Datasikkerhetsselskap spår dystert 2018

2017 var preget av store nettangrep og brudd på datasikkerhet. Neste år blir langt verre, mener datasikkerhetsselskapet McAfee.

Omfanget av nettangrep blir verre neste år enn det man har sett i år, advarer sikkerhetsselskapet McAfee. Bildet er fra det sørkoreanske nett- og sikkerhetsbyrået i Seoul som overvåker nettangrep mot landet. Foto: AP / NTB scanpix
 • Frode Kvam
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Årets mange tilfeller med saker der det er blitt krevd løsepenger for å låse opp hackede datamaskiner, er bare en liten forsmak på det som vi kan vente oss i tiden som kommer ettersom hackere utvikler nye strategier og forretningsmodeller, heter det i en rapport fra datasikkerhetsselskapet McAfee.

Selskapet, som blant annet lever av å selge antivirusprogramvare, mener at angripere kommer til å ta i bruk nye metoder som kan ramme både datamaskiner og nettverk.

Velstående personer kan bli blinket spesifikt ut, og hackere kommer til å satse mer på å ramme andre duppedingser som er koblet opp til nett på en mindre sikker måte enn datamaskiner og smartmobiler, mener selskapet.

Videre antar McAfee at det blir mer utstrakt å bruke leiehackere til å utføre nettangrep. Årets hendelser viser hvor enkelt det er å kommersialisere hackernes tjenester, påpeker Raj Samani, som er sjefforsker i selskapet.

– Slike angrep kan bli solgt til parter som forsøker å ramme rivaler på nasjonalt politisk og forretningsmessig nivå, sier Samani.

Personvernet kommer til å bli enda mer utvannet i 2018 som følge av at forbrukeropplysninger blir samlet inn og brukt til markedsføringsformål, heter det også i selskapets rapport.

Les også

 1. Han brøt seg inn i åtte banker i uken, og stoppet et helt lands gassleveringssystem

 2. Opplysninger om nordmenn på avveie etter hacking av klinikk i Litauen

 3. Sensitive dokumenter lekket gjennom oversettingstjeneste

 4. Bedrifter i Norge rammet av globalt hackerangrep

 5. FBI unnlot å advare amerikanske tjenestemenn om russisk hacking

Publisert:
 1. Hacking
 2. Datakriminalitet
 3. Datavirus

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes mangler 300 bøsse­bærere til søn­dagens TV-aksjon

 2. Den tidligere fotball­proffen kjører ti timer for å se datteren spille for Sand­viken

 3. Meteorologen med oppløftende beskjed før gjen­åpnings­festen i Sandnes

 4. Reagerer på «urett­fer­dige» regler: – Veldig merkelig

 5. Se hvor mye det har snødd i Sirdal

 6. KrF-politiker i Egersund: – Jeg fatter ikke at biskop, stats­forvalter og fylkes­kommunen er negativ til dette