Må sone 15 måneder i fengsel etter å ha oppfordret kjæresten til å ta selvmord

Fem år etter at kjæresten tok sitt eget liv dømmes Michelle Carter til 15 måneder i fengsel.

Publisert: Publisert:

Forsvarsadvokat Joe Cataldo og Michelle Carter. Foto: MARK STOCKWELL / TT NYHETSBYRÅN

 • Pernille Filippa Pettersen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Michelle Carter begynte soningen mandag, et og et halvt år etter at hun ble dømt for forsettlig drap for å ha oppfordret sin 18 år gamle kjæreste til å ta sitt eget liv.

Det melder det amerikanske mediet BuzzFeed News på sine nettsider.

Må sone 15 måneder

22-åringen ble dømt til 15 måneder i fengsel i august 2017, to måneder etter at hun ble dømt til forsettelig drap for Conrad Roy’s selvmord. Advokatene hennes anket dommen, og dommer Lawrence Moniz ga henne tillatelse til å gå fri frem til ankesaken var over.

Forrige uke besluttet høyesterett at anken ikke skulle fremmes til behandling i høyesterett. Bakgrunnen var at bevisene mot Carter viser at hun ved sin fri vilje eller hensynsløse oppførsel forårsaket offerets død med selvmord.

Carters advokater ba dommer Moniz om å la Carter gå fri mens de anker saken til USAs høyesterett. Dette avviste dommeren i Massachusetts høyesterett, og dermed måtte Carter begynne soningen umiddelbart.

Oppfordret til selvmord

Virker saken kjent? Det er ikke så rart. Den fikk stor internasjonal medieoppmerksomhet da den først ble allmenngjort gjennom amerikanske medier for fire-fem år siden. Den både rystet og skapte stor debatt.

Det var i 2014 at Carter sendte kjæresten Conrad Roy en rekke meldinger over en periode på to uker, hvor hun oppfordret han til å ta livet sitt.

Carter, som bodde rundt 80 kilometer unna kjæresten, var hjemme under hendelsen, men snakket med Roy to ganger over telefon. Ifølge BuzzFeed News hadde Roy flere ganger uttrykt i telefonsamtalen at han var redd og ikke ønsket å ta livet sitt. Likevel oppfordret hun han til å gjennomføre.

Roy – som hadde en historie med psykiske lidelser og selvmordsforsøk – tok sitt eget livet 12. juli 2014 i delstaten Massachusetts.

Her blir Michelle Carter ført ut av rettssalen. Hun måtte begynne å sone dommen på 15 måneder umiddelbart. Foto: MARK STOCKWELL / TT NYHETSBYRÅN

– Tiden er inne

Carter og Roy møttes første gang på familieferie i Florida i 2012, og hadde siden avstandsforhold. Selv om de begge var fra delstaten Massachusetts bodde de langt unna hverandre. De holdt derfor kontakt gjennom sosiale medier og telefonsamtaler, og møttes bare noen få ganger i løpet av årene de var sammen.

Det er hovedsakelig gjennom tekstmeldinger at Carter oppfordret Roy til å begå selvmord. Hun fortalte han blant annet at det var det eneste riktige, og at han ville ha det bedre i himmelen.

I en av tekstmeldingene skrev hun:
«Jeg trodde du ville gjøre dette. Tida er inne, og du er klar, du trenger bare å gjøre det.»

Her er Michelle Carter under rettsaken i 2017. Foto: Matt West / TT NYHETSBYRÅN

Ønsket sympati

Det var derimot ikke tekstmeldingene dommerne hovedsakelig fokuserte på under rettssaken mot Carter, men telefonsamtalene. Hun hadde gjentatte ganger oppfordret og forsøkt å overtale Roy til å gjennomføre selvmordet, selv om han ytret at han ikke ønsket det.

Under rettsaken sa en av dommerne:

«Carter hadde plikt til å ringe til politiet eller til Roys familie, men hun valgte heller å være tilkoblet telefonsamtalen helt til han døde».

Ifølge påtalemyndigheten under rettsaken ønsket Carter at Roy skulle begå selvmord fordi hun ville ha oppmerksomhet og sympati fra klassekamerater, og spille rollen som sørgende kjæreste. Carter har benektet dette.

Alle sitat i teksten er oversatt fra engelsk.

Kilder: BuzzFeed News, DailyMail, Dagbladet.no og Wikipedia.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Statsministeren hasteinnkaller til pressekonferanse klokka 14

 2. Grethe Moen går av som Petoro-sjef

 3. Realitykjendiser dømt til fengsel for å ha filmet og delt sexvideo

 4. – Vi trodde denne sommeren skulle bli dårlig, men den går veldig bra

 5. Pressekonferanse om smitte i Haugesund

 6. Ingen foreldre får følge førsteklassinger inn i klasserommet første skoledag i Stavanger

 1. USA
 2. Selvmord
 3. Rettssaker
 4. Psykisk helsevern