Sånn er livet på Madagaskar

Madagaskar gir assosiasjoner til misjon, fattigdom og politiske kupp. Men landet er også rikt på naturressurser, unikt dyreliv og spennende reiseopplevelser.

Publisert: Publisert:

Madagaskars president Hery Rajaonarimampianina prøver å skape nasjonal stabilitet, men foreløpig er befolkningen skuffet over resultatene han har oppnådd for folk flest. Foto: Saurabh Das

 • Elisabeth Bie
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Marianne Skjortnes er professor i sosialantropologi på VID vitenskapelig høgskole (Misjonshøgskolen). Hun har bodd på Madagaskar i flere år, og reiser ofte tilbake sammen med sine studenter.

Akkurat nå er hun pessimistisk for situasjonen i landet hun er så glad i.

Politisk situasjon

Siden landet ble selvstendig republikk i 1960, har nesten alle maktskifter har funnet sted på kuppaktige måter, selv om landet formelt har demokrati. Mellom 2009 og 2014 var det politiske systemet satt ut av spill, etter at borgermesteren i hovedstaden gjennomførte et kupp. Mot slutten av 2013 ble det avholdt valg, og Hery Rajaonarimampianina ble valgt til president.

Flagget til Madagaskar.

Ifølge Skjortnes har han fått utrettet lite som har gjort noen forskjell for folk flest.— Folk er både desillusjonert og fortvilet. Den økonomiske nøden har økt med arbeidsledigheten, som igjen har ført til at foreldre tar ungene sine ut av skolen fordi de ikke har råd å la dem gå der. Siden 2009 har andelen barn som går på skole sunket fra 70 til 50 prosent. Det er nedslående, sier hun.

Unik flora og fauna

Madagaskar har et unikt biologisk mangfold. Rundt 80 prosent av dyr og planter finnes bare her. Den mest kjente unike arten er lemuren. Av de rundt 150.000 av artene som lever på øya er 929 utrydningstruet på grunn av avskoging. Store deler av øyas areal er fredet, og regnskogene står på UNESCOs verdensarvliste.

Aft-20080411-1-B-2-195-1.eps

MisjonsvirksomhetenDet Norske Misjonsselskap (NMS) sendte sine første misjonærer til Madagaskar i 1866, og siden har de blitt værende. De har satset på skole— og helsearbeid, samt håndverks- og jordbruksskoler. Også arbeid for blinde, døve og spedalske har vært viktig. Gassiske kristne opprettet sammen med norske, amerikanske og franske misjonærer Den gassisk-lutherske kirken (FLM) i 1950. Også Norad er engasjert på øya.

Rettssikkerhet

Madagaskar avskaffet dødsstraff 2014, og har signert flere internasjonale menneskerettighetsavtaler.

— Men i praksis står det ikke så veldig bra til på dette området, og særlig er rettssystemet og rettssikkerheten dårlig. Landet har også store utfordringer i å leve opp til retten til arbeid og utdanning, sier Skjortnes.

Hvorfor så fattig?

Madagaskar er rikt på naturressurser som olje, gass, mineraler og edelstener. Likevel er innbyggerne blant verdens fattigste. Ifølge Skjortnes er mange år med politiske uroligheter, dårlig forvaltning og korrupsjon viktige årsaker til det.

— Maktpersoner har solgt unna naturressurser til egen vinning på det svarte markedet. Dermed har en liten elite nytt godt av dette uten at det har kommet befolkningen til gode, sier hun.

Rundt 80 prosent av befolkningen jobber i jordbruket. Eksportinntekter kommer hovedsakelig fra tekstiler. Eksport av olje, edelstener og mineraler står for under 1 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). Den uformelle delen av økonomien er stor, og mange arbeider svart.

I dette fengselet sitter en kvinne fra Rogaland fengslet, siktet for narkotikakriminalitet. Hun risikerer inntill ett år i fengsel dersom hun blir kjent skyldig. Foto: Fredrik Refvem

Turismen øker

Før kuppet i 2009 opplevde Madagaskar stor oppsving i turismen, men siden har besøkene dalt på grunn av den politiske uroen. Men ting tyder på at turismen er på vei opp igjen, og flere av verdens såkalte reiseeksperter har Madagaskar på sin liste over anbefalte reisemål i 2016. Det unike dyrelivet og kombinasjonen jungel, fjell og strand framheves.

— Det kan jeg skrive under på! Madagaskar er en stor, hemmelig perle av et land å reise rundt i. Vakkert, trygt og fredelig, med lite kriminalitet. Men infrastrukturen i landet er dårlig, så en reise hit krever gode forberedelser og tålmodighet. Jeg anbefaler lokalt organiserte reiser, sier Skjortnes.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Fengselsdirektøren på Madagaskar til Aftenbladet: - Hos oss deler 245 menn én celle

 2. Kvinne fra Rogaland fengslet på Madagaskar

 3. Misjonsfilm på NRK

 4. 150 år siden Norges første misjonsskip la fra kai i Stavanger

 1. Misjonshøgskolen
 2. Madagaskar
 3. Eksport
 4. Marianne Skjortnes