Nå skal saudiarabiske kvinner få lov til å kjøre bil

Saudiarabiske kvinner gleder seg stort over at de endelig skal få lov til å kjøre bil i det erkekonservative muslimske kongedømmet. 

Aziza Yousef kjører bil i Riyadh i 2014, som ledd i kampanjen for å få slutt på forbudet mot kvinnelige sjåfører. Foto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kong Salman utstedte det historiske kongelige dekretet tirsdag, et dekret som tillater kvinner i landet å ta førerkort.

Lovendringen vil tre i kraft i juni neste år.

Fram til nå har Saudi-Arabia vært det eneste landet i verden som forbød kvinner å kjøre bil selv. Forbudet har ført til at kvinner blant annet har måttet bli kjørt av menn når de skulle på jobben.

Kongen har også gitt beskjed om at det skal dannes en komité på tvers av flere departementer som skal undersøke hvilke prosedyrer som trengs for å utstede førerkortene.

Glade kvinner

En av Saudi-Arabias fremste forkjempere for kvinners rettigheter, Aziza Youssef, sier at hun er svært glad for nyheten.

Hun kaller lovendringen for et «stort skritt for kvinners rettigheter», men hun sier også at kvinnene vil fortsette å kjempe for blant annet å kunne reise til utlandet uten en manns samtykke.

Blant kvinner i hovedstaden Riyadh blir nyheten mottatt med en blanding av sjokk og euforisk glede.

-Jeg er veldig glad og sjokkert samtidig. Jeg forventet at dette skulle skje om 10 til 20 år, sier Haya al-Rikayan, en 30 år gammel bankansatt, til AFP.

Stor glede i USA

En av de første internasjonale reaksjonene på nyheten kom fra USA.

– Det er et stort skritt i riktig retning. Vi er bare glade i dag. Et meget positivt signal, sier Heather Nauert, talskvinne for utenriksdepartementet.

I løpet av de siste årene har flere kvinner gjennomført protestaksjoner mot forbudet og satt seg bak rattet, med den konsekvens at de har blitt pågrepet. De fleste har imidlertid blitt sluppet fri kort tid etter.

I 2014 måtte aktivisten Loujain al-Hathloul tilbringe over to måneder i fengsel etter at hun hadde forsøkt å kjøre til Saudi-Arabia fra nabolandet De forente arabiske emirater.

Det har også vært mange aksjoner i sosiale medier.

Kan ha gym

Tirsdagens kongelige dekret følger etter et annet dekret som kong Salman utstedte i sommer, der han opphevet forbudet mot at jenter ikke kunne ha gym på offentlige skoler.

Han har også nylig gitt ordre om at loven som krever at kvinner må ha samtykke fra en mannlig slektning for å få tilgang til offentlige tjenester, skal oppheves. I tillegg får kvinner nå lov til å være til stede på store idrettsarenaer, blant annet under konserter.

I 2015 fikk saudiarabiske kvinner for første gang delta i kommunevalg.

Men fortsatt må kvinner ha en manns tillatelse for å kunne reise til utlandet, få pass og gifte seg.

Saudi-Arabias statsreligion er en fundamentalistisk form for islam kalt wahabisme der målet er å gå tilbake til røttene og praktisere en så «ren» for islam som mulig.

Les også

 1. Trumps post-amerikanske verden, en sann lapskaus av hykleri og selvmotsigelser

 2. Reformasjon av islam i full gang

Publisert:
 1. Saudi-Arabia
 2. Bil
 3. Kvinner

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet tror de vet årsaken

 2. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg: - Ingen er siktet for noe straffbart

 3. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 4. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 5. – Er nok mer utsatt

 6. Alarm! Barn i fare!