Soldater settes inn mot narkolangere

Filippinenes president Rodrigo Duterte er rasende over at politiet har misbrukt sin makt og drept en sørkoreansk forretningsmann. Nå skal militæret ta over jobben med å myrde narkotikalangere.

Filippinenes øverste politisjef, general Ronald "Bato" Dela Rosa taler til politimenn under en markering i Manilla i helgen. Han har satt i gang en utrenskingsaksjon i politiet i et forsøk på å bli kvitt korrupte politisjefer.
  • Claus Block Thomsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Normalt er det utlandet Filippinenes kontroversielle president Rodrigo Duterte skjeller ut. Inkludert USAs tidligere president Barack Obama, som han har omtalt som «en horesønn».

Nå har imidlertid Duterte vendt sin vrede innad mot sine egne – nærmere bestemt landets politi, som han i forrige uke beskyldte for å være «korrupte helt inn i sin kjerne». Som en konsekvens av dette har han fratatt politiet arbeidet med å likvidere landets narkotikalangere, og har i stedet bedt militæret og landets narkotikapoliti, PDEA, om å ta over.

President Rodrigo Duterte i Filippinene setter inn hæren i krigen mot narkotika.

Fortsatt narkokrig

I en tale torsdag forrige uke sa Duterte at han ikke vil gi seg i kampen mot narkotika, og at han tvert imot betrakter de omfattende narkotikaproblemene i Filippinene som «en trussel mot den nasjonale sikkerheten».

– Derfor har jeg bedt alle væpnede styrker om å assistere, sa han.
Hans beslutninger kommer etter omfattende internasjonal kritikk.

Nyhetskanalen al-Jazeera siterte i forrige uke filippinsk politi på at omtrent 7.000 mennesker har blitt drept siden juni 2016, da Duterte kom til makten. 3.603 ytterligere er drept av ukjente gjerningspersoner, som mange kritikere mener er uoffisielle dødspatruljer som tar sine ordre fra både politi og makthavere i det filippinske samfunnet.

Dreper uskyldige

I en rapport offentliggjort i forrige uke skriver menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International at flere tusen av de drepte er fattige mennesker som ikke nødvendigvis har vært involvert i narkotikahandel. De dreptes eiendeler blir som regel stjålet av politiet, og deretter blir drapene maskert som en del av kampen mot narkotika.
– Dette er ikke en kamp mot narkotika, men en kamp mot de fattige, uttalte Tirana Hassan, Amnestys sjef for kriserespons.

– Under Dutertes ledelse bryter det nasjonale politiet lovene de har i oppgave å håndheve, samtidig som politiet tjener på å myrde fattige mennesker, fortsatte Tirana Hassan.

Jerry Umlang (til høyre) svarer på spørsmål fra journalister om hvilken rolle han hadde i forbindelse med arrestasjonen og drapet på den Sør-Koreanske forretningsmannen Jee Ick-Joo i høst. Det er Sør-Koreas justisminister Vitaliano Aguirre som sitter til venstre. Umlang, som var innleid hos politiet, navngir politisjefer som angivelig beordret drapet.

Planter bevis

Amnesty dokumenterer tilfeller hvor politi har stormet inn i private hjem og skutt på ubevæpnede mennesker som var klare til å overgi seg. Heretter har politiet plantet beviser for å få det til å se ut som om de drepte var involvert i narkotikahandel.

Amnesty mener at mordene nærmer seg forbrytelser mot menneskeheten. Likevel var det ikke denne rapporten som vekket president Dutertes vrede, men derimot mordet på den sørkoreanske forretningsmannen Jee Ick-joo. Han ble nylig drept av betjenter fra narkotikapolitiet mens han satt arrestert i det nasjonale politiets hovedkvarter.

Opplysninger tyder på at betjentene hadde kidnappet ham og krevde omtrent 2,4 millioner kroner i løsepenger samtidig som de utad fikk det til å fremstå som om han hadde blitt arrestert i forbindelse med narkotikahandel.
I forrige uke sa Duterte at han var «flau» over at politiet var korrupt og hadde misbrukt sin makt. Phil Robertson, som er nestleder i Asia-avdelingen til menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, finner det påfallende at det er mordet på en sørkoreansk forretningsmann som får Duterte til å reagere.

Bekymret

– Sør-Korea investerer kraftig i Filippinene, og det tyder på at han er redd for at mordet kan skade investeringene. Det indikerer imidlertid samtidig at Duterte anser massemordene på påståtte narkotikahandlere som akseptable og til og med ønsket, sier Phil Robertson.
Robertson mener det er sterkt bekymrende at militæret nå har fått i oppgave å videreføre Dutertes krig mot narkotika.
– Det er å gå fra vondt til verre, ettersom militæret allerede har en lang tradisjon for utenomrettslige mord å vise til.

Aftenbladet/Politiken

Publisert: