Trumps utrolige Twitter-verden

Han er Twitter-kongen, og han skremmer, morer og irriterer. En ansatt i kundeservicen til Twitter stengte Trumps konto på sin siste arbeidsdag for en uke siden, men etter 11 minutter var kontoen oppe igjen.

Bare fake news media og Trumps fiender vil at jeg skal slutte å bruke sosiale medier (110 millioner mennesker). Den eneste måten jeg kan få ut sannheten! Det skriver Trump på denne tweeten.
 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er ikke rart Twitter raskt aktiverte kontoen til sin viktigste kunde. Eller selger, da.

Han må jo få publisere sine daglige - og nattlige - meldinger. I snitt sender han ut 10 tweet-er i døgnet...

Og snart kan Trump boltre seg dobbelt så mye på Twitter. Lengden på hver twittermelding økes fra 140 til 280 tegn...

Her er lenken til Trumps virkelige Twitter-konto. (Det finnes mange falske)

Uansett. Etter at Donald Trump åpnet sin Twitter-konto den 9. mars 2009, har han sendt 36.345 tweet-er til verden. Han har i skrivende stund 42.174.152 følgere. Siden den 25. oktober, på to uker, har antall følgere økt med 957.171, altså nesten én million!

Det er mange, så klart. Men Trump er «bare» på 21. plass i antall følgere på Twitter. Øverst er Katy Perry (for øvrig en av Trumps hovedfiender) og Justin Bieber er nummer to. Og irriterende nok (for Trump), så er Barack Obama på tredjeplass med sine 96.693.190 følgere.

Trump bruker Twitter svært aktivt. Når han nå er på reise i Asia likner kontoen hans mer på en tv-kanal. Han - eller noen i staben - sender nemlig alle talene hans direkte på Twitter. Dessuten filmes den storslagne mottakelsen han får over alt.

Men denne artikkelen handler om noen få av hans personlige tweet-er.

President Obama - close down the flights from Ebola infected areas right now, before it is too late! What the hell is wrong with you?

Om ebola

5. oktober 2014:

President Obama - stans alle fly fra områder med ebolasmitte med én gang, før det er for seint! Hva i helvete feiler det deg?

Anthony Weiner ble dømt til fengsel.

Om Anthony Weiner:

Weiner er en demokrat som er dømt for å ha sendt upassende meldinger til mindreårige.

7. november 2012:

Pervers-alarm @RepWeiner er tilbake på twitter. Alle jenter under 18 år må blokkere ham øyeblikkelig.

Om seg selv:

8. mai 2013:

Beklager tapere og hatere, men min IQ er en av de aller høyeste - og det vet dere! Vær så snill å ikke føle dere så dumme og usikre, det er ikke deres feil.

Twitter-storm:

En kryptisk men uhyre populær melding:

31.mai 2017:

Til tross for den konstante negative pressen covfefe

Denne meldingen, åpenbart en feilstaving fra Trump, skapte utrolig mange morsomheter. En av kjendisene som kastet seg på, var tv-personligheten James Cordon:

«Jeg skal prøve å sovne igjen nå. Alle sammen hold dere covfefe», skrev Cordon.

Trump viste sider av sin egen humor noen timer seinere:

Hvem kan tolke den egentlige betydningen av covfefe??? Kos dere!

Seinere er det laget t-skjorter, kopper osv med covfefe-vrier.

Her er en lenke til morsom artikkel om covfefe.

Om vaksiner:

28. mars 2014:

Friskt lite barn går til doktoren og blir pumpet full av mange forskjellige vaksiner. Føler seg dårlig og forandrer seg - AUTISME. Mange slike tilfeller!

Om terrorangrep:

14. januar 2015:

Hvis de galningene som drepte alle de menneskene i Charlie Hebdo bare hadde ventet litt, så hadde magasinet gått inn - ingen penger, ingen suksess!

122 vicious prisoners, released by the Obama Administration from Gitmo, have returned to the battlefield. Just another terrible decision!

Problemet med tweet-en over her, er at den ikke er sann. Det var ikke Obama-administrasjonen som løslot disse 122 fangene. De aller aller fleste ble løslatt under president George W. Bush.

Nord-Korea:

23. september 2017:

Jeg hørte nettopp Nord-Koreas utenriksminister tale i FN. Dersom han gjengir holdningene til «Little Rocket Man», så vil de ikke være her særlig mye lenger.

(Ble oppfattet som en krigserklæring av Nord-Korea)

Saudi-Arabia:

6. november 2017:

Jeg har stor tiltro til Kong Salman og kronprinsen av Saudi-Arabia. De vet nøyaktig hva de gjør. Noen av de folkene som de nå behandler hardhendt, har «melket» landet sitt i årevis!

Dommere:

Etter at en føderal dommer hadde dømt innreiseforbudet til Trump ulovlig:

4. februar 2017:

Oppfattelsen til denne såkalte dommeren, som i realiteten fjerner rettssikkerheten fra landet vårt, er latterlig og vil bli overprøvd!

Grensemuren:

3. juli 2015:

Vår sørlige grense er usikker. Jeg er den eneste som kan ordne opp. Andre tør ikke en gang snakke om det!

Konspiratorisk:

Konspirasjonsteoretikeren om den uriktige påstanden at Obama ikke ble født i USA og derfor ikke er valgbar som president:

12. desember 2013:

Så utrolig. Helsedirektøren som bekreftet Obamas «fødselsbevis» døde i et flykrasj i dag. Alle andre overlevde.

Protester i Manila 2015.

«Dommer» Trump:

29. november 2016:

Ingen skal få brenne det amerikanske flagget. Hvis de gjør det, må det få konsekvenser, kanskje miste statsborgerskapet eller mange år i fengsel!

17. januar 2016:

26.000 meldinger om seksuell trakassering i det militære, bare 238 er dømt. Hva forventet disse geniene når det plasserer kvinner og menn sammen?

Fornærmelser:

Trump elsker å fornærme andre på Twitter, og spesielt noen som har kritisert ham. Han har twitret fornærmelser til utallige motstandere og kritikere, inkludert Arnold Schwarzenegger og Meryl Streep.

En av de mer kjente i USA kom i juni 2017, og det handlet om talk show-vertskapet Mika and Joe. De to er superkjendiser i USA, og de i showet sitt (Morning Joe) hadde snakket om at mange av Trumps hoteller faktisk har hengt opp plakater med falske forsider av Time Magazine, der Trump er avbildet. En sann historie.

29. juni 2017:

«Jeg hører at Morning Joe, med sine lave seertall (jeg ser ikke på lenger) kritiserer meg. Hvordan kan det ha seg at lav-IQ Gale-Joe og psykopat-Mika kom til Mar-a-Lago (Trumps ferieresidens) tre netter på rad rundt nyttår og bønnfalt om å få joine meg? Hun blødde kraftig etter en ansiktsløftning. Jeg sa nei!

22.august 2012:

@ariannahuff er stygg både på innsiden og utsiden. Jeg forstår godt at hennes eksmann forlot henne for en mann. Han gjorde et riktig valg!

Trump er også ivrig med å kritisere andre land. Her er en om Tyskland.

30. mai 2017:

Vi har et ENORMT handelsunderskudd med Tyskland, pluss at de betaler langt mindre til NATO og til det militære enn de burde. Veldig ille for USA. Dette skal endres

Etterpå stilte den tyske kansleren Angela Merkel spørsmål ved om USA fortsatt er en alliert å stole på.

Folk i Tokyo passerer en storskjerm som viser en av Trumps twittermeldinger i september 2017.

Skader seg selv

Mange vil påstå at de fleste tweetene fra Trump skader ham selv, men sannheten er jo at kjernevelgerne hans ofte elsker at han er så direkte. Men her er et eksempel på en tweet som er direkte skadelig for hans egen politikk. Det handler om innreiseforbudet som han ikke får innført fordi domstolene mener det er ulovlig og diskriminerende.

People, the lawyers and the courts can call it whatever they want, but I am calling it what we need and what it is, a TRAVEL BAN!

5. juni 2017:

Folkens, jurister og dommere kan kalle det hva de vil, men jeg kaller det for det vi trenger og det som det er, nemlig INNREISEFORBUD («TRAVEL BAN»)!

I den neste tweeten skriver Trump:

5. juni 2017:

Justisdepartementet skulle holdt seg til den originale innreiseforbudet og ikke det utvannede og politisk korrekte som de sendte til Høyesterett.

Disse tweetene er gull verd for de som motarbeider innreiseforbudet og som prøver å få dem underkjent i domstolene.

Det som virkelig har skadet ham selv, er de absurde twitter-beskyldningene om at Barack Obama hadde avlyttet ham i Trump Tower under valgkampen.

Meldingene strømmet ut fra Det hvite hus:

4. mars 2017:

Forferdelig! Fant nettopp ut at Obama har avlyttet meg («my wires tapped») i Trump Tower like før valgseieren. Fant ingenting. Dette er McCartyisme!

Samme dag:

«Hvor lavt har president Obama kommet når han avlyttet telefonene mine under den hellige valgkampen? Dette er Nixon/Watergate. Dårlig (eller syk) fyr!

Men Trump hadde et problem. Avlyttingen skjedde aldri. Ingen amerikansk etterretningsorganisasjon har funnet noen avlytting i Trump Tower. Trump hørte «nyheten» på det høyrevridde nyhetsstedet Breitbart, og han sjekket aldri om det var hold i påstanden.

Det toppet seg seinere, da Trumps pressetalsmann Sean Spicer til og med påstod at det var britenes etterretningsorganisasjon GCHQ som hadde gjennomført avlyttingen. Fox News beklaget, britene ble rasende, Det hvite hus måtte beklage.

Men trolig den mest ødeleggende tweeten fra Trump er denne:

12.mai 2017:

James Comey bør håpe på at det ikke finnes noe opptak av våre samtaler før han begynner å lekke til pressen.

Denne ble sendt tre dager etter at FBI-sjef Comey ble sparket, og før Comey skulle vitne for kongressen.

Tidligere FBI-sjef James Comey fikk sparken av Donald Trump.

Var det noen slike opptak? Pressen spurte og spurte, Trump nektet å svare. Først seks uker seinere sa Trump at det ikke finnes noe opptak.

Men Trump sørget for at det ble oppnevnt en spesialetterforsker (Robert Mueller) som nå etterforsker om det har vært ulovlige bånd mellom Trump og hans folk, og Russland.

Etterforskningen og det politiske etterspillet kan i verste fall (for Trump) felle ham som president.

Dette bildet er hentet fra Trumps Twitter-konto, og viser som nummer tre fra venstre George Papadopoulos. Møtet fant sted i Washington, og handlet om nasjonal sikkerhet. Papadopoulos er nå arrestert. Han har innrømmet at han løy for FBI, og nå samarbeider han med FBI som etterforsker eventuelle bånd mellom Trumps folk og Russland.

Fake news!

Trumps endeløse krig mot tradisjonelle medier er kjent. Begrepet fake news er svært kjent etterhvert.

Denne tweeten oppsummerer litt:

17. februar 2017:

The FAKE NEWS media (elendige @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) er ikke mine fiender, de er det amerikanske folkets fiende!

Som kjent: Donald Trump satser heller på Twitter!

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Twitter
 4. Sosiale medier
 5. Fox News

Mest lest akkurat nå

 1. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 2. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 3. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 4. Kraftig regnvær og kuling det neste døgnet

 5. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 6. Overvann på riksvei 13 i Suldal - veien stengt ved Erfjord