Akilov dømt til livstid og utvisning for lastebilangrepet i Stockholm

Usbekeren Rakhmat Akilov er i Stockholm tingrett dømt til fengsel på livstid og utvisning fra Sverige for lastebilangrepet der fem mennesker ble drept.

Hans Ihrman, etterforskningsleder og viseaktor, ba om livstidsdom for Akilov. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Aktoratet, som kalte angrepet «kanskje den groveste forbrytelsen som noensinne er begått i Sverige», fikk dermed medhold i sin påstand om livsvarig fengsel.

Svensk rettspraksis innebærer at en som er dømt til fengsel på livstid, kan søke om å få straffen tidsbestemt etter å ha sonet ti år.

– Han kjørte ned familier, kvinner, barn, unge og gamle. Han var fullstendig grusom, sa aktor Hans Ihrman under rettssaken.

Akilov har sagt seg skyldig i terrorangrep. Under rettssaken sa han at han håpet angrepet ville tvinge Sverige til å stanse sin deltakelse i den internasjonale koalisjonen mot IS.

119 forsøk på drap

Akilov var også tiltalt for å ha utsatt 144 mennesker for risiko for død eller alvorlig skade. Tingretten har funnet ham skyldig i 119 tilfeller av drapsforsøk og 24 tilfeller av å ha fremkalt fare overfor andre personer.

Som følge av dette ble han også dømt til å betale erstatning på mellom 125.000 og 150.000 svenske kroner for dem som var nære lastebilen, og mellom 30.000 og 40.000 kroner til dem som befant seg inne i varehuset Åhléns.

Det innebærer at Akilov må ut med minst 15,6 millioner svenske kroner, i tillegg til det han må betale i erstatning til dødsofrenes etterlatte.

– Dette er en unik situasjon, og vi har sett på den konkrete faren i hvert enkelt tilfelle. Befant man seg 1–2 meter fra lastebilen er det snakk om drapsforsøk, er man lenger unna dreier det som å fremkalle fare overfor en annen, sier tingrettsdommer Carl Rosenmüller.

Skuffet

Den 40 år gamle usbekerens forsvarer, Johan Eriksson, sier han at hans klient er skuffet over å ha blitt dømt til livstid i fengsel.

– Han var skuffet over livstid i fengsel. Han hadde håpet på en tidsavgrenset straff, sa Eriksson under en pressekonferanse et par timer etter at dommen falt.

Videre sa han at Akilov foreløpig ikke har besluttet om han vil anke.

– Han vil bruke noen dager før han bestemmer seg. Han vil tenke og gå gjennom dommen, og det syns jeg er riktig, sa Eriksson.

Utvisningsvedtak

Siste rettsdag ble holdt 2. mai. Fram til da hadde over 100 personer vitnet i den to måneder lange rettssaken. Den yngste som ble drept i angrepet, var en elleve år gammel jente.

Usbekeren søkte asyl i Sverige i 2014. To år senere fikk han avslag på søknaden og skulle utvises. Han gikk under jorda og ble etterlyst i februar i fjor. Mindre enn to måneder senere, 7. april, utførte han terrorangrepet.

Publisert:
  1. Terror
  2. Stockholm
  3. Den islamske staten (IS)

Mest lest akkurat nå

  1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

  2. Slåsskamp inne i togvogn

  3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

  4. Staten kan ikke betale for alt

  5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

  6. Omsider får denne mannen en gate oppkalt etter seg