Gasslekkasjene i Østersjøen: Kraftige eksplosjoner nær lekkasjestedene

Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i samme områder som gasslekkasjene i Østersjøen oppsto. Nå antydes det fra flere hold at lekkasjene skyldes sabotasje.

Gasslekkasjene er godt synlig på overflaten av Østersjøen.
  • NTB-Ritzau-TT
Publisert: Publisert:

Målestasjoner i Danmark og Sverige registrerte kraftige undervannseksplosjoner mandag på samme sted som lekkasjene fra Nord Stream 1 og 2 er, melder SVT.

Den første eksplosjonen ble registrert klokka 1.03 natt til mandag, og den andre ble registrert klokka 19.04 på mandagskvelden. En av eksplosjonene hadde en styrke på 2,3, ifølge det svenske seismologiske instituttet SNSN.

Også i Norge ble eksplosjonene registrert.

– Vi har sett to rystelser, sier viseadministrerende direktør Arve E. Mjelva I NORSAR til TV 2.

Ubrukte gassrørledninger som var ment for Nord Stream 2 på en havn i Lubmin i Tyskland.

Ifølge Björn Lund, lektor i seismologi ved det svenske nasjonale seismiske nettet, hadde den første eksplosjonen en sprengkraft tilsvarende et par hundre kilo dynamitt.

Tidspunktene for eksplosjonene stemmer overens med tidspunktene for når lekkasjene inntraff.

Krisestab

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet etter den store gasslekkasjen i Østersjøen.

Lekkasjene pågår tre steder i svensk og dansk økonomisk sone i Østersjøen, og både danske og svenske myndigheter har satt krisestab for å håndtere situasjonen. Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo skal etterforske om lekkasjene er forårsaket av sabotasje.

Både Tyskland og Polen mistenker at gasslekkasjene skyldes sabotasje.

– Vi vet ikke nøyaktig hva som har skjedd i dag, men vi ser tydelig at det er en sabotasjehandling, har Polens statsminister Mateusz Morawiecki slått fast.

Neppe tilfeldighet

Det er danske myndigheters klare vurdering at eksplosjonene i Nord Stream-rørene er en villet handling og ikke et uhell, sier statsminister Mette Frederiksen.

Frederiksen hadde innkalt til pressekonferanse tirsdag kveld i forbindelse med eksplosjonene og gasslekkasjene.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager Russland for å stå bak og kaller det en terrorhandling.

Ifølge ikke navngitte kilder mener også Tysklands regjering at noen kan ha ødelagt ledningene i et målrettet angrep enten med ubåt eller dykkere, ifølge avisa Tagesspiegel.

Fare for eksplosjoner

De to gassrørledningene var ikke i drift, men de inneholder gass, og lekkasjene kan føre til brann og eksplosjoner.

Det svenske Sjöfartsverket har bedt skip om å holde seg minst 5 nautiske mil unna de skadde ledningene. Det tilsvarer rundt 9 kilometer. For fly gjelder en sikkerhetshøyde på 1.000 meter.

Det norske skoleskipet Christian Radich seilte mandag kveld forbi ett av lekkasjestedene, og kapteinen forteller til SVT at de kjente gasslukt. Skipet, med 50 personer om bord, var nordøst for Bornholm da de ble varslet av kystvakten om at noe ikke stemte, og kapteinen bestemte seg derfor for å endre kurs.

Omstridt gasseksport

Både Nord Stream 1 og 2 er bygget for å bringe gass fra Russland til Tyskland via Østersjøen.

Men i februar besluttet tyske myndigheter at Nord Stream 2 ikke skulle tas i bruk på grunn av krigen i Ukraina og Russlands anerkjennelse av de to folkerepublikkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.

Senere har russiske myndigheter strupt gassforsyningene til Europa via Nord Stream 1 og hevdet at det skyldes vedlikeholdsarbeid og manglende deler og verktøy på grunn av vestlige sanksjoner.

Siden begynnelsen av september har rørledningen vært ute av drift, noe som betyr at lekkasjene verken påvirker energiforsyningene til Danmark eller Tyskland.

Russland bekymret

Russland var tidlig ute med å si at lekkasjene kan skyldes sabotasje.

– Ingen årsaker kan utelukkes, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov ifølge Reuters.

Han sier russiske myndigheter er svært bekymret for lekkasjen.

Publisert: