Vitnene enige om at Moland skjøt

KISANGANI: De to drapstiltalte nordmennene nektet å si noe i retten lørdag.

  • Aftenposten.no
  • Heidi Ertzeid
  • Mari Torsdotter Hauge
  • Thomas Hubert
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Like før klokken 10 lørdag morgen ankom Tjostolv Moland og Joshua French rettslokalet i Kisangani med håndjern, på rettssakens fjerde dag. Ved halv elleve-tiden var saken i gang.

I dag var det den drepte sjåførens assistent og passasjeren som var med i bilen i tillegg til ham, som vitnet.

Mye av tiden ble brukt til en opphetet diskusjon mellom aktoratet og nordmennenes forsvarer André Kibambne om hvorvidt disse to kunne få vitne, ettersom den en av de to er sivil part i saken.

— En sivil part kan ikke vitne i saken uten at det fører til økt støtte til aktoratet for deres anklager mot mine klienter, sa advokaten i rettssalen ifølge Aftenposten.no.

Det ble likevel bestemt at de to skulle få fortelle sine historier fra drapsnatten, ettersom de ble ansett som "personer som sitter på viktig informasjon", og ved 12-tiden begynte sjåførens assistent sin forklaring.

Både han og passasjeren fortalte samme historie, om hvordan bilen først stoppet én gang hvor nordmennene omorganiserte bagasjen sin.

Ifølge passasjeren tok Tjostolv Moland ut en tung bag, mens Joshua French angivelig stakk en revolver i beltet.

— Det var tungt, så jeg skjønte det var et våpen, sa passasjeren i retten lørdag.

Ifølge både passasjeren og assistenten skal Moland ha drept Abedi Kasongo med tre skudd, mens French tok kvelertak på assistenten. Passasjeren rømte fra åstedet, men ble skutt etter av Moland.

Dommeren stilte flere spørsmål ved de to øyenvitnenes utsagn, ettersom begge var sikre på at de hadde hørt tre skudd bli avfyrt på kort tid. Våpenet som er presentert som bevis i saken, har bare to patroner.

Moland og French nektet gjentatte ganger å svare på spørsmål og uttale seg om historiene til passasjeren og assistenten.

Dette førte til slutt til mye frustrasjon hos aktoratet, som anklaget Moland for forakt for retten, etter at han sa «dette er ingen rettssak» og gjentok at hans advokat ville uttale seg for ham.

Nordmennene risikerer nå å tiltales for forakt for retten i tillegg til de svært alvorlige tingene de alt er tiltalt for; drap, spionasje og å ha dannet et kriminelt forbund.

Kibambe nektet å høre assistenten

I løpet av rettens første timer lørdag, har assistenten til den drepte sjåføren Abdei Kasongo blitt hørt. Det var først lengre diskusjoner om hvorvidt assistenten kunne føres som vitne.

Nordmennenes advokat, André Kibambe, argumenterte på det sterkeste mot dette.

— En sivil part som vitner vil kun ha til hensikt å sverte de tiltalte og støtte opp om aktoratets siktelse, sa Kibambe under debatten i retten.

Retten valgte å høre assistenten likevel, men ikke som et vitne i saken. Kun for «informasjon».

Assistenten fortalte nok en gang om hva han var vitne til drapsnatten, på det lokale språket lingala. Alt han sa ble tolket til engelsk, og han holdt seg til historien han tidligere fortalte, men med noen ekstra detaljer.

— Jeg hørte Guds stemme, opplyste han i retten.

Assistenten ble også spurt ut om nordmennenes bagasje, som ble vist frem i retten, og om drapet. Alle svarene assistenten ga denne gangen, var de samme som tidligere.

Assistenten fortalte at han så Moland skyte sjåføren etter å ha ropt «kom dere ut».

Ifølge assistenten skjeddet drapet etter at French og Moland hadde snakket lavt seg i mellom noen meter unna bilen i fem-ti minutter, og ifølge assistenten tok French kvelertak på ham mens Moland skjøt.

- Jeg visste det var en pistol

Ved 13.15-tiden var også passasjeren ferdig med å fortelle sin historie. Heller ikke han hadde status som vitne i saken, kun som «person som innehar viktige opplysninger».

Passasjeren fortalte at de stanset bilen først en gang, hvor han så Moland ta en lang pakke ut av bagen sin, og French putte noe under beltet.

— Det Joshua tok var tungt, jeg visste det var en pistol. Det kan ha vært en revolver, sa passasjeren i retten.

Følget kjørte videre, før de stanset for å gå på do i en busk. Det var da passasjeren så Moland utføre drapet, ifølge passasjeren.

— Jeg hørte ham lade våpenet og så rope «kom deg ut, kom deg ut, kom deg ut». Den fjerde gangen han ropte, skjøt han sjåføren, sier passasjeren.

Passasjeren klaret å rømme fra åstedet, ettersom French var opptatt med assistenten til den drepte sjåføren.

— Han hevet våpenet og skjøt. Jeg var livredd, og flyktet inn i noen busker og la meg på bakken, forteller passasjeren, som opplyser at Moland skjøt på ham. Han hørte flere skudd, før han hørte bilen kjøre videre.

Ifølge Aftenposten.nos reporter i rettssalen fortalte passasjeren historien sin på en veldig levende måte, med mye gestikulering, roping og lagde lyder for å illustrere sin dramatiske historie. Da han nevnte skuddene, ropte han «boom!».

Anser det ikke som en rettssak

— Vi anser ikke dette som en rettssak. Vi kommer ikke til å svare på noen spørsmål, sier Tjostolv Moland til Aftenposten.no.

De to tiltalte nordmennene ankom retten kvart på ti lørdag og gjorde det helt klart at de ikke vil si noe.

Heller ikke forsvareren deres vil uttale seg i retten i dag.

— Jeg ser ingen grunn til å snakke mer i denne domstolen, sier forsvarer Andre Kibambe.

Nektet å forlate fengselet

Det er i dag fjerde dag i rettssaken mot de to nordmennene, som er tiltalt for drapet på sjåføren deres, Abedi Kasongo.

French og Moland nektet i morges å forlate fengselet, siden de ikke har fått tilgang til advokaten sin.

— Vi nektet å bli med inntil vi hadde fått snakket med advokatene våre. Vi hadde ikke sett dem sisten torsdag. Vi har ingen grunn til å stole på disse mennene, sier Joshua French til Aftenposten.no.

— Torsdag ble de fraktet til nytt fengsel uten forvarsel. Denne gangen sa de at de ikke ville forlate fengselet uten å ha sett advokatene deres. De fryktet kidnapping, sier forsvarer Andre Kibambe.

Til slutt møtte advokatene opp og de to nordmennene ble fraktet til rettslokalet.

De to tiltalte har også tidligere kritisert rettssaken i Kongo kraftig.

— Et sinnssykt aktorat og et korrupt dommerpanel, sa Joshua French torsdag.

De to nordmennene er blant annet tiltalt for drap, drapsforsøk, væpnet ran og spionasje.

Aftenposten/Aftenbladet

Publisert: