Nansen Fredssenter mener Thunberg er fredsprisfavoritt

Flyktning- og klimakrisen kan stå sentralt når Nobels fredspris deles ut fredag, mener Nansen Fredssenter. De peker på Greta Thunberg som en av favorittene.

Publisert: Publisert:

Greta Thunberg i en klimademonstrasjon i USA mandag. Foto: Adam Fondren / Rapid City Journal via AP / NTB scanpix

 • NTB

– Jorden vil overleve miljøkrisen, men det er ikke opplagt at det samme gjelder for menneskeheten. Freden trues veldig mange steder på jorden, og det å kjempe for miljøet er også å forebygge konflikter, sier leder Alfredo Zamudio på Nansen Fredssenter.

På sin favorittliste har fredssenteret den svenske 16-åringen Greta Thunberg og bevegelsen Youth for Climate Action. De begrunner dette med at Thunberg og organisasjonen har inspirert og mobilisert millioner av barn over hele verden til å handle mot klimaendringer.

Klimaaktivisten har fått mye oppmerksomhet før kunngjøringen av årets pris. Thunberg står på femteplass på Norges Fredsråds favorittliste og topper bookmakernes lister over favoritter til hvem som vil bli tildelt prisen.

Mener sjaman er favoritt

Brasilianske sjaman Davi Kopenawa Yanomami, som kjemper for indianernes rettigheter, står også på fredssenterets liste. I sin begrunnelse skriver de at Yanomami har utfordret den massive og økende ødeleggelsen av regnskogen.

– Prisen vil hjelpe ham og urbefolkning over hele verden til å bli lyttet til i en tid der vi må ta vare på den ene jordkloden vi har, heter det.

PRIO-direktør Henrik Urdal har sagt at det så langt er lite hold i forskningen for at klimaendringer fører til voldsom økning i konflikter, og at det derfor er mindre sannsynlig at prisen går til en kandidat som jobber for klimasaken.

Nobelkomiteen har imidlertid flere ganger trukket en direkte tråd mellom miljø og fredsbygging. I 2004 fikk Wangari Maathai fredsprisen for sin innsats for miljøet gjennom å fremme treplanting og hindre jorderosjon i Afrika, og i 2007 fikk Al Gore og FNs Klimapanel (IPCC) prisen sammen for deres kamp for miljøet.

Etiopias statsminister

I tillegg til klimasaken mener Nansen Fredssenter at flyktningkrisen kan stå sentralt ved årets fredsprisutdeling. De mener FNs høykommissær for flyktninger er en aktuell kandidat for sitt arbeid med beskyttelse av flyktninger.

Fredsrådet peker også på Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali, som har vært med på å få slutt på en langvarig konfliktsituasjon med nabolandet Eritrea:

– Uten hjelp fra en tredjepart greide lederne i Etiopia og Eritrea å få en slutt på krigen som varte fra 1998 til 2018, en konflikt som kostet over 100.000 menneskeliv. Fredsprisen til disse vil kunne oppmuntre andre ledere i regionen.

Det er registrert 301 kandidater til Nobels fredspris i år – 223 personer og 78 organisasjoner.

Hvem som får prisen i år, blir offentliggjort fredag 11. oktober.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 2. Salgsleder i Nortura fikk 350.000 kroner fra kunde – tiltalt for grov korrupsjon

 3. Savnet Stavanger-mann (40) funnet i god behold i Sirdal

 4. 39 nye smittede siste døgn

 5. Knut Aandahls 58 år gamle bil vakte oppsikt da han flyttet hjem til Norge

 6. City Bistro legger ned etter 33 år: – Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 1. Nobels Fredspris
 2. Greta Thunberg
 3. Miljø
 4. FNs klimapanel
 5. Etiopia