Sør-Korea ber Trump forklare utsagn om stans i militærøvelser

En talsperson for Sør-Koreas president ber om «oppklaring» etter at USAs president Donald Trump sa han ville avslutte militærøvelsene mellom landene.

President Donald Trump på pressekonferansen etter tirsdagens toppmøte med Kim Jong-un. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var på pressekonferansen etter møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un at Trump overraskende kunngjorde at han ville ha slutt på de felles militærøvelsene med Sør-Korea. Trump beskrev øvelsene som både veldig dyre, og «veldig provoserende».

Presidenten uttrykte også vilje til å trekke ut amerikanske soldater som er utstasjonert i Sør-Korea, men sa «dette ikke var en del av ligningen» akkurat nå.

Det er ennå ikke kjent om Sør-Korea var informert om denne uttalelsen, men mye tyder på at de ikke var helt forberedt. En talsperson for Sør-Koreas president Moon Jae-in sier det er nødvendig å oppklare "meningen og intensjonen" med Trumps kommentarer.

Heller ikke USAs kommandosentral i Sør-Korea, USFK, kan utdype mer om hva Trump mente med kommentarene sine. De sier de foreløpig ikke har fått noen «oppdaterte retningslinjer» om de planlagte militærøvelsene i Øst-Asia. Det gjelder også øvelsen «Ulchi Freedom Guardian», som etter planen skal finne sted i høst.

Nytt møte?

Istedenfor å utdype militærøvelse-utsagnet, hoppet Trump raskt videre til andre temaer under tirsdagens pressekonferanse.

Blant annet sa han at han ikke ville utelukke at det kunne bli nødvendig med nok et toppmøte mellom ham og Kim Jong-un.

Han la også til at delegasjoner fra de to landene vil komme sammen i neste uke for å drøfte veien videre. Både utenriksminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton vil delta i dette arbeidet.

Modig skritt

Den amerikanske presidenten takket ellers den nordkoreanske lederen for å ha tatt «et første modig skritt mot en lys framtid for sitt folk». Trump sa etter møtet med Kim at konkrete endringer er mulig, og at han er innstilt på å innlede et nytt historisk forhold til Nord-Korea.

– Fortiden skal ikke definere framtiden. Vi skal skrive et nytt kapittel i historien om våre to folk, sa Trump. Han betegnet samtalene med Kim som direkte, rett-på-sak og intense.

Trump tok også til motmæle mot dem som mener at USA har fått lite igjen for møtet, og forsikret at han ikke hadde gitt seg på noe punkt. Blant annet sa Trump at han nylig vurderte en pakke på 300 nye sanksjoner, men at han fant det respektløst å sette dem ut i livet med tanke på det kommende møtet med Kim.

De sanksjonene som allerede er virksomme, vil bli stående inntil spørsmålet om atomvåpen er ryddet av veien. Trump innrømmer at det tar lang tid å bygge ned et atomvåpenarsenal, men at han vil legge press på Kim for å få ham til å gjøre det så raskt det er «mekanisk og menneskelig mulig».

På forhånd

Presidenten sa at han vil invitere Kim til Det hvite hus «når tiden er riktig». Kim skal ha takket ja til invitasjonen. Trump la til at han selv er åpen for å avlegge et besøk i Pyongyang.

Trump roste Kim på pressekonferansen og kalt ham svært talentfull. Trump viste til Kims vei til toppen i Nord-Korea i forholdsvis ung alder.

Den amerikanske presidenten sa at han hadde fått forsikringer fra Kim om at et større testanlegg for rakettmotorer er i ferd med å bli lagt ned. Hvor anlegget ligger, er ikke kjent.

Publisert:

Toppmøtet: Trump møter Kim Jong-un

  1. Donald Trump nomineres til Nobels fredspris av Frp-politikere

  2. Trump: Ingen atomtrussel fra Nord-Korea lenger

  3. KCNA: Trump godtar gradvis atomnedrustning

  4. Korea-kjenner fra Kvitsøy tror på koreansk fredsavtale

  5. Sør-Korea ber Trump forklare utsagn om stans i militærøvelser

  6. Moon mener toppmøtet setter punktum for den kalde krigen

  1. Toppmøtet: Trump møter Kim Jong-un
  2. Nord-Korea
  3. USA