EU-parlamentet krever grundig etterforskning av journalistdrap på Malta

EU-parlamentet legger press på Malta og krever en grundig etterforskning av drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia, som hadde flere mektige fiender.

Folk samlet seg i forrige uke utenfor EU-hovedkvarteret i Brussel for å kreve at drapet på Daphne Caruana Galizia blir tatt på alvor. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
  • Ann Fredriksen
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den 53 år gamle journalisten var kjent som en krass kritiker av regjeringen.

I begynnelsen av forrige uke ble hun drept av en bilbombe like ved sitt eget hjem på Malta. Bomben var plassert i en leiebil hun kjørte.

– Europa retter et fast blikk mot Malta. Det er den maltesiske statens plikt å etterforske dette drapet, sa EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans under en debatt om drapet i EU-parlamentet tirsdag. Han sa også at Caruana Galizia tilsynelatende ble drept fordi noen ville stanse rapporteringen hennes.

Under møtet ble det holdt ett minutts stillhet til minne om journalisten.

EU-parlamentet har besluttet at bygningens presserom skal oppkalles etter Daphne Caruana Galizia, og parlamentets president Antonio Tajani har bedt maltesiske myndigheter gjøre alt de kan for å komme til bunns i drapssaken.

Caruana Galizia hadde skrevet flere artikler der regjeringsmedlemmer eller personer med nære forbindelser til regjeringen ble anklaget for korrupsjon i kjølvannet av dokumentlekkasjen kjent som Panama Papers. Blant annet ble Michelle Muscat, kona til landets statsminister Joseph Muscat, anklaget for å ha etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Avsløringene førte til at det ble holdt nyvalg i juni. Muscats parti fikk flertall, og han kunne derfor fortsette som statsminister.

Publisert: