Trump planlegger nytt utspill om unge innvandrere

USAs president Donald Trump vil i ukene som kommer, signere et dekret om unge innvandrere som kom til USA som barn, de såkalte dreamers.

  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Trump sa fredag til den spanskspråklige TV-kanalen Telemundo at dekretet skal bane veien til amerikansk statsborgerskap for de unge innvandrerne, melder Reuters.

– Jeg skal underskrive et stort presidentdekret, og jeg skal gjøre Daca til en del av det, sa Trump til Telemundo.

Det er uklart hva dekretet vil innebære, men kort etter intervjuet syntes Det hvite hus å dementere Trumps uttalelse da talsmann Judd Deere sa at det ikke inkluderer et amnesti.

I midten av juni gikk USAs høyesterett imot Trumps siste av flere forsøk på å oppheve den såkalte Daca-ordningen, som president Barack Obama innførte i 2012 og som gir 640.000 papirløse unge innvandrere oppholds- og arbeidstillatelse og beskyttelse mot å bli utvist, men ikke åpning for statsborgerskap.

Neppe før valget

Høyesterettsdommen har ikke gjort slutt på Trumps forsøk på å oppheve Daca, men det kan bli vanskelig for ham å vinne en juridisk kamp om en ny ordning innen valget i november.

Trump har tidligere antydet både at han vil hjelpe de unge innvandrerne og forsøkt å oppheve ordningen slik at de kan utvises.

De mest innbitte innvandringsmotstanderne i USA mener at ingen som har kommet ulovlig til USA, skal få opphold, og at Daca derfor må oppheves.

Senator Ted Cruz rettet hard kritikk mot Trumps kommentar og sa det ville være «en stor feil om han på ulovlig vis forsøker å ettergi straffen» for denne gruppen innvandrere.

Stor sympati

Men om det er en gruppe ulovlige innvandrere som et flertall i USA har sympati for, så er det de unge i Daca-programmet.

Mange av dem, de fleste fra Mexico og Mellom-Amerika, kan knapt huske foreldrenes fedreland, snakker ofte ikke språket deres, og framstår som hvilke som helst andre amerikanere.

Men uten papirer har de ikke kunnet arbeide lovlig, ta førerkort eller opprette bankkontoer, og de risikerte til enhver tid å bli pågrepet og utvist til et land de ikke kjente.

Etter at Daca-programmet ble opprettet, har de fleste av dem fått seg jobb, gått inn i det militære eller begynt på akademiske karrierer på USAs universiteter.

Publisert:
  1. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

  1. Tjelta-familien selger for 2 milliarder kroner

  2. Finnfasttunnelen er stengt etter trafikkulykke

  3. Politiet på væpnet aksjon i Eigersund

  4. Kilder: - Østenstad blir Braut Haalands «pengemann»

  5. – Jobben begynner etterpå, når du har svelget. Da begynner du å miste følelsen i armene og sånn

  6. Måkenachspiel etter Gladmaten