«Slakteren fra Bosnia» får sin dom 

På rullebladet til tidligere hærsjef Ratko Mladic står blant annet Srebrenica-massakren. Onsdag faller dommen over «slakteren fra Bosnia».

Publisert: Publisert:

En smilende Ratko Mladic avbildet i Haag-domstolen 28. januar 2014. Foto: AP / NTB scanpix

 • Frode Kvam
 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Daværende hærsjef Ratko Mladic avbildet foran et FN-flagg på flyplassen i Sarajevo 17. mai 1993. Foto: AP / NTB scanpix

En kvinne besøker gravene til ofrene eter Srebrenica-massakren. Foto: AP / NTB scanpix

Navnene på ofrene etter Srebrenica-massakren er meislet inn i et monument ved et minnesmerke nær Srebrenica. Foto: AP / NTB scanpix

– Kunngjøringen av dommen i denne saken skal finne sted onsdag 22. november klokken 10, het det i en uttalelse fra den FN-oppnevnte internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY) for en måned siden.

Den 74 år gamle tidligere bosnisk-serbisk hærsjefen må dømmes til livstid for krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia, var påtalemyndighetens påstand da den ble lagt fram i desember i fjor.

Verste etter andre verdenskrig

Han gikk under kallenavnet «slakteren fra Bosnia». Anslagsvis 8.000 muslimske gutter og menn ble massakrert av serbiske soldater i Srebrenica mellom 11. og 19. juli 1995. Dette er regnet som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

Både ICTY og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

Mladic var den kanskje mest kjente militærlederen under den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics styre. Mladic ble filmet da han var i gang med forberedelser til det som skulle bli massakren på de 8.000 muslimene.

Serbisk nasjonalisme

Milosevic sendte Mladic til Kroatia i 1991 for å slå ned på uavhengighetsbevegelsen. Han ledet den jugoslaviske hærens bombeangrep mot havnebyen Dubrovnik og ble senere stasjonert i Sarajevo. Mladic ledet beleiringen da hæren beskjøt sivilbefolkningen i den bosniske hovedstaden. Sarajevo var beleiret i 44 måneder. Minst 10.000 av byens innbyggere ble drept.

Senere ble Mladic utpekt av den bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadzic i 1992 til å lede kampen for et serbisk Bosnia. De to ble symbolet på den serbiske kampanjen for etnisk rensing av kroater og bosniske muslimer. Mladic ble beskrevet som en hensynsløs hærleder motivert av serbisk nasjonalisme.

– Mektig

– Han var stort sett allmektig på den militære siden. I Bosnia var det i prinsippet ingen som gjorde noe uten at Mladic hadde godkjent det, sier Bo Pellnäs, som er sikkerhetspolitisk kommentator og som var svensk FN-utsending til Balkan på begynnelsen av 1990-tallet.

Pellnäs opplyser at han møtte Mladic flere ganger i ulike forhandlingssituasjoner. Han husker en hærleder som ble stadig vanskeligere.

– Folk som er i krig i flere år blir veldig psykisk påvirket. Det er ikke det at jeg tror at Mladic tok til seg grusomhetene, men han levde under mye stress og var i nedadgående kurve fra jeg møtte ham første gang til den siste gangen, sier Pellnäs.

Mladic var på rømmen i 16 år inntil han i mai 2011 etter et anonymt tips ble pågrepet i den serbiske byen Lazarevo, om lag 80 kilometer nord for Beograd. Der bodde han på sin kusines gård, under et annet navn. Han ble sendt til Haag, der han en måned senere for første gang ble framstilt for krigsforbryterdomstolen.

– Dette er avskyelige anklager. Jeg har aldri hørt slike monsteraktige ord, sa Mladic, og argumenterte med at han simpelthen hadde forsvart sitt folk og sitt land.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

 2. Høiland fikk tøff beskjed av Berntsen

 3. Dei tek over lokalet til Sjå Inge: – Vil vere ein restaurant/­kafé med trykk på kafé

 4. Storspillet på hjemmebane fortsetter: Sandnes Ulf slo tilbake igjen

 5. Trumps bror på sykehus i New York

 6. Ryfylke­tunnelen måtte stenge et felt på grunn av tysk sykkel­turist

 1. Europa
 2. Sarajevo
 3. Haag