Toppmøte mellom Nord- og Sør-Korea 27. april

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in skal møtes 27. april, ifølge sørkoreanske myndigheter.

De sørkoreanske delegatene ledes av gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon t.v. De nordkoreanske delegatene ledes av Ri Son-gwon, som leder et statlig organ i det lukkede landet med ansvar for saker som angår begge land. Torsdag møttes de to sidene til høynivåsamtaler på grensen mellom de to landene.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-un på et bilde fra 2016. Foto: AP/NTB scanpix
Moon Jae-in ble valgt til sørkoreansk president i fjor, etter en valgkamp hvor han lovet å prøve å bedre forholdet til Nord-Korea. Foto: AP/NTB scanpix
De sørkoreanske delegatene under samtalene torsdag ble ledet av gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon (t.v.). Ri Son-gwon ledet den nordkoreanske delegasjonen. Foto: Korea Pool / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Datoen for toppmøtet ble offentliggjort torsdag, etter at representanter for landene møttes for samtaler ved delelinjen mellom Nord- og Sør-Korea.

Også toppmøtet skal finne sted ved delelinjen, ved Panmunjom i den såkalte demilitariserte sonen. Tidligere er det bare holdt to tilsvarende toppmøter, i 2000 og 2007.

Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea og USA har bedret seg noe den siste tiden. Et toppmøte mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump ventes å finne sted i mai.

Tidligere denne uken møtte Kim Kinas president Xi Jinping i Beijing. Dette var Kims første kjente utenlandsreise etter at han overtok som Nord-Koreas leder i 2011.

Vanskelig punkt

Dem sørkoreanske delegasjonen til samtalene torsdag var ledet av gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon.

I spissen for Nord-Koreas delegasjon sto Ri Son-gwon, som leder et statlig organ med ansvar for saker som angår begge land.

Cho sa til journalister før samtalene startet, at diskusjonene om Nord-Koreas nedrustning kunne bli et vanskelig punkt. Samtidig påpekte han at flere slike forberedende møter kan bli nødvendig før toppmøtet mellom Kim og Moon.

– Freds-offensiv

Da Ri hilste på de sørkoreanske tjenestemennene, sa han at de siste 80 dagene hadde vært fylt med «historiske begivenheter vi til nå aldri har sett». Ri henviste dermed til gjenopptakelsen av dialogen mellom de to koreanske landene, og med resten av verden for øvrig.

Tidligere har det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA erklært at landet er igangsatt en «freds-offensiv».

De planlagte toppmøtene har tent håp om at striden rundt Nord-Koreas atomvåpen og raketter omsider kan få en løsning, etter et år hvor spenningen mellom Nord-Korea og USA har økt betraktelig.

Under Kina-besøket denne uken sa Kim Jong-un at atomnedrustning på den koreanske halvøya er mulig å få til.

Les også

 1. Kina og Nord-Korea finner sammen - mot Trump

 2. Trump tror på nordkoreansk nedrustning etter Kina-besøk

 3. – Amerikansk press begynner å gjøre vondt for Nord-Korea

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Kim Jong-un
 3. Sør-Korea
 4. Nord-Korea
 5. Moon Jae-in

Mest lest akkurat nå

 1. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 2. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 3. Sandnes Ulfs nye radarpar: - Vi kjenner hverandre ut og inn

 4. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 5. Sola slått ut av cupen: – Vi ser slitne ut

 6. – Setter en helt ny standard for denne typen produksjoner i Norge