Kystvaktansatt i USA planla massedrap inspirert av Utøya

En 49 år gammel løytnant i den amerikanske kystvakten er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt massedrap på sivile, inspirert av Utøya-massakren i Norge.

Noen av våpnene som ble funnet hjemme hos Hasson.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Dette våpenarsenalet ble funnet hjemme hos 49 år gamle Christopher Paul Hasson i Maryland, som ifølge amerikansk påtalemyndighet planla massedrap på sivile, inspirert av Utøya-massakren i Norge. Foto: U.S. District Court / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Christopher Paul Hasson (49) ble pågrepet i forrige uke, og hjemme hos ham ble det funnet store mengder våpen.

Torsdag ble Hasson, som har beskrevet seg selv som hvit nasjonalist, varetektsfengslet i 14 dager i Greenbelt i Maryland.

Statsadvokat Robert Hur betegner Hasson som «en innenlandsk terrorist» og mener at han planla «drap på uskyldige sivile i en skala sjelden sett» i USA.

Ifølge rettsdokumenter var 49-åringen en flittig leser av det såkalte manifestet til massedrapsdømte Anders Behring Breivik.

Liste med navn

Hjemme i Hassons bolig i Silver Spring i Maryland ble det funnet 15 våpen og over 1.000 patroner.

I en epost han hadde skrevet gikk det også fram at han håpet å få tak i biologiske våpen og «drømte om måter å drepe nesten hver eneste person på jorda».

Det ble også funnet dødslister med navn på kjente demokrater som Nancy Pelosi, Chuck Schumer og Alexandria Ocasio-Cortez, samt mediepersonligheter som CNNs Don Lemon og Chris Cuomo.

Ifølge påtalemyndigheten har Hasson i over 30 år identifisert seg som «hvit nasjonalist» og snakket varmt om voldsbruk for å etablere et raserent og hvitt hjemland i USA.

Veksthormoner

Hasson benyttet ifølge påtalemyndigheten Breiviks såkalte manifest i planleggingen av egne aksjoner, og hjemme hos ham ble det funnet store mengder steroider og veksthormoner, noe den norske massedrapsmannen hevdet å bruke for å bli «sterk, effektiv og våken».

Hasson var ifølge påtalemyndigheten også en flittig leser av det som beskriver som «prorussisk, nynazistisk og nyfascistisk litteratur».

Fra 1988 til 1993 tjenestegjorde han som marineinfanterist i det amerikanske forsvaret, og han var også soldat i nasjonalgarden i to år.

Siden 2016 har han vært ansatt i innkjøpsavdelingen til den amerikanske kystvakten, stasjonert ved hovedkvarteret i Washington.

Publisert:
  1. USA
  2. Utøya
  3. Terror

Mest lest akkurat nå

  1. Pøbel takker Haaland for påminnelse og svarer på veggen i grisebingen

  2. De var et av Norges største rockeband. Så raknet det.

  3. Du skal lete lenge etter en bedre grillopplevelse enn den du får her

  4. Navnet frigitt etter dødsulykke på Sørlandet

  5. Er Trump i ferd med å miste grepet?

  6. Brukte koronastøtte på 6-retters middag