Johnson hyller G7-plan om å slå ned framtidige pandemier innen 100 dager

G7-lederne skal i helgen forplikte seg til en ny plan om å slå ned framtidige pandemier innen de første 100 dagene. Boris Johnson omtaler planen som historisk.

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier enigheten om en plan for å forhindre framtidige pandemier er et stolt og historisk øyeblikk. Foto: Peter Nicholls / Pool via AP / NTB

 • NTB-DPA
Publisert: Publisert:

Vaksinedoser fra Pfizer/Biontech ligger klare til bruk på et bord ved London Middle School i Wheeling i Illinois i USA. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB

iconDenne artikkelen er 44 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Gjennom denne enigheten forplikter verdens ledende demokratier seg til å forhindre at en global pandemi noen gang skjer igjen og sikrer at ødeleggelsen forårsaket av covid-19 aldri gjentar seg, uttaler den britiske statsministeren på Twitter.

Planen vil være en del av innholdet i Carbis Bay-erklæringen som blir underskrevet lørdag, melder det britiske nyhetsbyrået PA. Formelt vil den bli offentliggjort søndag.

Erklæringen består av en rekke løfter med tiltak som skal hindre gjentakelse av covid-19-krisen, opplyser britenes statsminister Boris Johnson.

Det skal ta kortere tid å utvikle og lisensiere vaksiner, behandlinger og diagnostisering av framtidig sykdommer. Kapasiteten til genomsekvensering skal økes, og Verdens helseorganisasjons (WHO) skal styrkes.

Samtidig varsler britiske myndigheter at regjeringen skal etablere et nytt vaksinasjonssenter som skal jobbe med å hindre framtidige sykdommer fra å smitte fra dyr til mennesker.

G7 består av verdens største økonomier – USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia. Også EU er med på G7-møtet i det sørvestlige England denne helgen.

Les også

 1. Putin håper Biden er mindre impulsiv enn Trump

 2. Demonstrasjoner under G7-toppmøtet i Cornwall

 3. Johnson: G7-toppmøtet en gyllen anledning for gjenoppbygging

Publisert:

Korona-viruset

 1. Reagerer på dårlig smittevern i Hellas: - Ingen bruker munnbind

 2. Norge bytter med Litauen – får 100.000 ekstra Pfizer-doser

 3. 10 nye smittetilfelle på Nord-Jæren og to på Jæren

 4. Ville ikke vente – tok vaksine i hjemlandet

 5. Stavanger sliter med å fylle opp vaksinetimer. Sandnes og jærkommuner vil sette dose to tidligere

 6. Kun ett smittetilfelle i Stavanger. Tre hver i Sandnes og Sola

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Pandemier