18 måneder for drap på såret aktivist

Israelsk soldat får 18 måneders fengsel for å ha drept en avvæpnet palestiner. Straffen er mildere enn ventet.

Den israelske soldaten Elor Azaria blir omfavnet av sin mor da dommen skulle forkynnes i Tel Aviv tirsdag. Foto: Jim Hollander / AP-foto Scanpix

  • Solveig Wisbech
    Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den israelske soldaten som for snart et år siden skjøt og drepte en såret, avvæpnet palestiner, ble tirsdag idømt 18 måneders fengsel. Dommen har skapt splid i den israelske regjeringen, mens palestinerne kritiserer straffen for å være for mild.

Skutt liggende

Drapet på Abdul Fatah al-Sharif skjedde i mars 2016 i Hebron på den okkuperte Vestbredden. Al-Sharif hadde angrepet israelske soldater med en kniv, og mens han lå avvæpnet og hardt såret på bakken, skjøt Azaria ham i hodet. Drapet ble filmet av palestinske menneskerettighetsaktivister.

I januar fant en militær domstol Elor Azaria skyldig i drap. Strafferammen er opp til 20 år, og aktorene krevde en straff på mellom 3 og 5 års fengsel. Generaler i det israelske militæret har presset på for å få Azaria dømt, siden de mener han har brutt hærens etiske regler.

På den andre siden står flere ledende nasjonalistiske politikere, deriblant statsminister Benjamin Netanyahu, som går inn for en benådning av den israelske soldaten.

Palestinere i Hebron på Vestbredden protesterte mot at soldaten bare fikk 18 måneders fengsel. Foto: Ammar Awad / Reuters Scanpix

Azaria får bred støtte

Også blant befolkningen er det ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau bred støtte til Azaria, og demonstranter hadde møtt opp foran rettssalen i Tel Aviv. I Israel er militærtjeneste obligatorisk for alle, og i befolkningen har man stor sympati for soldater.

Den israelske hærens øverste ledelse har av soldatens sympatisører blitt beskyldt for å «ofre» en menig soldat for å renvaske seg selv. Forsvarsminister Avigdor Lieberman har bedt offentligheten om å respektere rettens avgjørelse og oppfordrer «alle sider til å gjøre sitt for å få avsluttet denne saken».
Tarek Rishmawi, talsperson for den palestinske selvstyreregjeringen, kaller dommen «et grønt lys» for at soldater i okkuperte områder kan «fortsette sine forbrytelser». Det skriver den arabiske tv-stasjonen Al Arabiya.

«Dommen er en vits»

Ministeren for palestinske fangeforhold i israelske fengsler, Issa Karake, mener at «denne dommen er en vits, og at den viser hvor mye israelske domstoler diskriminerer palestinere».

Ifølge den israelske filosofen Asa Kasher, som er medforfatter av militærets etiske regler, vil det være en katastrofe for militæret hvis Azaria blir benådet.

– Det vil bety at man kan kaste militærets etterforskninger ut av vinduet. Så kan man kaste militære domstoler og avgjørelsene deres ut det andre vinduet, og den rasistiske innstillingen som sier at man kan drepe terrorister selv hvis de er ubevæpnede vil være gjeldende.
Dommeren i saken, oberst Maya Heller, fastslo at Azaria ikke skjøt i selvforsvar, og sa at soldaten ikke har gitt uttrykk for at han angret på handlingene sine. Retten mente at Azarias handlinger hadde skadet det israelske samfunnets verdier.
Dommen kommer samtidig med at menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International i sin årsrapport opplyser at israelske soldater, politifolk og den interne etterretningstjenesten har torturert palestinske fanger – deriblant barn.

Amnesty rapporterer at metodene omfatter smertefulle opphengninger, trusler, slag, å tvinge fangene i belastende stillinger og å nekte fangene søvn.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Hebron

Mest lest akkurat nå

  1. Borghild Fiskå er død

  2. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

  3. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

  4. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

  5. Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal

  6. Da strømmen ble borte i kraftbygda Sirdal