Nansen Fredssenter mener Thunberg er fredsprisfavoritt

Flyktning- og klimakrisen kan stå sentralt når Nobels fredspris deles ut fredag, mener Nansen Fredssenter. De peker på Greta Thunberg som en av favorittene.

Greta Thunberg i en klimademonstrasjon i USA mandag. Foto: Adam Fondren / Rapid City Journal via AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jorden vil overleve miljøkrisen, men det er ikke opplagt at det samme gjelder for menneskeheten. Freden trues veldig mange steder på jorden, og det å kjempe for miljøet er også å forebygge konflikter, sier leder Alfredo Zamudio på Nansen Fredssenter.

På sin favorittliste har fredssenteret den svenske 16-åringen Greta Thunberg og bevegelsen Youth for Climate Action. De begrunner dette med at Thunberg og organisasjonen har inspirert og mobilisert millioner av barn over hele verden til å handle mot klimaendringer.

Klimaaktivisten har fått mye oppmerksomhet før kunngjøringen av årets pris. Thunberg står på femteplass på Norges Fredsråds favorittliste og topper bookmakernes lister over favoritter til hvem som vil bli tildelt prisen.

Mener sjaman er favoritt

Brasilianske sjaman Davi Kopenawa Yanomami, som kjemper for indianernes rettigheter, står også på fredssenterets liste. I sin begrunnelse skriver de at Yanomami har utfordret den massive og økende ødeleggelsen av regnskogen.

– Prisen vil hjelpe ham og urbefolkning over hele verden til å bli lyttet til i en tid der vi må ta vare på den ene jordkloden vi har, heter det.

PRIO-direktør Henrik Urdal har sagt at det så langt er lite hold i forskningen for at klimaendringer fører til voldsom økning i konflikter, og at det derfor er mindre sannsynlig at prisen går til en kandidat som jobber for klimasaken.

Nobelkomiteen har imidlertid flere ganger trukket en direkte tråd mellom miljø og fredsbygging. I 2004 fikk Wangari Maathai fredsprisen for sin innsats for miljøet gjennom å fremme treplanting og hindre jorderosjon i Afrika, og i 2007 fikk Al Gore og FNs Klimapanel (IPCC) prisen sammen for deres kamp for miljøet.

Etiopias statsminister

I tillegg til klimasaken mener Nansen Fredssenter at flyktningkrisen kan stå sentralt ved årets fredsprisutdeling. De mener FNs høykommissær for flyktninger er en aktuell kandidat for sitt arbeid med beskyttelse av flyktninger.

Fredsrådet peker også på Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali, som har vært med på å få slutt på en langvarig konfliktsituasjon med nabolandet Eritrea:

– Uten hjelp fra en tredjepart greide lederne i Etiopia og Eritrea å få en slutt på krigen som varte fra 1998 til 2018, en konflikt som kostet over 100.000 menneskeliv. Fredsprisen til disse vil kunne oppmuntre andre ledere i regionen.

Det er registrert 301 kandidater til Nobels fredspris i år – 223 personer og 78 organisasjoner.

Hvem som får prisen i år, blir offentliggjort fredag 11. oktober.

Publisert:
 1. Nobels Fredspris
 2. Greta Thunberg
 3. Miljø
 4. FNs klimapanel
 5. Etiopia

Mest lest akkurat nå

 1. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal

 2. Huset deres har vunnet arki­tektur­pris: – Plan­løsningen fungerer vel­dig bra for oss

 3. Vidar Nisja har fått ny jobb

 4. Verdensmesteren fra Sandnes gjør som Ingebrigtsen

 5. 17 flere koronapasienter innlagt på sykehuset

 6. Mann i 40-årene tiltalt for seksuelt misbruk av om lag 40 hunder