«Bombarder Nord-Korea med informasjon – ikke med missiler»

Obamas tidligere viseminister for menneskerettigheter har et forslag til hvordan man kan stanse Kim Jong-uns regime uten å avfyre et eneste skudd.

Amerikaneren Tom Malinowski var Barack Obamas viseminister for menneskerettigheter. Her er han fotografert i Burundi, sammen med tidligere amerikanske ambassadøren der, Dawn Liberi.
  • Anders Jerichow
    Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Finnes det noen god løsning på konflikten om Nord-Koreas atomprogram og landets stadig mer utviklede langdistansemissiler?

Ingen stoler på Kim Jong-un, og få forventer at Kina vil stanse diktatoren i nabolandet. Og mange er dessuten bekymret over hva Donald Trump kan finne på i Det hvite hus.

Mange spørsmål

Kan et militært angrep stoppe et regime som anslagsvis har mellom 30 og 60 atomstridshoder? Kan økonomisk press tvinge Kim Jong-un til knes? Vil USA overhodet få Kina og Russland med på å innføre sanksjoner i FNs sikkerhetsråd?

Tom Malinowski kjenner godt til de følsomme vurderingene. Han var Barack Obamas viseminister for menneskerettigheter, og han liker ikke frasen «Det finnes ingen gode løsninger».

Malinowski har et forslag til hvordan man kan stanse det nordkoreanske regimet – uten å avfyre så mye som ett eneste skudd.

Like før den pågående krisen om regimets prøveoppskytinger av langdistansemissiler og den seneste atomprøvesprengningen la Malinowski frem sin plan på nyhetsnettstedet Politico.

Våpen ikke svaret

Malinowski er enig med de mange regjeringene som mener at våpen og trusler ikke vil overbevise diktatoren om å droppe landets atomvåpenprogram, som har utviklet seg til et helt arsenal av atomvåpen mens resten av verden var opptatt med å diskutere hvordan man skulle angripe problemet.

Tom Malinowski tror ikke våpen er svaret mot Nord-Korea.

Kim Jong-un vil fremfor alt sikre sin egen overlevelse, ifølge Malinowski. Han mener diktatoren har god grunn til å «føle seg utrygg». Kim-familiens makt er den eneste grunnen til at det lutfattige landet Nord-Korea eksisterer.

Og det er ikke bare regimets bødler som holder den nordkoreanske befolkningen i sjakk. Malinowski poengterer at Kim-regimet «også har opprettholdt en total informasjonsblokade for å unngå at befolkningen får vite hvor kunstig situasjonen er».

Malinowskis forslag er derfor å bombardere Nord-Korea med informasjon i stedet for raketter. Idéen går helt enkelt ut på å la den nordkoreanske befolkningen få vite hvor godt det går for deres eget folk i Sør-Korea.
De er jo mennesker som alle andre, og ikke roboter eller tankeløse maur i Kim Jong-uns arbeidsleirer, skriver Malinowski.

«Vis alternativet»

Både Stalins Russland, Maos Kina og Pol Pots Kambodsja forsøkte å isolere sine befolkninger fra kunnskap om omverdenen, men ifølge Malinowski kunne ingen av dem opprettholde informasjonsblokaden lenge nok til å skape en befolkning som er ute av stand til å forestille seg alternativer.

Nord-Koreas leder Kim Jung un er her sammen med generaler i Pyongyang søndag 10. september. De feiret det som hevdes var en vellykket test av en enorm hydrogenbombe.

Helt siden den store sultkatastrofen på 1990-tallet, hvor mer enn én million nordkoreanere døde av sult, har det nordkoreanske regimet hatt vanskeligheter med å kontrollere sin egen befolkning. Det har dukket opp små private matvaremarkeder, og folk har begynt å krysse grensen til Kina for å handle kinesiske varer som de tar med seg hjem. Og med de kinesiske varene får de også med seg nyheter fra verdenen utenfor Kim Jong-uns diktatur.

Farlig informasjon

Malinowskis konklusjon er at omverdenen er redd for Kim Jong-uns atomvåpen, men at det Kim Jong-un selv bør frykte er den stadig bedre informasjonsteknologien som gir nordkoreanere adgang til internett og dermed til informasjon fra omverdenen.

Malinowski foreslår derfor at man oversvømmer den nordkoreanske befolkningen med informasjon ved å pumpe opplysninger ut på nettet. Han foreslår også at teknologibedrifter bidrar med å finne kreative løsninger for å gi nordkoreanere tilgang til denne informasjonen, og at man legger vekt på menneskerettigheter i stedet for krav om et regimeskifte, slik at nordkoreanerne selv kommer til konklusjonen om at deres «kjære leder» må avsettes.

Ikke blokade

Ifølge Malinowski kan man da gjerne innføre sanksjoner, men ikke en blokade. Handel og samarbeid baner nemlig også vei for idéer og for mennesker. Han poengterer at man også bør kommunisere med den nordkoreanske eliten, som ikke skal ha noen grunn til å frykte for sin egen sikkerhet når Kim-regimets ende nærmer seg.

Man må også ha en konstruktiv dialog med Kina om hvordan Korea kan gjenforenes, dersom de to landene skulle ønske det, på en måte som Kina kan akseptere.

Slik Malinowski leser historien, brøt de østeuropeiske diktaturene sammen da befolkningene bak jernteppet tok saken i egne hender. Og i bakspeilet gjorde demokratiske idéer og kultur, direkte forbindelser og ny informasjonsteknologi – «sammen med vår prinsipielle insistering på menneskerettigheter» – mer for å utløse maktskiftet i øst enn militær makt noensinne kunne gjort.

– En dag vil vi kunne se tilbake på avslutningen av Koreas deling og si det samme – om vi tar en titt på kortene vi holder og spiller dem riktig, skriver Malinowski.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Cruise-film fra Stavanger skal ut i hele verden

  2. Gladmelding til Bryne-fansen: – En av de beste i ligaen

  3. Ny direkterute fra Sola

  4. Vinden skaper trøbbel – ferjer omdirigeres til Hanasand

  5. Omkamp om grønt tak på Sølvberget: Kan bli byens mest spektakulære park

  6. Spotify fjerner Neil Youngs musikk