Duterte usikker på om han har tid til Trump

Filippinenes president Rodrigo Duterte sier han kanskje takker nei til president Donald Trumps invitasjon. Han har mye å gjøre, sier han.

President Rodrigo Duterte har mye å gjøre i år og er usikker på om han rekker å besøke president Donald Trump. Foto: Eugene Hoshiko og Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
  • Mette Estep
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

USA-president Trump inviterte sin filippinske kollega Duterte til Det hvite hus da de to snakket sammen på telefon lørdag. Selv om ikke noe tidspunkt er satt, sier Duterte at han ikke er sikker på om han kan.

– Jeg er opptatt. Jeg kan ikke love noe. Jeg skal til Russland, jeg skal til Israel, sa president Duterte til pressen mandag.

Verken besøket i Russland eller Israel er tidfestet utover at det skal skje i år. Duterte understreker at forholdet til USA er bedre nå som Trump har overtatt etter president Barack Obama, som anklaget Duterte for å oppmuntre til utenomrettslige likvideringer i kampen mot narkotika og misbrukere. Duterte kalte da Obama «horesønn» og lovet å bryte forsvarssamarbeidet med USA. Mandag sa Duterte at dette var uttalelser kun ment som respons til Obamas kritikk, og at han føler det annerledes med Trump.

– Ting har forandret seg, det er et nytt lederskap. Han vil være venner, han sier vi er venner, så hvorfor skulle vi krangle, sa Duterte retorisk.

Om han ikke har tid til å besøke Trump, skal de to uansett møtes i november når Trump deltar på et felles toppmøte i Manila mellom USA og ASEAN.

Publisert: