Ny israelsk lov kritiseres for å være rasistisk og udemokratisk

EU er bekymret for en ny lov som definerer Israel som en stat for jøder der jødisk språk og kultur har fortrinn. Flere kritiserer loven for å være rasistisk.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er fornøyd med landets nye lov. Foto: Ronen Zvulun/Pool Photo via AP/NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi er bekymret og har gitt uttrykk for disse bekymringene. Vi vil fortsette å kontakte israelske myndigheter om temaet, sier en talsperson for EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som mener at loven kan gjøre det vanskeligere å få til en tostatsløsning mellom Palestina og Israel.

Både palestinske israelere og jøder i USA reagerer på loven. Mange kritikere mener at den svekker demokratiet og gjør både palestinske israelere og andre minoriteter til annenrangs borgere. Nasjonalforsamlingens vedtak vil etter alt å dømme bli klaget inn for høyesterett.

The American Jewish Committee, som representerer den jødiske diasporaen, sier at den er dypt skuffet over loven. Loven er en trussel mot målsettingen til Israels grunnleggere om å bygge både en jødisk og demokratisk stat, mener gruppen.

Lederen for den liberale proisraelske gruppen J Street i Washington, Jeremy Ben Ami, mener at forbindelsen mellom Israel og jøder ellers i verden svekkes som følge av vedtaket.

– Meningen med loven er å sende et budskap til den arabiske delen av befolkningen, LGBT-grupper og andre minoriteter i Israel om at de ikke er og aldri kommer til å bli likeverdige borgere, sier Ben Ami.

– Sterke bånd mellom Israel og jøder over hele verden er basert på verdiene om at Israel både er en jødisk og demokratisk stat, sier han videre.

Fortrinn for hebraisk

Den nye loven ble vedtatt i nasjonalforsamlingen Knesset med 62 mot 55 stemmer natt til torsdag etter en opphetet debatt. Loven definerer landet som «en nasjonalstat for det jødiske folk», der den nasjonale selvråderetten kun gjelder for jøder. Den fastslår også at hebraisk er landets nasjonalspråk. Tidligere hadde arabisk samme status, men gis nå lavere status. Det står videre at «jødiske bosetninger (i Israel) er i nasjonens interesse».

– Dette er et avgjørende øyeblikk i staten Israels historie, som gjør at vårt språk, vår nasjonalsang og vårt flagg er satt i stein, sa statsminister Benjamin Netanyahu i etterkant av avstemningen.

– Vi kommer til å fortsette å sikre borgerrettigheter i det israelske demokratiet, men flertallet har også rettigheter, og flertallet bestemmer, framholdt han.

– Sorg og sjokk

Den palestinske minoriteten i landet reagerer kraftig på loven, og kaller den rasistisk og på grensen til apartheid.

Etter at stemmene var avgitt, protesterte flere medlemmer av nasjonalforsamlingen høylytt og rev sakspapirene i filler.

– I sorg og sjokk annonserer jeg at demokratiet er dødt, sa Ahmad Tibi, leder for Den arabiske felleslisten, som hadde med seg et svart flagg under debatten.

– Det er en ond lov. I dag må jeg fortelle barna mine, i likhet med alle barn i palestinske arabiske byer, at staten har erklært at de ikke ønsker oss her. Det er blitt vedtatt en lov om jødisk overlegenhet som forteller oss at vi alltid vil være annenrangs borgere, sa han etter avstemningen.

Det bor rundt 1,8 millioner israelske arabere i Israel.

To representanter avsto fra å stemme. Den ene var Benny Begin, sønn av tidligere statsminister Menachem Begin, som var med på å stifte regjeringspartiet Likud.

– Dette er ikke et vedtak jeg forventet fra Likuds ledelse, sa han.

Les også

 1. Israelsk forsker: «Dette landet er i ferd med å bryte sammen»

 2. Israel og Hamas inngår våpenhvile

 3. Når USAs ambassade i Israel nå flyttes til Jerusalem, ligger det an til ny dramatikk i Midtøsten

Publisert:
 1. Israel
 2. Benjamin Netanyahu
 3. FNs sikkerhetsråd

Mest lest akkurat nå

 1. – Endelig tror folk på min historie

 2. Knut Arild Hareide inn­rømmer sine «unn­latelses­synder». Nå for­later han riks­politikken

 3. Ellevill jubel for Sandnes Ulf - klar for semifinale

 4. Slik blir bompengesatsene på ny E39

 5. Her gjør de endelig klar for festival igjen – etter et rekordår på Jæren

 6. Hovden Høyfjellshotell skal sannsynligvis rives