EU: Opptil 2,7 millioner europeere kan ha vært berørt av Facebook-skandalen

EU krever ytterligere svar fra Facebook etter at nettgiganten nå bekrefter at data om opptil 2,7 millioner europeere kan ha blitt delt på uriktig måte.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg må stå skolerett i Senatet i Washington tirsdag i neste uke og dagen etter i Representantenes hus for å forklare seg om skandalen. Det britiske parlamentet og EU-parlamentet har også bedt ham stille til høring, men ikke fått svar ennå. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Facebook har bekreftet overfor oss at opplysninger om opptil 2,7 millioner mennesker i EU kan ha blitt delt på urettmessig måte med Cambridge Analytica, sa EU-kommisjonens talsmann Christian Wigand fredag.

I begynnelsen av neste uke skal EUs justiskommissær Vera Jourova ha en telefonsamtale med Facebook-grunnlegger og sjef Mark Zuckerberg for å diskutere skandalen. De skal snakke om hvilke endringer Facebook må gjennomføre for å styrke personvernet for sine brukere, og om hvordan Facebook må tilpasse seg EUs personvernregelverk.

I løpet av de kommende dagene kommer de ulike datatilsynene i EU til å koordinere sin innsats for å diskutere hvordan de skal granske Facebook, legger Wigand til.

I Norge har 17 nordmenn lastet ned appen som ga analyseselskapet Cambridge Analytica tilgang til private opplysninger. Når man teller med de 17 personers venner, dreier det seg om opptil 37.550 nordmenn, bekreftet Facebook torsdag.

Forbrukerrådet har bedt Datatilsynet undersøke om Facebook har brutt europeiske personvernlover. Rådet krever også at tilsynet får oversikt over nordmenn som er berørt.

I forrige måned ble det kjent at analyseselskapet Cambridge Analytica hadde samlet inn personopplysninger fra Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab. Totalt kan 87 millioner Facebook-brukere ha blitt berørt.

Les også

 1. Facebook: 87 millioner brukere kan ha blitt berørt av skandalen

 2. Schibsted lover brukerne mer kontroll over innsamlet data

 3. Snart vil måten informasjon lagres om deg endres drastisk. Vi tegner og forklarer EUs nye personvernlov i 5 punkter

 4. Nesten 40.000 nordmenn kan ha delt data med omstridt analyseselskap

Publisert:
 1. Facebook
 2. Cambridge Analytica
 3. Datatilsynet
 4. Mark Zuckerberg
 5. Data

Mest lest akkurat nå

 1. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

 2. Nå skal Hellestø-familien bygge resten av Sola Airport Arena

 3. – Kan havarere privatøkonomien og komme i veien for drift av legekontor

 4. 10 kilo­meter tur­sti får nytt grus­dekke

 5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

 6. Tripic bytter drakt­nummer: – Skal ta opp arven