Apple og Irland enige om skattevedtak

Irland og Apple har blitt enige om vilkårene i EU-kommisjonens vedtak som pålegger landet å kreve inn rundt 120 milliarder kroner i skatt fra IT-giganten.

Irlands statsminister Leo Varadkar møtte forrige uke EUs president Donald Tusk. Irland og det amerikanske selskapet Apple kom mandag til enighet om vilkårene for Apples tilbakebetaling av skattepenger. Foto: Laura Hutton / PA / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Irland og den amerikanske teknologigiganten Apple har blitt enige om vilkårene for en sperret konto der selskapet skal overføre opptil 13 milliarder euro i ubetalt skatt, sa den irske finansministeren, Paschal Donohoe, mandag.

Kontoen skal styres av en tredjepart. Hvem dette blir, vil være klart i januar. Ifølge Donohoe vil pengeoverføringene starte i løpet av første kvartal av 2018.

I fjor sommer kom EU-kommisjonen fram til at en avtale mellom Apple og Irland hadde gitt selskapet en ulovlig skattefordel. Irland ble pålagt å kreve inn 13 milliarder euro i skatt, pluss 1 milliard i renter. Både Apple og Irland anket avgjørelsen, men irske myndigheter sa senere at de ville rette seg etter pålegget.

Den amerikanske IT-giganten har flere tusen ansatte i Irland, og inngikk tidlig i årtusenet en særdeles gunstig avtale om å betale 1 prosent i selskapsskatt. Mellom 2003 og 2014 har denne satsen blitt justert ned til symbolske 0,005 prosent.

EU-kommisjonens problem er ikke at skattesatsen er satt så lavt, men at avtalen gir Apple en fordel som ikke er tilgjengelig for andre og i praksis innebærer at selskapet får ulovlig statsstøtte.

Les også

 1. Paradise Papers: Nike og Apple har sluppet unna milliarder i skatt

 2. Amazon får skatteregning i milliardstørrelse

 3. Vil stanse IT-gigantenes skattefinter

Publisert:
 1. Irland
 2. Apple
 3. Skatteparadis
 4. Skatteunndragelse

Mest lest akkurat nå

 1. Stjålet bil kolliderte med politibil – 25-åring siktet for flere forhold

 2. Fire av ti koronapasienter legges inn av andre årsaker

 3. Svanhild Slåttsveen Cope (82) er i superform. Her er et seksukers styrkeprogram for eldre.

 4. – Å ta naturen inn i hjemmet vil være en viktig del av trend­bildet i tiden som kommer

 5. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 6. Sendte elevene hjem i desember. Får skarp kri­tikk fra egne råd­givere: – Ikke grunn­lag etter loven