Toppledere mener klimaendringene utgjør størst risiko

Miljø og klimaendringer vil utgjøre den største risikoen det kommende året, oppgir toppledere i den årlige risikorapporten fra Verdens Økonomiske forum.

  • synne.lykkebo.hafsaas@ntb.no
Publisert: Publisert:
President Børge Brende i Verdens Økonomiske forum mener det er behov for å fornye oppbyggingen av internasjonalt samarbeid det kommende året. 1.000 toppledere og eksperter på ulike felt fra hele verden har blitt spurt om hvilke farer de frykter mest det kommende året. Miljø og økte økonomiske spenninger mellom stormaktene er blant risikoene flest frykter. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

1.000 toppledere og eksperter på ulike felt fra hele verden har blitt spurt om hvilke farer de frykter mest det kommende året.

Flest respondenter er bekymret for ekstreme værforhold, naturkatastrofer og fraværet av å dempe eller tilpasse seg klimaendringene. Datakriminalitet og cyberangrep er også blant risikoene flest frykter. Det kommer fram i den årlige globale risikorapporten fra Verdens økonomiske forum, som ble lagt fram i London onsdag.

Respondentene ble videre spurt om hvilke trusler de tror vil bli farligere i 2019.

Rundt 90 prosent frykter økte økonomiske spenninger mellom stormakter og nedsliting av frihandelsreglene. Populisme, falske nyheter og politisk polarisering er også blant de ti mest akutte risikoene det kommende året.

– Global handel og økonomisk vekst står i fare det kommende året. Det er derfor større behov enn noensinne for å fornye arkitekturen av internasjonalt samarbeid, sier president Børge Brende i Verdens Økonomiske forum.

Neste uke samles 3.200 politikere og ledere i Davos i Sveits for å gjennomgå utfordringene.

Publisert: