Vest-Europa svetter seg gjennom ny hetebølge

Med 41,2 grader i skyggen har Bordeaux sørvest i Frankrike slått sin gamle rekord. Torsdag kan 40-tallet passeres for første gang så langt nord som Nederland.

Folk koser seg i en fontene i en park i Windsor i England tirsdag, der temperaturene er ventet å stige gjennom uken. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Folk kjøler seg ned med utendørs dusj på Paris Plage langs Seinen, der temperaturene kan nå 41 grader torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Hetebølgen har slått inn over Frankrike og Tyskland. Overopphetede turister gikk tirsdag ut i fontener og dammer i Paris og Berlin for å kjøle seg ned, og i Nederland har dyrepassere delt ut mat innefrosset i isblokker til tørste og varme beboere i dyreparker.

I Bordeaux sørvest i Frankrike ble det målt 41,2 grader tirsdag. Dermed ble byens forrige varmerekord på 40,7 grader fra august 2003 slått, opplyser Meteo-France.

Tour de France er nå inne i sin siste uke. Rytterne befinner seg sørøst i landet, der det tirsdag var utplassert ekstra vannstasjoner og fotbad med iskaldt vann.

– I Tour de Frances tredje uke tror jeg varme av denne typen vil kunne utgjøre forskjellen, sier Davide Bramati, som er sportslig leder for laget Deceuninck-Quick Step.

Reaktorer stenges

Energiselskapet EDF opplyser at det midlertidig stenger ned to reaktorer ved atomkraftverket Golftech denne uken. Anlegget ligger i departementet Tarn-et-Garonne sørvest i Frankrike.

Tirsdag kveld skulle den ene reaktoren stenges av, og den andre stenges onsdag. Begge vil være avstengt fram til 30. juli. Hensikten er å begrense oppvarming av kjølevannet som brukes for å holde reaktorene kjølige.

Franske myndigheter opplyser at strømforsyningen vil være tilstrekkelig til å dekke behovet, selv når forbruket er ventet å stige som følge av varmen denne uken.

Denne ukens varmebølge har ført til at Frankrikes meteorologiske institutt har sendt ut oransje varsel, det nest høyeste på skalaen, for 81 av landets 96 departementer.

Nye rekorder

Torsdag kan Paris slå sin mer enn 70 år gamle rekord på 40,4 grader.

Frankrike gikk gjennom en hetebølge også i forrige måned. Da ble det satt ny varmerekord på landsbasis med 45,9 grader i byen Gallargues-le-Montreux sørøst i Frankrike, midt mellom byene Montpellier og Nîmes.

I motsetning til forrige måneds hetebølge, som rammet hardest lenger sør, er varmen som denne uken er på vei, ventet å bli alvorligst i det nordlige Europa, der man ikke er vant til slike temperaturer.

I dagene som kommer vil temperaturene stige i Belgia, Luxembourg og Nederland, der 40-tallet kan passeres for første gang siden målingene startet.

I Nederland utstedte myndighetene tirsdag oransje varsel, som omfatter iverksetting av tiltak ved sykehus og gamlehjem og råd til overvektige.

Helseadvarsel

Storbritannia slipper heller ikke unna varmen. Der kan landets rekord på 38,5 grader bli slått torsdag. Det er langt høyere enn de rundt 30 gradene som enkelte steder i Sør-Norge kan få denne uken.

Med en mulig varmerekord på trappene, advares nå astmatikere i Storbritannia.

– Dette kan bli svært farlig for de rundt 5,4 millioner menneskene i Storbritannia med astma, ettersom det kan utløses dødelige astmaanfall, sier Andy Whittamore, klinisk leder i organisasjonen Asthma UK.

Han viser til at det kan oppstå det han kaller en «giftig cocktail» bestående av varm, fuktig luft og økende luftforurensing.

Thunberg i Paris

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg holdt tirsdag tale i den franske nasjonalforsamlingen. Der advarte tenåringen de folkevalgte mot alvorlige konsekvenser dersom de ikke går inn for tiltak innen 2030.

– Vi kan ventes å havne i en situasjon der vi kan ha passert alle vippepunkter og vi vil være ute av stand til å snu utviklingen, sa hun.

Noen av politikerne mente hennes besøk var unødvendig. Julien Aubert fra det konservative partiet Les Républicains beskriver henne som en «profet i kortbukse, en nobelprisvinner i frykt».

Publisert:
 1. Vær
 2. Ekstremvær
 3. Global oppvarming
 4. Frankrike
 5. Klimaforskning

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi mistet for mellom 10.000 og 20.000 kroner i materialer. Pengene skulle til Kongo

 2. Ingen nye spillere inn: Her er forklaringen fra Viking-sjefene

 3. ATV-ulykke i Sandnes - en person er kjørt til sykehus

 4. Olje- og energiministeren freder elektrifisering av sokkelen

 5. Olivia Newton-John er død

 6. – Strømprisen må gjerne være 10 kroner, men den må være lik for alle