USA truer med å utslette Nord-Koreas regime

Nord-Koreas leder Kim Jong-un var til stede da det ballistiske missilet ble testet. Foto: KCNA / AP / NTB scanpix
USAs FN-ambassadør Nikki Haley i FNs sikkerhetsråd tidligere i høst. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix

Nord-Koreas siste rakett-test bringer verden nærmere krig, advarer USAs FN-ambassadør. Hun sier Nord-Koreas regime vil bli totalt ødelagt hvis krig bryter ut.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nord-Koreas våpen ble nok en gang diskutert på et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i New York onsdag lokal tid. USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa at Nord-Koreas oppskyting av en ny interkontinental rakett bringer partene nærmere en krig USA ikke ønsker.

– Med dette valget kommer et avgjørende valg for resten av verden, sa hun, og oppfordret alle land til å bryte diplomatiske og økonomiske forbindelser til Nord-Korea.

– Hvis krigen bryter ut, vil det nordkoreanske regimet bli fullstendig ødelagt, advarte hun.

Hva slags ødeleggelser Haley konkret ser for seg, er uklart. Ordet «regime» brukes ofte om ledere og styresett i ikke-demokratiske land.

Kina

Haley oppfordret også Kina til å stanse all oljeeksport til Nord-Korea.

– Vi trenger at Kina gjør mer, sa hun og la til at landets president Xi Jinping nå «har en mulighet til å gjøre det rette til fordel for alle land».

Sikkerhetsrådet diskuterte onsdag Nord-Korea for 13. gang i år. FNs visegeneralsekretær Jeffery Feltman sa at «ikke noe er mer truende for verdens fred og sikkerhet enn det som foregår i Nord-Korea nå».

Det var Japan, USA og Sør-Korea som ba om at Sikkerhetsrådet måtte diskutere den siste oppskytingen.

Under møtet gjentok Kinas representant et kinesisk-russisk forslag til nedtrapping av Nord-Korea-konflikten. Forslaget går ut på at Nord-Korea stanser sine tester av raketter og atomvåpen, mot at USA og Sør-Korea stanser sine felles militærøvelser.

Forslaget er tidligere blitt avvist av USA.

– Veldig stort missil

Flere eksperter har konkludert med at raketten som Nord-Korea skjøt opp tirsdag, Hwasong-15, er mer avansert enn rakettene landet har testet tidligere. Flere tviler likevel på om den vil kunne nå hele USA – slik Nord-Korea hevder – hvis den er utstyrt med et atomstridshode.

Den nordkoreanske regjeringen har offentliggjort en lang rekke bilder av missilet.

– Dette er et veldig stort missil. Og jeg mener ikke stort for Nord-Korea. Kun noen få land kan produsere missiler i denne størrelsen, og Nord-Korea har akkurat blitt med i den klubben, skriver forsker Michael Duitsman på Twitter.

Den nye raketten skal ha nådd en høyde på 4.400 kilometer over jordoverflaten. Hadde den fulgt en flatere bane, ville den trolig kunnet nå USA.

Sanksjoner

Regimet i Pyongyang har pådratt seg omverdenens vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse våpenprogrammene og innført en rekke sanksjoner mot landet. De inkluderer eksportforbud for tekstilindustrien og begrensninger på Nord-Koreas import av olje og fossilt brensel.

USAs president Donald Trump har flere ganger truet med å angripe Nord-Korea hvis ikke landet slutter å utvikle atomvåpen og raketter. Nordkoreanerne hevder de må ha slike våpen for å skremme USA fra å angripe dem.

I FNs hovedforsamling tidligere i år truet Trump med å «fullstendig ødelegge Nord-Korea» hvis USA blir tvunget til å forsvare seg selv eller sine allierte.

Presidenten nevnte også Nord-Korea i en tale han holdt i Missouri onsdag. Her kalte han landets diktator Kim Jong-un for en «syk hundevalp».

Les også

 1. Nord-Korea provoserer med langdistanseoppskyting – Trump lover grep

 2. Regimet i Nord-Korea hevder å ha nådd atom-mål

 3. Flukten fra det lukkede landet

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Nord-Korea
 3. USA

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 3. FHI varsler ny risikovurdering av omikron

 4. Traktor + julelys = sant

 5. Slik mener FHI-overlege at kommunene kan slå ned omikron-utbrudd

 6. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen