Mange døde da gummibåt kantret utenfor Libya

Opptil 100 mennesker er savnet etter at en gummibåt kantret utenfor Libyas kyst onsdag. Mannskapet på norske Siem Pilot har tatt om bord 29 overlevende og 12 døde.

Opptil 100 mennesker er savnet etter at en gummibåt kantret utenfor Libyas kyst onsdag. Mannskapet på norske Siem Pilot har tatt om bord 29 overlevende og 12 døde.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det er tre små barn blant dem som er funnet døde, opplyser Kripos i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Angivelig var det mellom 120 og 140 mennesker om bord i båten da den veltet om lag 20 nautiske mil nord for Libya.

Det norske skipet var først på stedet. Mannskapet forteller om dårlig vær i området og en bølgehøyde på opptil to meter.

– Det var den italienske hovedredningssentralen som ba oss om å sette kursen mot kysten av Libya fordi en gummibåt hadde problemer. Da vi kom fram, så vi at gummibåten hadde veltet. Vi satte straks lettbåtene på vannet og startet redning, sier styrkesjef Pål Erik Teigen.

Nedkjølt

Flere av de overlevende er sterkt nedkjølte og får medisinsk behandling om bord, opplyser presseansvarlig Ida Dahl Nilsen i Kripos.

Søket etter de savnede fortsatte onsdag kveld med andre skip i området, mens Siem Pilot har satt kursen nordover mot Lampedusa. På vei dit møter de et italiensk kystvaktskip som skal ta over de døde og overlevende.

Nær 4.000 mennesker har siden årets begynnelse druknet i Middelhavet i forsøk på å ta seg til Europa, opplyste Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) denne uka.

Siem Pilot er en del av Frontex-operasjonen Triton og driver grensekontroll i Middelhavet sør for Italia. Om bord er det personell fra politiet og Forsvaret, i tillegg til sivilt mannskapet fra O.H. Meling. Kripos har det operative ansvaret for Siem Pilot på oppdraget.

Farligere reise

Forrige uke meldte FNs høykommissær for flyktninger at 2016 er blitt det verste året noensinne når det gjelder antall druknede flyktninger og migranter i Middelhavet.

I fjor omkom 3.771 mennesker etter å ha lagt ut i båter fra Tyrkia og land i Nord-Afrika. Dødstallene har steget til tross for at det kommer færre potensielle asylsøkere til Europa i år sammenlignet med i fjor.

I de ti første månedene av fjoråret kom rundt 730.000 personer til Europa via Middelhavet. I den samme perioden i år har antallet sunket til 334.000.

Årsaken til at reisen over Middelhavet er blitt farligere, er at mesteparten av trafikken nå går fra Libya, ikke Tyrkia, der menneskesmuglere stuer folk sammen i gummibåter og andre båter som nærmest er dømt til å kantre før de når fram til Italia.

Publisert: