Hollande vil intensivere kampen mot IS

Frankrike er i krig. Men dette er ingen krig mellom sivilisasjoner, for disse drapsmennene representerer ingen sivilisasjon, sa president François Hollande i en historisk tale til det franske parlamentet mandag.

Publisert: Publisert:

President François Hollande lover skjerpet krig mot IS i en tale til nasjonalforsamlingen i plenum i Versailles mandag. Foto: Reuters/NTB scanpix

 • Ntb
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tre dager etter de grusomme angrepene i Paris, der 129 ofre fra 19 land ble drept, talte Hollande i ærverdige Versailles for nasjonalforsamlingen og senatet i felles plenum. Det er andre gang dette skjer i moderne tid.

Les også:

Les også

Frankrike bomber IS i Syria

Angrepene i Paris ble besluttet og planlagt i Syria, forberedt og organisert i Belgia og gjennomført på fransk jord med støtte fra franske statsborgere, slo Hollande fast.

— Det er grusomt å si det, men her har franskmenn drept franskmenn. Her har folk gått fra å være ungdomskriminelle til banditter, og derfra videre til jihadister, sa Hollande og lovte å slå hardt tilbake mot den militante islamistgruppen.

Han lovte også å trappe opp de franske flyangrepene mot IS-mål i Syria i samarbeid med den USA-ledede koalisjonen. Allerede lørdag var ti franske fly i aktivitet mot IS-bastionen Raqqa.

Klappjakten fortsetter

Eiffeltårnet åpner igjen etter å ha vært stengt som følge av terrorangrepet fredag. Mandag ble det lyst opp i fargene til den franske trikoloren. Foto: Reuters / NTB scanpix

I Frankrike og Belgia fortsatte jakten på folk som kan knyttes til terroraksjonen i Paris. Den overlevende antatte gjerningsmannen Salah Abdeslam er fortsatt på frifot etter en resultatløs politiaksjon i Brussel.Væpnet spesialpoliti deltok i aksjonen i bydelen Molenbeek i Brussel. Flere boligbygg ble omringet, og folk i området hørte flere små eksplosjoner.

På ett tidspunkt ble det hevdet at Abdeslam var pågrepet, men det ble raskt tilbakevist av myndighetene. De bekreftet imidlertid at målet med aksjonen var å finne den ettersøkte 26-åringen.

Han antas å være den eneste av angriperne i Paris som overlevde fredag. Få timer etter angrepet slapp han gjennom grensekontrollen til Belgia.

Hjernen bak angrepet

Molenbeek er i myndighetenes søkelys fordi flere av dem som gjennomførte terrorangrepene i Paris, har bodd her, blant dem den antatte hjernen bak angrepet, Abdelhamid Abaaoud.

27-åringen er belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse. Han befinner seg imidlertid i Syria, der han har sluttet seg til IS.

Til nå er minst sju personer pågrepet i Belgia, mistenkt for å ha hatt noe med Paris-terroren å gjøre. Mandag ble to av dem siktet for terrorisme, men de øvrige fem ble løslatt.

G20 dominert av terrorangrepet

I Tyrkia overskygget terroren i Paris diskusjonene i G20-gruppa, og det kom til enighet om flere tiltak for å styrke kampen mot IS, blant annet mer deling av etterretning og skjerpet grensekontroll.

Men fortsatt er det ingen enighet om en felles strategi med Russland mot IS som vestlige ledere ønsker.

Likevel åpnet president Vladimir Putin for samarbeid med de moderate opprørsgruppene som bekjemper både IS og regimet til Bashar al-Assad, som Putin støtter opp om, og Hollande varslet møter med Obama og Putin for å forsøke å slå sammen kreftene i kampen mot IS.

Obama lovte også skjerpet kamp mot IS, men gjorde det samtidig klart at det ikke blir aktuelt å sette inn amerikanske bakkestyrker i Syria og Irak.

— Ikke fordi vi ikke kunne gå inn i Mosul, Raqqa eller Ramadi og renske ut IS. Men fordi vi har sett før at hvis vi ikke har en lokal befolkning som støtter en inkluderende regjering og går imot ekstrem ideologi, vil IS bare komme igjen, om vi da ikke går inn i en permanent okkupasjon, sa han.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Drapsmenn ville inn på Stade de France

 2. Hva gjør vi nå?

 3. Svart Seat sentral i Paris-etterforskningen

 4. "Det er krig nå"

 5. Terrorangrepene i Paris: Dette vet vi - og dette vet vi ikke

 6. Åtte angripere døde - sju sprengte seg selv

 7. - 100 drept i konserthallen Bataclan

 8. Frankrike stenger grensene

Eiffeltårnet åpner igjen etter å ha vært stengt som følge av terrorangrepet fredag. Mandag ble det lyst opp i fargene til den franske trikoloren. Foto: Reuters / NTB scanpix

Mest lest akkurat nå

 1. Leter etter John Olav med full styrke

 2. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

 3. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

 4. Tourist guide to Farter

 5. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 6. Bryne suser mot opprykk. EIK er hektet av.