Al-Shabaab angrep amerikansk base og EU-soldater i Somalia

Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har påtatt seg ansvar for angrep mot en amerikansk militærbase og EU-soldater i Somalia mandag.

En italiensk soldat holder vakt ved et ødelagt pansret kjøretøy etter at kolonnen med EU-soldater ble angrepet i Mogadishu mandag. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Sivile ser på restene av bilbomben etter angrepet mot en militærkolonne fra EU. Foto: AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En somalisk tjenestemann opplyser at en angriper først utløste en bilbombe ved portene på Baledogle-basen, der det er stasjonert amerikanske og somaliske styrker.

Ingen amerikanske soldater ble drept eller såret i angrepet, opplyser en amerikansk tjenesteperson til ABC News. Kilden sier at flere opprørere ble drept.

Den somaliske militærkommandanten Abdirahman Sheikh Omar sier i en uttalelse kringkastet på riksdekkende TV at over 30 opprørere ble drept i angrepet.

Bilbombe

Kort tid etter angrep opprørere også en kolonne med soldater fra EUs opptreningsstyrke EUTM i hovedstaden Mogadishu. EUTM bistår som rådgivere for somaliske soldater.

– En bilbombe var rettet mot militærrådgivere fra EU. Et kjøretøy med eksplosiver kjørte inn i kolonnen og det er ofre, sa Omar Abikar, en talsmann for somaliske sikkerhetsstyrker.

Italias viseutenriksminister Emanuela Del Re skriver på Twitter at italienske soldater var i kolonnen.

Det er ikke meldt om drepte i angrepet, men seks sivile ble såret og flere sivile kjøretøy ble ødelagt i eksplosjonen.

Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for begge angrepene. I en melding kringkastet på radiostasjonen Andalus, som står opprørsgruppen nær, hevder gruppen at den har drept «mange soldater» fra både Somalia og USA.

Amerikansk dronebase

Baledogle ble i sin tid etablert som flyplass og brukt som base for Somalias flyvåpen. USA har de siste årene brukt basen som utgangspunkt for droneangrep mot al-Shabaab, noe Foreign Policy omtalte i 2015. USA bruker også basen til opptrening av somaliske soldater.

– Dette angrepet, til tross for at det var ineffektivt, viser hvilken direkte trussel al-Shabaab fremmer mot amerikanere, våre allierte, og våre interesser i regionen, sier generalmajor William Gayler i USAs Afrika-kommando (AFRICOM) i en uttalelse.

I mars i år opplyste USA at amerikanske droner og kampfly har gjennomført 110 luftangrep i Somalia de siste to årene.

Publisert:
 1. al-Shabaab
 2. Somalia
 3. Mogadishu
 4. Droner

Mest lest akkurat nå

 1. 400 ungdommer samlet, fyll, slåss­kamper og melding om trusler med våpen

 2. FHI-topp: Pfizer-nyhet gjør jobben lett­ere for kommu­nene

 3. Mye 17. mai-bråk i hele landet – her måtte politiet hente inn heli­kopter

 4. – Det føles fortsatt ganske uvirkelig å ha fått denne rollen

 5. Se Aftenblad-lesernes 17. mai-bilder

 6. Madla-kvinnen er en av norsk idretts mektigste. En hockey­krangel for over 20 år siden fikk henne engasjert