Kampen om vest-Mosul blir blodig

Den islamske staten er under hardt press. Søndag startet angrepet på den vestlige delen av Mosul, som regnes som det selvutnevnte kalifatets siste høyborg i Irak. Dersom byen faller er drømmen om et nytt islamistisk land knust.

Irakiske helikoptre avfyrte mandag raketter mot landsbyen Abu Saif og mot en forhøyning med utsikt til byens flyplass. Høyden fungerer som en naturlig forsvarslinje for IS sør for byen. Samtidig rykket irakiske politistyrker fram i pansrede kjøretøy mot militærbasen Ghazlani, som ligger i byens sørvestlige utkant. Styrkene har flystøtte fra den amerikanskledede koalisjonen.
  • Bo Søndergaard
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De hvite bilene ruller uimotståelig gjennom ørkenen, og på lasteplanet står skjeggete krigere under sorte flagg som blafrer i vinden.

Propagandavideoene fra terrororganisasjonen IS er teknisk gjennomførte og drømmeaktige i sin perfekte krigerske estetikk. Den barske virkeligheten bak videoene gikk langsomt opp for omverdnen.
En liten opprørsgruppe fra et hjørne av Midtøsten hadde nesten ut av det blå forvandlet seg til en regulær hær som i 2014 erobret store landområder og begynte å oppføre seg som en ny og selvbevisst nasjon.

De nasjonale hærene fra land vi kjente i forveien ble drevet på flukt av langskjeggede menn i hvite pickups som tilsynelatende aldri stoppet.

Heller ikke da Den islamske statens tropper nærmet seg millionbyen Mosul i det nordlige Irak, tett på det kurdiske selvstyreområdet. Den irakiske hæren hadde styrker i store tall i og rundt byen, men mange av dem ble trukket tilbake eller forsvant da Den islamske statens tropper nærmet seg.
Beboere i Mosul forteller om irakiske soldater som kastet sine hjelmer og uniformer og forsvant i sivile biler. 10. juni 2014 falt byen, og ble innlemmet i den såkalte islamske staten.

Irakiske soldater passerer liket av en IS-soldat ved siden av veien opp til en høyde utenfor Abu Saif ved Mosul.

I slutten av samme måned lot IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi seg filme ved fredagsbønnen i Mosuls al-Nuri-moské, hvor han utropte kalifatet og erklærte seg som lederen for verdens muslimer.

Opptakene fra den historiske moskeen midt i en irakisk storby markerte et høydepunkt for al-Baghdadi og forsøket på å skape en religiøs stat. Da IS var på sitt sterkeste var det 10 millioner mennesker i det selvutnevnte kalifatets områder, som strakk seg helt fra Aleppo i Syria, forbi Mosul og helt ned til Iraks hovedstad, Bagdad. På skjermer over hele verden rullet de hvite bilene med sorte flagg videre med budskap om det store oppgjøret som var satt i verk.

En irakisk politimann tar en røykepause under kampene mot IS-soldater i Hamam al-Alil i IRak på søndag.

Nå er situasjonen en helt annen. Ved en utbrent bil på en landevei utenfor Mosul ligger en død IS-kriger. Mannens hender er bundet på ryggen, og det ser ut til at han har blitt henrettet med et skudd mot hodet. De andre drepte fra kampene har blitt fjernet, men dette liket har blitt etterlatt som en advarsel til de som går forbi. Det er et brutalt motbilde til propagandavideoene fra 2014.

Fikk ikke reise

I oktober 2016 begynte den irakiske hæren, de kurdiske peshmerga-styrkene og en koalisjon av land – med USA i tet – sitt angrep på IS i Mosul. I en periode var også danske fly med i bombardementene. Først kom en rekke massive angrep med bombefly, før bakkestyrkene rullet frem mot kalifatets forsvarsverk i byene øst for Mosul.

De voldsomme kampene varte i månedsvis mens hundretusenvis av sivile søkte ly bak lukkede dører. Mange av Mosuls innbyggere forteller at de forsøkte å få tillatelse fra IS til å flykte før kampene satte i gang, men til ingen nytte.

24. januar kunne Iraks statsminister fortelle at den østlige halvdelen av Mosul hadde blitt frigjort:
– Jeg vil oppfordre våre helter til å rykke hurtig videre og befri resten av Nineveh-provinsen – særlig den vestlige delen av byen.

Den offensiven gikk i gang søndag, da den irakiske hæren rullet frem og erobret en håndfull landsbyer sør for Mosul. Lørdag kveld var byens vestlige del blitt bombardert med flygesedler som fortalte innbyggerne at angrepet var i ferd med å starte.

Mosul delt i to

Her står vi nå. Mosul er delt i to. Elva Tigris renner tvers gjennom byen, og vest for elva har IS forskanset seg. Øst for elva står den irakiske hæren, og bak dem har innbyggerne begynt å gjenoppbygge sin ødelagte by.
Koalisjonens fly bomber stillingene i vest, og IS skyter tilbake med alt de har.

Snikskyttere gjør det umulig å ferdes langs elvebredden, og granater, bombedroner og selvmordsangrep rammer soldater og sivile i Mosuls østlige del hver dag. I denne østlige delen bor det i dag mer enn 500.000 mennesker.

Irakiske politisoldater er fortroppen inn i den vestlige delen av Mosul, Iraks nest største by. Der har IS-soldatene forskanset seg og etablert smarte snikskytter-posisjoner. Det er ventet store tap. IS-soldatene er langt færre enn de irakiske styrkene.

Bak forsvarsverkene til IS venter opp mot 750.000 menn, kvinner og barn hvis eneste synd er at de bor i byen. De lever allerede under kummerlige forhold, med mangel på rent vann og varme. På nattetid kryper temperaturen ned under frysepunktet.

FN har advart om at angrepet som nå har gått i gang kan utløse en humanitær katastrofe.

Verre i vest

Og om man spør militære analytikere blir angrepet på vest-Mosul enda vanskeligere og blodigere enn kampen om den østlige delen av byen.
IS har laget sitt festningsverk i et område av Mosul som er kjennetegnet av smale gater og hus som ligger tett opp mot hverandre. Det forhindrer bruk av pansrede biler og stridsvogner. Det gjør det nesten umulig for en vanlig hær å angripe uten å ramme sivile.

Leksa fra de første kampene om byen er klar: Iraks hær og koalisjonen er slagkraftig og overlegen IS på alle punkter. De har bedre våpen, flystøtte, og langt mer personell.
Kilder i den irakiske hæren har overfor flere internasjonale medier estimert at det er omtrent 5.000 IS-krigere igjen i Mosul. Og disse 5.000 står nå overfor en styrke som teller opp mot 100.000 mann.

Fra hus til hus

De mange soldatene og det høyteknologiske, tunge militære skytset kan imidlertid ikke brukes til mye når man angriper en vel forberedt fiende i et tett befolket område. Derfor blir man nødt til å angripe med mindre enheter som rykker frem til fots og kjemper seg fra hus til hus.

Soldatene til IS kan ikke trekke seg særlig langt tilbake. Veien mot vest og de IS-kontrollerte delene av Syria har nemlig blitt blokkert av sjia-militser som nå har blitt innlemmet i den irakiske hæren.

I forkant av offensiven mot vest-Mosul ble Den gylne divisjon trukket ut av Mosul for å hvile og motta forsterkninger. Politiken møtte en del av soldatene i byen Bartella, noen kilometer mot øst.

– Vi er klar for neste rykk. Vi lærte mye av angrepet på den østlige delen av byen. Deres selvmordsangrep i biler ga oss problemer, men vi vet hvordan vi skal håndtere det, sa en offiser.

Voldsom motstand

Koalisjonens soldater kan regne med å møte voldsom motstand. For dersom IS mister grepet på Mosul og må sende sine soldater på retrett gjennom den samme ørkenen som de hvite bilene kjørte gjennom i propagandavideoene fra 2014, står kalifatet tilbake med et alvorlig nederlag.
Etter en rekke nederlag på slagmarken i Syria vil et nederlag i Mosul – byen hvor kalifatet ble utropt – sende sjokkbølger gjennom rekkene i terrororganisasjonen. Om man tar en titt på kartet vil Den islamske staten da kun se ut som en liten gruppe bevæpnede menn som kontrollerer et mindre område og utfører geriljaangrep mot militæret og terroraksjoner mot sivile.
Det vil fortsatt være et farlig og skremmende fenomen, men ikke i nærheten av å speile kalifatet som Abu Bakr al-Baghdadi så for seg da han utropte det i moskeen i Mosul.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Kalifat
  2. Mosul
  3. Midtøsten

Mest lest akkurat nå

  1. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

  2. Advarer mot svært glatte veier

  3. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet

  4. Her fosser strøm-milliardene inn

  5. – Ahhh, som vi har savnet dette!

  6. Fjerner populær gaveordning på kort varsel