FN med storstilt nødhjelpsoperasjon for rohingyaer

FN har iverksatt en større nødhjelpsoperasjon for å hjelpe hundretusener av rohingyaer som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh. 

Statsminister Sheikh Hasina (i midten) møter rohingyaer i en flyktningleir i grensebyen Ukhia. Hun sier at flyktningkrisen har gjort henne målløs. Foto: Saiful Kallol / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Rohingyaer henter vann i en flyktningleir i Bangladesh. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix
Myanmars leder Aung San Suu Kyi (på plakaten) er blitt sterkt kritisert for ikke å ha uttrykt noen medfølelse med rohingyaene. Her roper indiske muslimer slagord under en protest i Kolkata mandag. Foto: Bikas Das / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

FN kunngjorde tirsdag at det i tiden framover skal sendes flere fly med tonnevis av nødhjelp til området ved Cox's Bazar, der leirene er helt sprengt etter den massive flyktningstrømmen fra Myanmar de tre siste ukene.

Det første flyet, en Boeing 777, har allerede fraktet 91 tonn med materialer til flyktningboliger, tepper og annen nødhjelp. Flyet er chartret av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Flukten fortsetter

Organisasjonen anslo tirsdag at det er kommet 370.000 flyktninger til Bangladesh siden konflikten mellom rohingya-muslimer og militæret i i Myanmar blusset opp 25. august, i forbindelse med at militante rohingyaer angrep flere politiposter i delstaten Rakhine vest i landet.

Men antallet er trolig enda høyere ettersom mange flyktninger fortsatt er i bevegelse og ennå ikke har ankommet leirer, ifølge UNHCR.

Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina lover at alle rohingyaene skal få tak over hodet og mat.

– Det er vanskelig, men vi har gjort vårt beste for at de skal få beskyttelse på humanitært grunnlag. Vi blir stående ved deres side, sa hun etter et besøk i flyktningleiren Kutupalong tirsdag.

– Press Myanmar

Hasina ba også verdenssamfunnet øke presset på Myanmar slik at landet tar tilbake de som har flyktet.

– Vi kan ikke tåle noen urettferdighet. Myanmar må repatriere sitt folk, sa hun.

Mange i Myanmar regner rohingyaer som bengalere, en folkegruppe som utgjør 98 prosent av Bangladeshs befolkning. Men Bangladesh har heller ikke villet gi rohingyaer fra Myanmar statsborgerskap, dermed har den muslimske minoriteten i lang tid måttet leve som statsløs både i det buddhist-dominerte Myanmar og muslimskdominerte Bangladesh.

De siste dagene er det kommet meldinger om at Myanmar har lagt landminer langs grensen, samtidig som rohingyaer som vil tilbake, blir avkrevd bevis på at de er myanmarske statsborgere, noe som kun gjelder et fåtall.

– Utmattet og syke

De fleste flyktningene som ankommer Bangladesh, har gått i flere dager, og hjelpearbeidere opplyser at mange er syke og utmattet, og at de har et desperat behov for tak over hodet, mat og rent vann.

Redd Barnas humanitære ekspert George Graham sier at behovet er langt større enn forutsett. Han ber verdenssamfunnet raskt trappe opp hjelpen, og han er spesielt bekymret for barna.

– Hundrevis av barn har flyktet alene, noe som øker risikoen for å bli utsatt for misbruk og menneskehandel på veien. Flere barn har også mistet eller er blitt atskilt fra sine familiemedlemmer i kaoset konflikten har skapt. Vi må prioritere gjenforening av familier og sørge for at disse barna får ekstra støtte, sier han i en pressemelding.

Organisasjonen krever også uhindret tilgang til den nordlige delen av Rakhine, der militæroperasjonen pågår.

Fra før av var om lag 300.000 rohingyaer innkvartert i leirene i Bangladesh. De flyktet etter en tilsvarende militæroperasjon i kjølvannet at et rohingya-angrep på myanmarske sikkerhetsstyrker i fjor høst.

Les også

 1. FN anklager Myanmar for planlagt etnisk rensing

 2. Aung San Suu Kyi beskyldes for moralsk svik

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Myanmar
 3. FN
 4. Nødhjelp

Mest lest akkurat nå

 1. Stanset bil­fører som holdt på med tele­fonen – så opp­daget politiet noe annet

 2. Utdrikningslag trampet i hjel måke: – Folk begynte å skrike, det var mange barn og turister her

 3. Inge Anda solgte restauranten i 2019, men har fortsatt ikke fått pengene. Nå blir det rettssak

 4. Spilte for rivalen – mener Viking har en kjempe­fordel i Europa

 5. – Oljeskattepakken har skapt 170 milliarder kroner i inntekter

 6. «Spøken» som ga dødsangst og traumer