Første dødsoffer etter orkanen Maria

Ekstremværet Maria har ødelagt alt som kan kjøpes for penger på Dominica, opplyser øystatens statsminister, som selv måtte reddes fra sitt oversvømte hus.

Orkanen Maria ble avbildet kort tid før den nådde land på Dominica. Foto: NASA via AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Befolkningen på Guadeloupe i Karibia sikret eiendelene sine i påvente av orkanen Maria. Foto: Dominique Chomereau-Lamotte / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Minst én person omkom da orkanen Maria rammet øygruppa Guadeloupe, opplyser lokale myndigheter tirsdag kveld norsk tid, i følge NTB.

Den voldsomt kraftige kategori fem-orkanen rammet tirsdag den franske øygruppa i Karibia. Personen som omkom, ble truffet av et fallende tre. To andre er savnet etter at båten deres sank i orkanen ved øya La Desirade, øst i Guadeloupe.

4 av 10 uten strøm

Rundt 40 prosent av øygruppa er uten strøm. Strømbruddet har rammet 80.000 husstander. Det er også meldt om store oversvømmelser, særlig på sørkysten.– Taket mitt er borte. Jeg lever på orkanens nåde. Huset oversvømmes, skrev statsminister Roosevelt Skerrit på Facebook tirsdag.

Han opplyste kort tid etter at han var blitt reddet ut fra huset, og uttrykte bekymring for skadeomfanget etter orkanens herjinger på øya.

– Min største frykt for morgenen er at vi våkner til nyheter om alvorlige fysiske skader og mulige dødsfall som følge av sannsynlige skred etter vedvarende regn, skrev Skerrit videre.

Det voldsomme uværet traff land kort tid etter at det ble oppgradert til en kategori 5-orkan. Det er den kraftigste orkantypen på skalaen. Orkanen ble en kort periode, etter å ha forlatt Dominica, nedgradert til kategori 4, men tok seg så opp til kategori 5 igjen få timer senere.

Ber om hjelp

– Vinden har blåst vekk taket over nesten hver eneste person jeg har snakket med eller hatt kontakt med på annen måte, sa statsminister Skerrit.

Han ber om alle former for hjelp, og understreker at det ikke minst trengs helikoptre for at myndighetene kan få oversikt over skadene.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) hadde på forhånd bedt innbyggerne om å iverksette tiltak for å sikre liv og eiendom umiddelbart, og beskriver uværet som «ekstremt farlig».

Det bor 72.000 mennesker på øya.

Oppgradert

På kun få timer har NHC oppgradert orkanen fra kategori 2 til kategori 5. Tirsdag hadde den en vindhastighet på opp mot 72 meter per sekund, som tilsvarer 260 kilometer i timen.

Det er utstedt orkanvarsel for Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique, De amerikanske Jomfruøyer, De britiske Jomfruøyer og øyene Vieques og Culebra utenfor Puerto Rico.

Frankrike har beordret evakuering fra utsatte områder i øygruppa Guadeloupe, som ligger nord for Dominica.

Orkanen er ventet å bli svært farlig når den tirsdag kveld og onsdag nærmer seg Puerto Rico og Jomfruøyene.

I tillegg til det som kan være livsfarlige vindkast, vil stormen også kunne forårsake farlige bølger, oversvømmelser og jordskred.

Forberedelser

Storbritannia, Frankrike og Nederland ble sterkt kritisert for ikke å ha hjulpet de karibiske øyene fort nok da orkanen Irma inntraff forrige uke. De tre landene bruker nå store ressurser på sikkerhetstiltak før Maria når land.

– Vi forbereder oss på alt, og forbereder oss på det verste, sier Chris Austin, leder for Storbritannias militære innsatsgruppe som ble satt i gang etter Irma.

Ifølge den franske innenriksministeren Gerard Collombe blir 110 soldater sendt til området for å bistå de rundt 3.000 som allerede jobber i regionen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Sandnes-ordfører: – Tror hun har misforstått noe

  2. Massetesting på skole etter koronautbrudd

  3. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

  4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

  5. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst

  6. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu