NATO-land avslører ukjente hackerangrep – mener Russland står bak

NATO-allierte kommer med koordinerte avsløringer om det de mener er hackerangrep utført av russisk militær etterretning.

Forsvarsministrene i NATO har denne uka vært samlet til møte i Brussel. Her går de av scenen etter «familiefoto». Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Forsvarsministrene i NATO har denne uka vært samlet til møte i Brussel. Her ankommer USAs forsvarsminister Jim Mattis (i midten). Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i forbindelse med NATOs forsvarsministermøte i Brussel denne uka. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Forsvarsministrene i NATO var torsdag samlet i Brussel. Der ble de brifet om dataangrepene, opplyser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

De allierte mener nå det er riktig å gå offentlig ut med opplysninger om hendelsene, forteller han.

– Disse angrepene har rammet mennesker i mange land, inkludert i Russland, og forårsaket enorme økonomiske tap, sier Stoltenberg.

«Pariastat»

Storbritannia hevder Russland står bak hackingen av Verdens antidopingbyrå (WADA), spredningen av gisselviruset Bad Rabbit, som rammet flere flyplasser, hackingen av Demokratenes partiapparat i USA og tyveri av eposter fra en TV-kanal basert i Storbritannia.

– Dette er ikke en stormakts handlinger, det er handlingene til en pariastat. Og vi vil fortsette å samarbeide med våre allierte for å isolere russerne, slik at de forstår at de ikke kan fortsette å oppføre seg på denne måten, sa Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson på vei inn til NATO-møtet.

Han gjorde det klart at de allierte vil fortsette å stille russerne offentlig til veggs når de gjennomfører slike angrep.

Ble tatt på parkeringsplass

Nederlandsk etterretning mener å ha avslørt russiske planer om å gjennomføre et dataangrep mot organisasjonen OPCW, som fikk Nobels fredspris i 2013 for sitt arbeid for å avskaffe kjemiske våpen.

Det planlagte hackerangrepet mot OPCW ble avslørt i april, opplyser Nederlands forsvarsminister Ank Bijleveld ifølge internasjonale nyhetsbyråer. De russiske agentene skal ha satt en bil full av elektronisk utstyr på en parkeringsplass ved et hotell i nærheten av OPCWs kontorer i Haag.

– Dette er ikke opplysninger vi normalt ville ha gått ut med, sier Bijleveld.

Fire russiske etterretningsagenter ble umiddelbart utvist etter avsløringen.

Anklager GRU

Storbritannia og Nederland mener det er Russlands militære etterretningsorgan GRU som står bak hackerangrepene.

Det russiske utenriksdepartementet avviser beskyldningene som «store fantasier».

USAs forsvarsminister Jim Mattis mener på sin side at det ikke er særlig mye tvil om saken. Han viser til at russerne ble tatt på fersk gjerning i Haag.

Det at Nederland klarte å forpurre angrepet mot OPCW, er et bevis på at NATO har lyktes i styrkingen av cyberforsvaret, mener Stoltenberg.

– Jeg mener det viser at vi har styrket vår evne til å finne ut hvem som står bak, og til å forsvare oss selv, sier han.

Satsingsområde i NATO

NATO har de siste årene lagt stadig større vekt på styrking av cyberforsvaret. Et nytt operasjonssenter for innsatsen er nå i ferd med å bli opprettet. I tillegg skal cyber integreres i NATOs militæroperasjoner.

Samtidig har USA og flere andre land bestemt seg for å gjøre sine nasjonale forsvarskapasiteter på cyberområdet tilgjengelige for NATO.

Men teknologien er ikke kun defensiv, vedgår Stoltenberg.

Han viser til at NATO blant annet har brukt cybervåpen i kampen mot IS i Syria og Irak, for å ødelegge ekstremistgruppens evne til å kommunisere, skaffe penger, rekruttere nye krigere og spre propaganda.

Les også

 1. Sju russere tiltalt for hacking i USA

 2. Ny serie: En reise i Trumps USA

 3. Iran tok viktig symbolsk seier mot USA i FN-domstol

 4. USA truer med å «ta ut» russiske raketter

Publisert:
 1. Utenrikspolitikk
 2. Russland
 3. Jens Stoltenberg
 4. USA
 5. Nato

Mest lest akkurat nå

 1. Nå får du 1200 kroner for fire piggdekk i Stavanger

 2. Den draps­siktede fra Kongs­berg bodde i Stav­anger

 3. – Aftenbladets forside er ikke avisen verdig

 4. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

 5. Latvia varsler ny ned­stengning etter smitte­økning

 6. Startet til­bud de savnet selv: – Kjempe­respons