Koranbrenning flyttet – steinkasting mot politiet i Landskrona

Demonstranter kastet stein mot politiet og tente på biler i Landskrona, mens den planlagte koranbrenningen ble flyttet til en rasteplass sør for Malmö.

Lørdag var det sammenstøt mellom politi og noen av dem som hadde kommet til Landskrona for å demonstrere mot Rasmus Paludans koranbrenning. Paludans demonstrasjon ble flyttet ut av byen. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB
 • NTB-TT
Publisert: Publisert:
Politibiler ble satt fyr på i Örebro da Rasmus Paludan skulle holde en markering der langfredag. Foto: Kicki Nilsson / TT / NTB
Ifølge politiet er tolv politibetjenter skadd etter opptøyene. Også redningspersonell skal ha blitt angrepet. Foto: Kicki Nilsson / TT / NTB
Demonstranter i konfrontasjon med politiet i Sveaparken i Örebro. Foto: Kicki Nilsson / TT / NTB

Politiet besluttet at den omstridte danske politikeren Rasmus Paludan ikke fikk holde markeringen der han ville. Lørdag ettermiddag kom beskjeden om at han måtte holde sin demonstrasjon på en rasteplass langs en motorvei sør for Malmö.

– Vi har gjort nøye vurderinger av plassen han får lov til å befinne seg på ved denne sammenkomsten. Vi har allerede avsatt ressurser for å håndtere det, men nå må vi ta ytterligere grep om situasjonen etter det som har skjedd de siste dagene, sier Kim Hild, pressetalsperson for politiregionen Syd.

Ytringsfriheten veier tungt

På spørsmål om hvorfor Paludan får holde markeringen når det er så stor risiko for at motdemonstrantene vil ty til vold, sier Hild at det handler om ytringsfriheten.

– Beskyttelsen for å kunne utøve sine rettigheter til å demonstrere og ytre seg veier tungt, og det skal utrolig mye til for at det kan settes til side, sier Hild.

Samtidig åpnes det for at markeringen kan bli avbrutt dersom situasjonen utarter.

– Generelt urolig

Flyttingen var likevel ikke nok til å roe gemyttene i Landskrona, der det meldes om maskerte folk som kaster stein mot politiet og har tent på biler, skriver Aftonbladet.

– Det er generelt urolig, og det blir kastet stein. Rundt klokken 14.39 kom det informasjon om at 20–30 ungdommer var i full gang med å tenne på biler, sier Hild.

Det er foreløpig ikke meldt om personskader i forbindelse med lørdagens uro.

Voldsomme opptøyer

Det har også vært voldsomme opptøyer de to foregående dagene når motdemonstranter har gått til angrep på politiet. Torsdag ble det voldsomme opptøyer i Östergötland, mens det fredag ble kaos i Örebro.

Minst fire politibiler ble satt fyr på i opptøyene i Örebro, og tolv politibetjenter og en privatperson ble skadd.

– Det er snakk om skader fra stein som ble kastet, slag og vold. Det er noen brudd, men det er heldigvis ikke livstruende, sier politiets talsperson Lars Hedelin.

Ingen er foreløpig pågrepet etter opptøyene i Örebro. Åtte personer ble pågrepet i Stockholm fredag i forbindelse med demonstrasjonene mot Paludans markering i Rinkeby.

Les også

 1. Sverigedemokraterna krever debatt om opptøyene

 2. Opptøyer sprer seg

Publisert:
 1. Stockholm
 2. Sverige

Mest lest akkurat nå

 1. Farevarsel om mer lyn i løpet av dagen

 2. Byfjordtunnelen var stengt på grunn av gjenstand i veibanen

 3. Fire unge menn tiltalt for kidnapping og ran

 4. Skiforbundet vil gjennomgå retningslinjene for rulleski etter dødsulykken i Strand

 5. – Lyses over­skudd bør brukes på nær­ings­livet

 6. Åpner nye E 39 mellom Mandal og Kristiansand i starten av november