Sjokkert over journalistdrap i Russland

<p> — Ytringsfriheten er det viktigste vi har, uttalte Anna Politkovskaja da hun besøkte Norge i 2003. Lørdag ble den kjente russiske journalisten funnet skutt og drept i Moskva.</p>

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Tobarnsmoren Anna Politkovskaja markerte seg som en uredd kritiker av de russiske regjeringsstyrkenes overgrep mot befolkningen i Tsjetsjenia, og hun ble kjent for sine kritiske reportasjer fra området.

Politiet sier det ble funnet en pistol og ammunisjon i heisen hvor hun ifølge en nabo ble funnet skutt, og det er satt i gang etterforskning av drapet.

Hun har vært i Norge en rekke ganger, og hennes kontakter både i Norge, Sverige og Finland er sjokkert over drapet.

Truet

Politkovskaja levde konstant med drapstrusler, og mange frykter hun ble ryddet av veien på grunn av sitt journalistiske virke.

BBCs journalist Emma Simpson i Moskva mener alt tyder på at Politkovskaja ble drept på oppdrag, og at hun ble skutt på grunn av sitt journalistiske virke.

— Det første jeg tenker på, er at Anna ble drept for sitt profesjonelle arbeid. Vi ser ikke noe annet motiv for denne forferdelige forbrytelsen, sier redaktør Vitalij Jarosjevskij i Novaja Gazeta, hvor Politkovskaja arbeidet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager i en uttalelse drapet på det dypeste. Han forventer at russiske myndigheter oppklarer saken.

— Drapet er et nytt uttrykk for hvor utsatt den frie pressen er i sitt arbeid i Russland, sier Støre til NTB via sin kommunikasjonsrådgiver Bjørn Jahnsen.

- Rystet

Politkovskaja mottok Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris i 2003. — Ytringsfriheten er det viktigste vi har. Millioner har dødd for å få denne friheten. Hvordan forvalter vi den nå? spurte hun da hun var i Stavanger for å motta prisen.

Geir Pollen ledet foreningen da den russiske journalisten mottok prisen.

— Umiddelbart er jeg rystet. Hun var i mange år en sentral regimekritiker og oppholdt seg i lange perioder i Tsjetsjenia, sier Pollen til NTB.

— Hun var den fremste russiske rapportøren fra området, og det var det som gjorde at vi i 2003 ga henne denne ytringsfrihetsprisen, legger han til, og understreker at han ikke kjente Politkovskaja personlig.

Frykter forbindelse

Helsingforskomiteens generalsekretær Bjørn Engesland frykter drapet kan ha sammenheng med den betente situasjonen i Tsjetsjenia. Organisasjonen har over lang tid samarbeidet med Politkovskaja.

— Dette er veldig trist. Jeg kjente henne personlig, sier Engesland til NTB.

— For meg er det viktig at russiske myndigheter iverksetter en effektiv etterforskning og får brakt de skyldige til doms. Men man kan frykte at det er en sammenheng mellom spenningen og konflikten rundt situasjonen i Tsjetsjenia og det som her har skjedd, legger han til.

Engesland påpeker at konflikten i Tsjetsjenia har ført til mange overgrep og store spenninger i Kaukasus, men også i det øvrige russiske samfunn.

Forlagssjef Anders Heger i Cappelen kjente Politkovskaja gjennom mange år, både via PEN-klubben og også som hennes forlegger. Overfor NTB berømmer han hennes mot og integritet.

Anerkjent

I 2002 fungerte Politkovskaja som mekler da tsjetsjenske opprørere tok flere hundre gisler på Dubrovka-teateret i Moskva. Gisselaksjonen endte i tragedie, og både gisseltakerne og 126 gisler ble drept da teateret ble stormet.

Hun har fått stor anerkjennelse og høstet flere utmerkelser for sitt arbeid. I 2004 fikk hun Olof Palme-prisen i Sverige, og fire år tidligere ga journalistlauget i Russland henne Gullpennen.

Politkovskaja, som ble født i 1958, har også skrevet flere bøker, blant annet «Putins Russland» og «En reise i helvetet», hvor hun skriver om sine erfaringer fra Tsjetsjenia.

Publisert: