Droneangrep mot saudiarabisk oljeledning førte til økt oljepris

Houthi-opprørere i Jemen har gjennomført droneangrep mot to oljeledninger og pumpestasjoner i Saudi-Arabia. Angrepet har ført til at oljeprisen stiger.

Oljeledning i Saudi Arabia. Bildet er fra Ras Tanura. Det var ikke her angrepet fant sted. Foto: Ahmed Jadallah, Reuters/Scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Angrepene skjedde tirsdag og stoppet strømmen av råolje i oljeledningene. Men Saudia-Arabias oljeproduksjon vil likevel gå som normalt, ifølge landets energiminister Khalid al-Falih.

Angrepene førte imidlertid til at prisen på nordsjøolje steg med nesten 1 prosent til 70,79 dollar fatet rett etter at angrepene ble kjent, ifølge Reuters.

De Iran-støttede Houthi-opprørerne, som kontrollerer deler av Jemen, sier de står bak angrepet, som rammet pumpestasjoner som leverer olje fra den østlige provinsen til Yanbu-havnen ved Rødehavet. Oljeledningen har en kapasitet på minst fem millioner fat per dag.

Saudiarabiske sikkerhetsmyndigheter har opplyst at to pumpestasjoner i den større regionen Riyadh også var mål for tirsdagens angrep, som kommer kort tid etter den angivelige sabotasjen av fire oljetankere utenfor kysten av Emiratene. Hendelsene skjer også samtidig som spenningen øker mellom USA og Iran.

– Dette er en melding til Saudi-Arabia, stopp din aggresjon. Vårt mål er å svare på de forbrytelsene de begår hver dag mot det jemenske folket, sier en talsmann for Houthi-opprørerne.

Den saudiarabiske energiministeren fordømmer angrepene

– De siste terrorhandlingene og sabotasjen i Den arabiske gulf har ikke bare vært rettet mot kongeriket, men også sikkerheten til verdens oljeforsyninger og verdensøkonomien, sier Falih.

– Disse angrepene viser at det er viktig for oss å møte terrorister, inkludert Houthi-militsene som støttes av Iran, legger han til.

En militærkoalisjon ledet av Saudi-Arabia har drevet krigføring mot Houthi-bevegelsen i Jemen siden 2015.

Publisert:
 1. Terror
 2. Krig
 3. Saudi-Arabia
 4. Oljepris

Mest lest akkurat nå

 1. Ti videregående skoler på rødt nivå fra torsdag

 2. 106 grader øst: – En hyllest til mamma

 3. «Tidenes kulturpolitiske skandale»

 4. Tiltakene på Nord-Jæren videreføres: – Vi sitter klare med både brems og gasspedal

 5. Han gjør livet utrygt for utro i Stavanger

 6. Tirsdag: 47 smittede og minst 920 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger