Ny planet oppdaget i Melkeveien

VERDENSROMMET: Astronomer sier de har oppdaget en planet som sirkler rundt Beta Pictoris, en stjerne i vår egen galakse, Melkeveien.

Den nye planeten i Melkeveien er bare 23 millioner år gammel. Foto: Nils Ribi, AP/Scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi snakker om en gigantisk planet som er rundt 3000 ganger større enn jorden, som ligger 2,7 ganger lenger fra stjernen sin enn jorden er fra sola, sier Anne-Marie Lagrange, astrofysikeren ved Frankrikes nasjonale senter for vitenskapelig forskning (CNRS) og hovedforfatter bak en studie i Nature Astronomy.

Den nye planeten som er blitt oppdaget, b Pictoris c, går rundt sin bane omtrent hver 1200 dag. Som sin storesøster b Pictoris b, oppdaget av Lagrange og temaet hennes i 2009, er det en stor planet.

B Pictoris c ble oppdaget ved å analysere 10 år gamle, høyoppløselige data, oppnådd med instrumenter på La Silla-observatoriet nord i Chile.

Beta Pictoris, som er synlig med det blotte øye, er sammenlignet med solen en nyfødt planet. Den er 23 millioner år gammel. Solen er 4,5 milliarder år gammel, skriver nyhetsbyrået AFP. Den er også relativt nærliggende, i overkant av 63 lysår unna jorda.

Publisert:
  1. Forskning og vitenskap
  2. Verdensrommet

Mest lest akkurat nå

  1. – Utviklingen i Rogaland er ufattelig trist

  2. Pappa Haaland reagerer etter sønnens exit mot City: – Merkelige avgjørelser

  3. – Som alenemor er dagene krevende nok i seg selv

  4. Smitte på to sykehjem: 20 i karantene

  5. Her er Jone Laugalands dom over Rogalands første elferje

  6. Full forvirring om rødt nivå i videregående skole