FN-utsending kaller israelske bosetninger krigsforbrytelse

De israelske bosetningene i de okkuperte områdene bør klassifiseres som krigsforbrytelser, sier FNs spesialrapportør Michael Lynk.

En israelsk bosetter ved en såkalt utpost opprettet nær Nablus på den okkuperte Vestbredden. De fleste bosetningene har begynt som slike utposter.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Bosettere setter opp en stor davidsstjerne ved utposten Eviatar på den okkuperte Vestbredden.

Lynk er spesialrapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene, og fredag la han fram en rapport i FNs menneskerettsråd i Genève.

Lynk viste til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og de såkalte Roma-statuttene fra 1998, som slår fast at det er en krigsforbrytelse å bosette egen befolkning i områder som er okkupert.

– Dette tvinger verdenssamfunnet til å vurdere tiltak, slo han fast.

– Det er på høy tid at man gjør det klart overfor Israel at okkupasjonen er ulovlig, og at det ikke lenger kan være kostnadsfritt for landet å trosse internasjonal lov og internasjonal opinion, sa Lynk.

Håndhever ikke

Israel bestrider beskyldningen om at bosetningene er en krigsforbrytelse eller brudd på folkeretten.

Lynk viste til en lang rekke FN-resolusjoner som slår fast at bosetningene er ulovlige, blant annet Sikkerhetsrådets resolusjon fra 23. desember 2016.

– Det er et tragisk paradoks at verdenssamfunnet er bemerkelsesverdig motvillige til å håndheve sine egne lover, sa Lynk.

Ifølge ham lever det nå 680.000 israelske bosettere i de okkuperte områdene på Vestbredden, inkludert i Øst-Jerusalem.

Ønsketenkning

– Bosetningene er motor i Israels 54 år lange okkupasjon, den lengste okkupasjonen i moderne tid. All den tid verdenssamfunnet kritiserer Israel uten å sørge for at det får konsekvenser, er det ønsketenkning å tro at okkupasjonen vil ta slutt og at palestinerne endelig får sin rett til selvstyre, sa Lynk.

Israel anerkjenner ikke FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene og har aldri gitt ham tilgang til området. Landet boikottet fredagens møte i FNs menneskerettsråd.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

  2. Kraftig regnvær og kuling på vei

  3. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

  4. – Vi gir deg 100 000 kroner hvis du tar en master

  5. Eldre kvinne kjørte gjennom gangsti på Stokka

  6. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt