Iraks hær avslutter offensiven mot kurderne

Iraks regjeringsstyrker sier de har oppnådd det som var målet da de gikk til aksjon mot kurdisk-okkuperte områder utenfor den selvstyrte kurdiske regionen.

Et medlem av en regjeringsstøttet irakisk milits står vakt i Tuz Khormato, 210 kilometer nord for Bagdad, etter at kurdiske styrker nylig trakk seg ut av området. Foto: AP / NTB scanpix
 • Nils Myklebost
 • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I en 48 timer lang lynoffensiv mandag og tirsdag gjenerobret regjeringsstyrkene Kirkuk-provinsen med dens rike oljefelt og provinsene Nineveh og Diyala.

– Sikkerheten er gjenopprettet i deler av Kirkuk, sier en talsmann for hæren og legger til at det også gjelder en rekke steder i Nineveh og Diyala, inkludert Mosul-demningen og den yazidiske byen Sinjar.

Kurdiske peshmerga-styrker har hatt makten i området siden de irakiske regjeringsstyrkene flyktet i panikk da IS tok Mosul i Nineveh-provinsen i 2014. Situasjonen ble svært spent da kurderne holdt en folkeavstemning om uavhengighet i slutten av september.

Oljeinntekter

Kurdiske myndigheter har i stor grad vært avhengig av inntektene fra oljefeltene i Kirkuk, og Iraks statsminister Haider al-Abadi mener at det nå må bli slutt på snakket om kurdisk løsrivelse.

– Sentralmyndigheten må ha kontroll over hele Irak. Jeg vil være rettferdig med alle innbyggere, sa Abadi på en pressekonferanse i Bagdad tirsdag.

For bare to uker siden sto de irakiske styrkene og de sjiamuslimske militsene som tok over Kirkuk, på samme side som de kurdiske peshmergastyrkene i kampen mot den felles fienden IS.

Vendte tilbake

De kurdiske styrkene trakk seg tilbake uten å gjøre motstand da regjeringsstyrkene inntok Kirkuk, oljefeltene og andre steder. Tusener av sivile flyktet til Arbil, Sulaimaniya og andre kurdiske byer, men de vendte tilbake da situasjonen roet seg dagen etter.

Selv om Kirkuk ligger utenfor den selvstyrte kurdiske regionen, er flertallet av innbyggerne kurdere. Det bor også mange arabere og turkmenere i byen.

Tapet av oljefeltene kan bety slutten på den kurdiske drømmen om uavhengighet, ifølge den franske eksperten Cyril Roussel. Han sier at kurderne med dette mister halvparten av sine inntekter.

Les også

 1. Irakiske styrker har full kontroll over Kirkuk

 2. Frykten øker for ny borgerkrig i Irak

 3. Kurderne utfordrer hele regionen

Publisert:
 1. Krig
 2. Mosul
 3. Irak

Mest lest akkurat nå

 1. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 2. Julekort er en egen greie. Et år dro familien til Ikea for å ta bilde i julepysjamas i soveromsavdelingen

 3. Trafikkuhell på Solasplitten

 4. Tore Renberg har fått korona: Utsetter turné

 5. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 6. – Imponerende at de klarte å ha aktiviteter som passet både treåringer og tenåringer