsesfrihet og fredagsbønnen er avlyst i landets byer. Skoler, universiteter, kultur- og sportsarenaer er stengt.

India med sine 1,3 milliarder innbyggere, har offisielt ikke flere enn snaut 500 registrerte koronatilfeller. Fra midnatt tirsdag skal India stenges ned for å bekjempe spredningen av korona, kunngjør statsminister Narendra Modi. Større utbrudd i tettbefolkede områder i landet vil kunne bli katastrofale, men for øyeblikket rapporterer indiske myndigheter om bare et titalls nye koronatilfeller i døgnet.

I Thailand ble de første koronatilfellene registrert allerede i januar, som de første utenfor Kina. Det er mangel på testutstyr i landet, og det fryktes at mørketallene kan være svært høye. I Bangkok er markeder og kjøpesentre stengt. Mange idretts- og kulturarrangementer er avlyst eller utsatt.

Her er verdens land rangert etter antall registrerte smittetilfeller. Land med færre enn ti registrerte smittetilfeller er ikke med i oversikten.

Kina

Tilfeller: 81.171

Døde: 3277

Italia

Tilfeller: 63.927

Døde: 6077

USA

Tilfeller: 46.145

Døde: 582

Spania

Tilfeller: 35.136

Døde: 2311

Tyskland

Tilfeller: 29.056

Døde: 123

Iran

Tilfeller: 23.049

Døde: 1812

Frankrike

Tilfeller: 19.856

Døde: 860

Sør Korea

Tilfeller: 9037

Døde: 120

Sveits

Tilfeller: 8795

Døde: 120

Storbritannia

Tilfeller: 6650

Døde: 335

Nederland

Tilfeller: 4749

Døde: 213

Østerrike

Tilfeller: 4477

Døde: 21

Belgia

Tilfeller: 3743

Døde: 88

Norge

Tilfeller: 2625

Døde: 12

Australia

Tilfeller: 2136

Døde: 8

Canada

Tilfeller: 2091

Døde: 24

Portugal

Tilfeller: 2060

Døde: 23

Sverige

Tilfeller: 2059

Døde: 33

Brasil

Tilfeller: 1924

Døde: 34

Israel

Tilfeller: 1656

Døde: 1

Tyrkia

Tilfeller: 1529

Døde: 37

Malaysia

Tilfeller: 1518

Døde: 15

Danmark

Tilfeller: 1460

Døde: 24

Tsjekkia

Tilfeller: 1287

Døde: 1

Japan

Tilfeller: 1140

Døde: 42

Irland

Tilfeller: 1125

Døde: 6

Ecuador

Tilfeller: 981

Døde: 18

Pakistan

Tilfeller: 892

Døde: 6

Luxembourg

Tilfeller: 875

Døde: 8

Thailand

Tilfeller: 827

Døde: 4

Polen

Tilfeller: 749

Døde: 8

Chile

Tilfeller: 746

Døde: 2

Finland

Tilfeller: 700

Døde: 1

Hellas

Tilfeller: 695

Døde: 17

Island

Tilfeller: 588

Døde: 1

Indonesia

Tilfeller: 579

Døde: 49

Romania

Tilfeller: 576

Døde: 8

Saudi-Arabia

Tilfeller: 562

Døde: 0

India

Tilfeller: 511

Døde: 10

Singapore

Tilfeller: 509

Døde: 2

Filippinene

Tilfeller: 501

Døde: 33

Qatar

Tilfeller: 501

Døde: 0

Slovenia

Tilfeller: 442

Døde: 3

Russland

Tilfeller: 438

Døde: 1

Sør-Afrika

Tilfeller: 402

Døde: 0

Peru

Tilfeller: 395

Døde: 5

Bahrain

Tilfeller: 377

Døde: 2

Mexico

Tilfeller: 367

Døde: 4

Egypt

Tilfeller: 366

Døde: 19

Hongkong

Tilfeller: 357

Døde: 4

Estland

Tilfeller: 352

Døde: 0

Panama

Tilfeller: 345

Døde: 6

Kroatia

Tilfeller: 315

Døde: 1

Colombia

Tilfeller: 306

Døde: 3

Argentina

Tilfeller: 301

Døde: 4

Libanon

Tilfeller: 267

Døde: 4

Irak

Tilfeller: 266

Døde: 23

Serbia

Tilfeller: 249

Døde: 3

Den dominikanske republikk

Tilfeller: 245

Døde: 3

Armenia

Tilfeller: 235

Døde: 0

Algerie

Tilfeller: 230

Døde: 17

Taiwan

Tilfeller: 215

Døde: 2

Bulgaria

Tilfeller: 202

Døde: 3

De forente arabiske emirater

Tilfeller: 198

Døde: 2

Latvia

Tilfeller: 197

Døde: 0

Kuwait

Tilfeller: 189

Døde: 0

San Marino

Tilfeller: 187

Døde: 20

Ungarn

Tilfeller: 187

Døde: 8

Litauen

Tilfeller: 187

Døde: 1

Slovakia

Tilfeller: 186

Døde: 0

Uruguay

Tilfeller: 162

Døde: 0

Costa Rica

Tilfeller: 158

Døde: 2

New Zealand

Tilfeller: 155

Døde: 0

Marokko

Tilfeller: 143

Døde: 4

Bosnia og Hercegovina

Tilfeller: 137

Døde: 1

Nord-Makedonia

Tilfeller: 136

Døde: 2

Andorra

Tilfeller: 133

Døde: 1

Jordan

Tilfeller: 127

Døde: 0

Vietnam

Tilfeller: 123

Døde: 0

Færøyene

Tilfeller: 118

Døde: 0

Kypros

Tilfeller: 116

Døde: 1

Moldova

Tilfeller: 109

Døde: 1

Malta

Tilfeller: 107

Døde: 1

Albania

Tilfeller: 104

Døde: 4

Burkina Faso

Tilfeller: 99

Døde: 4

Sri Lanka

Tilfeller: 97

Døde: 0

Brunei

Tilfeller: 91

Døde: 0

Tunisia

Tilfeller: 89

Døde: 3

Kambodsja

Tilfeller: 87

Døde: 0

Oman

Tilfeller: 84

Døde: 0

Venezuela

Tilfeller: 84

Døde: 0

Hviterussland

Tilfeller: 81

Døde: 0

Senegal

Tilfeller: 79

Døde: 0

Ukraina

Tilfeller: 73

Døde: 3

Aserbajdsjan

Tilfeller: 72

Døde: 1

Reunion

Tilfeller: 71

Døde: 0

Kasakhstan

Tilfeller: 68

Døde: 0

Georgia

Tilfeller: 66

Døde: 0

Kamerun

Tilfeller: 66

Døde: 0

Guadeloupe

Tilfeller: 62

Døde: 1

Palestina

Tilfeller: 59

Døde: 0

Martinique

Tilfeller: 53

Døde: 1

Trinidad og Tobago

Tilfeller: 52

Døde: 0

Liechtenstein

Tilfeller: 51

Døde: 0

Usbekistan

Tilfeller: 49

Døde: 0

Afghanistan

Tilfeller: 42

Døde: 1

Kirgisistan

Tilfeller: 42

Døde: 0

Cuba

Tilfeller: 40

Døde: 1

Nigeria

Tilfeller: 40

Døde: 1

DR Kongo

Tilfeller: 36

Døde: 2

Mauritius

Tilfeller: 36

Døde: 2

Kanaløyene

Tilfeller: 36

Døde: 0

Rwanda

Tilfeller: 36

Døde: 0

Bangladesh

Tilfeller: 33

Døde: 3

Puerto Rico

Tilfeller: 31

Døde: 2

Honduras

Tilfeller: 30

Døde: 0

Guam

Tilfeller: 29

Døde: 1

Bolivia

Tilfeller: 28

Døde: 0

Ghana

Tilfeller: 27

Døde: 2

Paraguay

Tilfeller: 27

Døde: 2

Montenegro

Tilfeller: 27

Døde: 1

Macao

Tilfeller: 25

Døde: 0

Elfenbenskysten

Tilfeller: 25

Døde: 0

Mayotte

Tilfeller: 24

Døde: 0

Monaco

Tilfeller: 23

Døde: 0

Fransk Polynesia

Tilfeller: 23

Døde: 0

Jamaica

Tilfeller: 21

Døde: 1

Guatemala

Tilfeller: 20

Døde: 1

Guyana

Tilfeller: 20

Døde: 1

Fransk Guyana

Tilfeller: 20

Døde: 0

Togo

Tilfeller: 18

Døde: 0

Barbados

Tilfeller: 17

Døde: 0

Madagaskar

Tilfeller: 17

Døde: 0

Jomfruøyene

Tilfeller: 17

Døde: 0

Kenya

Tilfeller: 16

Døde: 0

Gibraltar

Tilfeller: 15

Døde: 0

Isle of Man

Tilfeller: 13

Døde: 0

Maldivene

Tilfeller: 13

Døde: 0

Aruba

Tilfeller: 12

Døde: 0

Etiopia

Tilfeller: 12

Døde: 0

Tanzania

Tilfeller: 12

Døde: 0

Mongolia

Tilfeller: 10

Døde: 0

Oppdatert 10.00 24. mars 2020.

Land med færre enn 10 tilfeller er utelatt fra statistikken.

Publisert:
 1. – Hvor sårbare er vi egentlig i Norge?

 2. Helsemyndighetene skal ta i bruk spyttprøver som koronatest

 3. Linda Hofstad Helleland åpner pengesekken for Rogaland

 4. Tegnell tar selvkritikk

 5. Flertallet av lærerne klarte ikke å følge opp sårbare elever i hjemmeskole

 6. Undersøkelse: Hver tredje nordmann unngår helsetjenester

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset