Rettssak mot menneskerettsforkjemper i gang i Kina

Menneskerettighetsadvokaten Wang Quanzhang var sporløst borte i over to år etter at han ble arrestert 2015. Onsdag begynte rettssaken mot ham i Kina.

Sikkerhetsfolk og politi i sivil fjerner en aktivist utenfor rettsbygningen i forkant av rettssaken mot Wang Quanzhang i Tianjin onsdag. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Sikkerhetsfolk og politi i sivil fjerner en aktivist utenfor rettsbygningen i forkant av rettssaken mot Wang Quanzhang i Tianjin onsdag. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
Menneskerettsforkjemper Wang Quanzhang og kona Li Wenzu med sønnen før pågripelsen i 2015. Foto: Wang Quanxiu via AP / NTB scanpix
Vaktholdet er styrket utenfor rettsbygningen i forkant av rettssaken mot Wang Quanzhang i Tianjin onsdag og ingen slipper inn, verken medier eller allmennheten. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er over tre år siden Wang Quanzhang ble pågrepet i den omfattende aksjonen som har fått navnet betegnelsen «709 Crackdown» etter datoen 9. juli 2015. Det var startskuddet for at rundt 300 menneskerettsadvokater og aktivister ble pågrepet.

42-åringen som møtte i retten i Tianjin onsdag, forsvarte politiske aktivister og ofre som han mente urettmessig var blitt fratatt land. Han er tiltalt for forsøk på å undergrave statsmakten i Kina. Han kan i verste fall dømmes til fengsel på livstid.

Holdes vekk

– Fra tidligere tilfeller vet vi at aktivister får svært sterke dommer hvis de nekter å erkjenne skyld i bytte for mildere straff, sier Amnesty Internationals Kina-ekspert Doriane Lau til nyhetsbyrået DPA.

Li Wenzu, Wangs kone, har kjempet en utrettelig kamp på hans vegne, og uttalte via Facebook at hun er hindret i å være til stede under rettssaken. Li har ikke fått se mannen siden han ble pågrepet. Rettssaken er også stengt for mediene og offentligheten.

I forkant av saken var det mye ekstra vakthold rundt rettslokalene i Tianjin. To aktivister ble fjernet av sikkerhetsfolk i sivil etter at de demonstrerte foran rettsbygningen.

– Absurd!

Ifølge AFPs journalist på stedet reagerte den ene aktivisten, Yang Chunlin, med et utbrudd mens han ble fjernet med makt.

– Dette er fasciststyre, det er absurd! Det kinesiske folk må slutte å leve i frykt, vi må reise oss mot undertrykkelse og være modige, sa han videre, før han ble plassert i en sort SUV av flere politifolk i sivil og kjørt bort.

En annen mann, ifølge Amnesty International aktivisten Zhang Zhecheng, ble fjernet etter å ha holdt opp en plakat med påskriften «Løslat den uskyldige Wang Quanzhang».

Publisert:
  1. Kina
  2. Menneskerettigheter

Mest lest akkurat nå

  1. - Vi som kom fra vanlige, kjærlige hjem, likte ikke å være hos Inger-Tone

  2. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

  3. Historiske romturister har landet på jorda

  4. Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler

  5. Kjørte i 174 km/t på motorveien

  6. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig