Russland annekterer okkuperte områder i Ukraina

De russisk-okkuperte områdene i Ukraina er nå formelt en del av Russland, slo president Vladimir Putin fast under en seremoni i Moskva fredag.

Russlands president Vladimir Putin kunngjorde fredag at Russland annekterer fire okkuperte regioner i Ukraina. Under en seremoni i Moskva undertegnet han avtalen med de fire lederne Russlands har innsatt i regionene, fra venstre Vladimir Saldo i Kherson, Jevgenij Balitskij i Zaporizjzja, Denis Pusjilin i Donetsk og Leonid Pasitsjnik i Luhansk.
  • NTB
Publisert: Publisert:
President Vladimir Putin langet ut mot USA og Nato da han fredag kunngjorde annektering av fire russisk-okkuperte områder i Ukraina.
USAs utenriksminister Antony Blinken kaller Vladimir Putins anklage om vestlig sabotasje på Nord Stream-rørledningene for absurd og urovekkende.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller Russlands anneksjon en alvorlig eskalering og mener at det er et tegn på svakhet og en erkjennelse av at krigen i Ukraina ikke går etter planen.

Under den storslåtte seremonien holdt Putin en lengre tale der han langet ut mot USA og Vesten, før han inviterte lederne Russland har innsatt i Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja til å undertegne avtalen om annektering.

Etter undertegningen holdt de fem mennene hender og ropte «Russland! Russland» til stor applaus fra salen.

– Folket har gjort sitt valg, og valget var nesten enstemmig. I dag innlemmer vi disse fire republikkene i Russland, sa Putin. Han viste til den omstridte folkeavstemningen som ble holdt i de okkuperte områdene, til unison fordømmelse i Vesten.

Kjærlighet til Russland

– Alle mennesker har rett til å bestemme sin egen identitet, dette er noe våre forfedre har kjempet for i generasjoner. Det ligger en tusen år gammel historie bak valget innbyggerne i disse regionene gjorde, sa Putin i talen.

– Til tross for alle prøvelser, har de beholdt kjærligheten til Russland. Sovjetunionen fins ikke lenger, og vi kan ikke bringe fortida tilbake. Vi behøver ikke å bringe fortida tilbake, det er ikke det vi ønsker, fortsatte han.

– Men millioner av mennesker regner seg selv som en del av Russland, på grunn av tradisjoner og språk. Disse menneskene har et sterkt ønske om å være en del av sitt historiske hjemland, la han til.

Må akseptere

Putin ba i talen Ukraina om å akseptere at de fire regionene nå er en del av den russiske føderasjonen.

– Myndighetene i Kyiv respektere dette valget. Bare slik kan vi følge fredens vei, sa han.

Putin oppfordret videre Ukraina til å gå med på en våpenhvile og inviterte landets ledere tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi er klare, sa han.

Massiv fordømmelse

Russlands anneksjon møter massiv internasjonal fordømmelse.

– Ukraina kommer ikke til å ha noen som helst forhandlinger med Russland så lenge Putin er Russlands president, slår president Volodymyr Zelenskyj fast.

USAs president Joe Biden kaller Russland forsøk på å tilegne seg store områder i nabolandet for uredelig og et klart brudd på folkeretten og FN-pakten. Det samme gjør statsminister Jonas Gahr Støre og en rekke andre ledere.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller anneksjonen en alvorlig eskalering, og han mener også at Putins beslutning er et tegn på svakhet og en erkjennelse av at krigen i Ukraina ikke går etter planen.

Løftebrudd

Den russiske presidenten kom på sin side med gjentatte utfall mot USA og Nato i talen.

– Vesten hevder at de bringer demokrati til andre land, men det motsatte er tilfelle, hevdet han.

– De overholder ingen inngåtte avtaler. Faste løfter om å ikke utvide Nato østover, blir ikke overholdt, det var bare en skitten løgn. Langdistanseraketter, kortdistanseraketter – alle disse avtalene er brutt, sa Putin.

– De vil ikke se på oss som et fritt samfunn, men som underkastede tjenere. Derfor prøver de seg. Selve kulturen vår er en fare for dem. Vår utvikling, vår velferd er en trussel mot dem. De vil ikke ha Russland, sa han.

Sabotasje

I talen anklaget Putin også «anglo-sakserne» for å ha stått bak sabotasjen mot de to russiskeide Nord-Stream-rørledningene i Østersjøen.

– Det er ikke lenger nok med sanksjoner mot oss, nå har de gått over til sabotasje. Nord Stream-rørledningene er sprengt, og det er åpenbart hvem som tjener på dette. USA-diktaturet bygger på grov maktbruk, men det pakkes pent inn, sa han.

– USAs militære doktrine er total dominans i verden, sa han.

USAs utenriksminister Antony Blinken kaller anklagen om vestlig sabotasje absurd og urovekkende.

– Vi skal komme til bunns i dette, og vi vil dele informasjonen når vi har den, lover han.

Publisert: