Mor til terrordrept kvinne anmelder tech-giganter

Moren til en dansk kvinne som ble drept i Marokko, anmelder Facebook og Google for å ha medvirket til at videoen av halshoggingen blir delt.

Facebook anmeldes av moren til drepte Louisa Vesterager Jespersen (24), som mener selskapet ikke gjør nok for å hindre spredning av drapsvideoen.
 • NTB-Ritzau
Publisert: Publisert:

Louisa Vesterager Jespersen (24) og norske Maren Ueland (28) ble drept i Atlasfjellene i Marokko i desember 2018. Fire menn er dømt til døden for drapene.

Mer enn tre år etter drapet mottar den danske 24-åringens mor, Helle Vesterager Jespersen, stadig videoer som viser drapet på datteren. Videoene blir sendt via Facebook, ifølge DR Nyheder. Nå har Vesterager Jespersen politianmeldt selskapet.

– Facebook svikter da de i flere tilfeller ikke har fjernet innholdet, til tross for at det er meldt fra, sier Miriam Michaelsen. Hun er stifter for foreningen Digitalt Ansvar og advokat for Vesterager Jespersen.

– Det samme materialet blir lastet opp og delt igjen og igjen. Slik prosedyrene er nå, er det den fornærmede selv som skal anmelde hver gang det legges ut, sier hun.

Advokaten opplyser at Facebook i flere tilfeller har unnlatt å svare på varsling av innholdet. Andre ganger har de svart at videoene ikke overskrider Facebooks retningslinjer.

Digitalt Ansvar og flere andre organisasjoner og forskere mener at techaktørene skal pålegges en større ansvar for å sørge for at innholdet ikke blir tilgjengelig på nytt.

Også Google er anmeldt ettersom drapsvideoen kan finnes via et enkelt søk.

I tillegg til filmen som viser drapet, har det også sirkulert en film der gjerningsmennene sverger troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Anken til de fire som ble dømt til døden i saken ble avvist i Marokkos høyeste domstol i april i fjor, og er dermed rettskraftig. Marokko har imidlertid ikke gjennomført henrettelser siden 1993.

Les også

 1. Maren Uelands drapsmenn får ikke anket dødsdom

 2. Maren Uelands mor vil møte mødrene til datterens drapsmenn

 3. – Marens verdier og visjoner kan terroristene aldri ta fra oss

 4. Fire menn dømt til døden - vil anke

Publisert:
 1. Marokko
 2. Facebook
 3. Google
 4. Drap

Mest lest akkurat nå

 1. Lastebil i ferd med å miste lasten ved flyplassen - må ha hjelp av kranbil

 2. I kveld kan snøen komme

 3. Viking-trener får ny jobb

 4. Mobil bak rattet: Nå kan boten bli enda høyere

 5. Ny fabrikksjef hos Nortura Forus

 6. Planlegger barnehage til 150 millioner ved Mosvatnet