Putin oppfordrer velgerne til å avgjøre Russlands framtid

President Vladimir Putin sier at søndagens valg vil forme Russlands framtid og oppfordrer russiske velgere til å bruke stemmeretten.

Publisert: Publisert:

Russlands president besøker et medisinsk senter i St. Petersburg på valgkampens siste dag. Foto: Anatolij Maltsev / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I en TV-sendt tale framholder Putin at hver eneste russiske borger kommer til å være med på å avgjøre hvilken retning landet skal ta.

Putin er på forhånd spådd en sikker seier ettersom meningsmålinger gir ham en oppslutning på rundt 80 prosent. Men Putin er også opptatt av en så høy valgdeltakelse som mulig for å gi seg selv mest mulig legitimitet.

Putin brukte siste dag av valgkampen til å besøke en klinikk i fødebyen St. Petersburg.

Han har allerede styrt Russland i 18 år, enten som president eller statsminister. En seier innebærer at den 65 år gamle presidenten vil kunne styre landet i ytterligere seks år.

Ksenia Sobtsjak insiterer på at hun er en reell utfordrer til president Vladimir Putin. Hun avviser anklager om at hun lar seg bruke av Kreml til å gi valget et demokratisk skinn. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB scanpix

Sju andre kandidater stiller i valget, blant dem Ksenia Sobtsjak, en 36 år gammel TV-kjendis som har et liberalt valgprogram, og som har kritisert Putins politikk. Torsdag kveld kunngjorde hun etableringen av et nytt politisk parti, Forandringens parti.

Enkelte mener imidlertid at Sobtsjaks kandidatur er en del av Kremls eget prosjekt for å gi valget et demokratisk skinn og for å splitte Kreml-kritikerne. Dette har Sobtsjak, som er datter av en at Putins tidligere sjefer, avvist.

Årets valg er det første etter at Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. Der har lokale myndigheter bedt velgerne stemme fordi det er en mulighet til å takke Putin for at han tok kontroll over halvøya, som egentlig er ukrainsk territorium.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

  2. Seks nye smittetilfeller i Stavanger

  3. Nekter å forlenge levetiden for vindturbiner hvis ikke kommunene får mer penger

  4. Forbrukerrådet mistenker at Lyse driv prisjuks

  5. Nå skal Viking satse på kvinnelaget - vil til Toppserien fortest mulig

  6. Dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

  1. Russland
  2. Vladimir Putin
  3. Politikk