Folkemordsiktet for Stavanger tingrett

Mandag starter rettsmøtet der Stavanger tingrett skal ta stilling til om en 41-åring fra Rwanda skal utleveres til landet. Mannen er siktet for medvirkning til folkemordet i landet i 1994.

Publisert: Publisert:
  • Ina Gundersen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Dersom han blir sendt til Rwanda, risikerer han en rettsbehandling som ikke er i tråd med rettferdig rettergang. Han kan også risikere å bli utsatt for tortur om han blir sendt tilbake, sier mannens advokat, Brynjar Meling til NRK.

Det var i slutten av mai i fjor at Kripos arresterte den nå 41 år gamle mannen fra Rwanda. Han er siktet for å ha vært med på det brutale folkemordet i Rwanda i 1994. Til Norge kom han som kvoteflyktning i 1999. Den siktede mannen, som både har familie og jobb på Nord-Jæren, har sittet fengslet siden. Han mener selv han er uskyldig. Det er satt av fire dager til rettsmøtet som starter mandag.

— Brutalt regime

Brynjar Meling mener, ifølge NRK, at norske myndigheter ikke bør utlevere klienten hans fordi regimet i Rwanda er brutalt. Blant annet ble en av president Paul Kagames motstandere funnet drept på et hotell i Sør-Afrika i januar i år. Presidentens hemmelige politi er knyttet til drapet, og kort tid etter advarte Kagame forrædere av Rwanda med at forræderi vil få konsekvenser, ifølge BBC.

Les også

Forlenget fengsling for drapssiktet rwander

– En person som mener han er uskyldig beskyldt med fabrikkerte bevis, er svært urolig for hvordan et eventuelt møte med rettsapparatet til landet som fabrikkert bevisene, vil bli, sier Meling.Videre sier han at klienten hans ikke er redd for å stå til ansvar for beskyldningene mot ham i en norsk domstol, men han er svært redd for hva som vil skje med ham dersom han blir utsendt.

NRK skriver videre at politiadvokat i Kripos, Per Zimmer, forteller at de har drevet parallell etterforskning med myndighetene i Rwanda. Denne etterforskningen vil uansett fortsette, dersom mannen ikke blir utlevert til Rwanda. Men det er bare utleveringen som skal opp i rettsmøtet på mandag.

– Rwandiske myndigheter har sendt over en siktelse der de begjærer mannen utlevert. Siktelsen handler om ulike medvirkningshandlinger knyttet til folkemordet.

Planlegging og oppfordring til drap

– Hva slags medvirkning er det snakk om?

Les også

Folkemordsiktet fengslet i fire nye uker

– Jeg kan ikke gå i detalj rundt siktelsen, siden den ikke er offentlig, men vi har jo også fra norsk side etterforsket denne saken, og de to etterforskningene overlapper hverandre i ganske stor grad. Han er mistenkt for å ha vært med i møter der det er blitt planlagt drap og han er mistenkt for å ha oppfordret til drap, sier Zimmer.– Hvilken type straff kan han få for dette?

– I norsk rett er strafferammen 21 år, men i Rwanda kan han få livstidsdom.

6. april er det nøyaktig 20 år siden det brutale folkemordet i landet startet. Minnemarkeringen er allerede i gang ved at en fakkel går gjennom landet. I tillegg blir det holdt internasjonale konferanser om folkemord i Kigali, New York, London, Addis Abeba og Washington DC.

– Generelt sett har krigsforbrytelser og brudd på internasjonal straffelovgivning en internasjonal dimensjon, som har med fred og forsoning å gjøre. Norge har tatt på seg en rolle med å etterforske denne type saker, og det er en politisk vilje til det. I dette perspektivet er det viktig å straffeforfølge slike saker, selv om det har gått lang tid, avslutter Zimmer.

Brynjar Meling føler seg trygg på at klienten hans ikke blir sendt tilbake til Rwanda.

– Det vil være alvorlig om han ble sendt tilbake, og jeg har tillit til at retten også ser alvorlig på dette. I tillegg har vi god dokumentasjon på praksis fra andre land der det er nektet utlevering på dette grunnlaget, sier Meling.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  2. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  3. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

  4. Jeg forlanger at denne boka blir lest

  5. – Her vil vi ikke være verneverdige

  6. Han vil ha store deler av Sirdal ut av Sirdal – og inviterer til folkeavstemning