USA straffer Iran med nye sanksjoner

Mens USA igjen forsøker å tvinge Iran til å gjøre knefall med nye sanksjoner, sliter Det hvite hus med å underbygge påstander om general Qasem Soleimani.

Utenriksminister Mike Pompeo og finansminister Steven Mnuchin orienterte fredag journalister i Det hvite hus om innholdet i de nye sanksjonene mot Iran.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

USA innfører nå sanksjoner mot aktører som er involvert i Irans tekstilindustri, byggevirksomhet, gruvedrift og fabrikkindustri, opplyste president Donald Trump i en uttalelse fredag. USA varsler også separate sanksjoner rettet mot stål- og jernindustri.

– Som et resultat av disse handlingene, kommer vi til å stanse milliarder av dollar i støtte til det iranske regimet, sa finansminister Steven Mnuchin på en pressekonferanse sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Fikk spørsmål

Da Pompeo presenterte listen med straffetiltak mot Irans allerede skadeskutte økonomi, ville journalistene igjen at han svarte på hvorfor den iranske generalen Qasem Soleimani ble tatt av dage.

– Vi hadde konkret informasjon om en nært forestående trussel. Og de truslene omfattet angrep mot amerikanske ambassader. Punktum, sa Pompeo til pressen i Det hvite hus, ifølge The New York Times.

Det hvite hus har ikke lagt fram beviser som underbygger påstandene fra Pompeo og andre i president Donald Trumps administrasjon om at Soleimani utgjorde en trussel som var nært forestående.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har kalt gått hardt ut mot angrepet, og kongressmedlemmer som ble brifet denne uka, er ikke fornøyd med forsøket på rettferdiggjøring.

Da Pompeo ble bedt om å definere hva han mener med «nært forestående», svarte han:

– Jeg vet ikke nøyaktig hvilket minutt. Vi vet ikke nøyaktig hvilken dag det ville blitt utført, men det var veldig tydelig. Qasem Soleimani planla selv et bredt, omfattende angrep mot amerikanske interesser og disse angrepene var nært forestående, sa han.

President Donald Trump og hans administrasjon har avfeid krav fra Demokratene om å legge fram bevis for påstandene.

Rammer stålindustrien

De nye sanksjonene rammer nå åtte høytstående iranske tjenestemenn som Mnuchin mener har vært involvert i «destabiliserende» aktivitet i Midtøsten, i tillegg til tirsdagens rakettangrep.

Sanksjonene, som vil fryse tjenestemennenes eventuelle midler i USA og forhindre overføringer til dem, anses som symbolske da det er høyst usannsynlig at de har midler i USA etter flere tiår med fiendtlighet mellom nasjonene.

Men andre tiltak som ble offentliggjort fredag, kan ha en betydelig effekt på strategisk viktige sektorer i den iranske økonomien, ifølge Ben Davies ved forsknings- og dataanalysefirmaet Kharon.

Sanksjonene gir administrasjonen makt til å plassere alle de involverte, også indirekte, innen bygg og anlegg, produksjon, tekstil og gruve på en global finansiell svarteliste.

Tiltakene retter seg også mot 17 av de største stål- og jernprodusentene, som er en av de få industriene som skaper vekst i Irans ellers haltende økonomi.

Publisert: