Tysklands eksport slår alle rekorder og irriterer Trump

Den tyske suksessen på eksportmarkedet trues av amerikansk proteksjonisme og en mulig handelskrig.

Tyske biler klare til å eksporteres fra havna i Bremerhaven.
 • Erik Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kurven for tysk eksport går tilsynelatende kun én vei – oppover.

Når Donald Trump kaster et blikk på de nyeste tallene, som torsdag viste at fjorårets overskudd på eksport i Tyskland nok en gang slo alle rekorder med et overskudd på 253 milliarder euro, vil synet utvilsomt være irriterende for den amerikanske presidenten, som forholder seg sterkt kritisk til tysk økonomi.

Tyskerne vinner

I Det hvite hus kommer Donald Trump formodentlig til å se rødt når han ser at tyskerne i en usikker tid med et svakt verdensmarked har gjort det igjen, og stilt selv tøffe kinesiske konkurrenter til veggs med en samlet eksport på hele 1,2 billioner euro.

Den amerikanske presidenten har truet med en egen straffetoll på eksempelvis tyske biler, slik han også vil ramme eksempelvis Mexico og Kina.

Ifølge presidentens rådgiver Peter Navarro utnytter Tyskland den svake euroen overfor handelspartnere som USA. Tidligere denne uka kom det fram at det amerikanske handelsunderskuddet har vokst i løpet av de siste fire årene – ikke minst på grunn av økt import fra Kina og Tyskland. Det er dobbelt så mye som den tyske andelen av den totale europeiske økonomien.

Volkswagen bidrar stort til den voldsomme eksporten av tyske varer. I fjor ble enda en rekord satt for tyskerne.

– Går nok ikke så langt

Det er med andre ord enda en grunn til å gjøre Donald Trump rasende og innføre straffetollen sin på opp til 45 prosent på for eksempel tyske biler.
– Det vil helt sikkert ha en effekt på tysk økonomi, men jeg tror ikke at Donald Trump er villig til å gå så langt. Han vil gjerne diskutere hvordan man kan få en bedre balanse mellom de store regionene. Akkurat nå har USA et stort underskudd mens eurosonen har et stort overskudd, og det vil han justere på, sier SEB-konsernets danske sjeføkonom, Thomas Thygesen.

Tygesen mener at Donald Trump skyter over mål når han antyder at Tyskland får hjelp av Den europeiske sentralbanken (ECB) til å holde euroen nede og styrke eksporten sin.

USAs eget ansvar

– Den tyske regjeringen profitterer på at dollaren er så sterk, det er sant. Men det er den amerikanske sentralbanken som har gjort dollaren sterk med rentepolitikken sin. Det kan hverken ECB eller Mario Draghi ta ansvar for – det er ikke snakk om manipulasjon med valutakurser. Men sett fra et europeisk perspektiv ville det selvfølgelig være bra hvis tyskerne investerte noe av det store overskuddet, sier Thomas Thygesen.

Tyskland kalles ofte «toget i den europeiske økonomien», men er det et tog som bare går for egen vinnings skyld?

Bør øke forbruket

– Det store overskuddet viser i hvert fall at det finnes et stort uutnyttet potensial for forbruk. Man foretar simpelthen svært få investeringer, privat og offentlig. Sett fra EUs perspektiv ville det være ønskelig hvis tyskerne iverksatte mer vekst. I stedet for at det hele tiden er søreuropeerne som skal holde igjen og skjære ned på lønningene sine, kunne man jo godt gi lønnsforhøyelser her i Nord-Europa og få mer fart på ting, mener Thomas Thygesen.

Tyskland har stått for den harde sparekursen som siden finanskrisen spesielt har rammet landene i Sør-Europa hardt, men har gagnet tysk eksport.

– Det er litt merkelig at man i EU straffer land som har budsjettunderskudd over tre prosent av bruttonasjonalprodukt, BNP. Ifølge reglene er det like forbudt å ha et budsjettoverskudd som er tre prosent høyere enn BNP, slik Tyskland må ha. Det er det aldri noen som påtaler eller vil straffe, poengterer Thomas Thygesen.
Til tross for det store overskuddet er det samtidig bekymring for fremtiden og Trumps proteksjonisme i Tyskland.

– Hvis man tar våre nære bånd til USA i betraktning, står mye på spill for tyske selskaper, slik lederen for det internasjonale tyske handelsforbundet BGA, Anton Börner, uttrykte det på et møte i Hamburg for noen dager siden.
Rundt 10 prosent av tysk eksport går til USA.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Tyskland
 2. Eksport
 3. Euro
 4. Den europeiske sentralbanken

Mest lest akkurat nå

 1. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 2. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 3. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 4. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 5. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 6. Ålgård-drapet: Offeret ba om hjelp for å bli kvitt drapstiltalte