Marokko-drapene: 15 siktet for terrorisme

15 personer er i det første rettsmøtet siktet for terrorisme etter drapene på en norsk og dansk kvinne i Marokko. Ytterligere sju må måte i retten senere.

Publisert: Publisert:

I en video som ble publisert på Twitter torsdag 20. desember, sverger fire mistenkte troskap til IS. Foto: Skjermdump/Twitter / NTB scanpix

  • uvakt@ntb.no
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

De 15 ble fremstilt i sakens første rettsmøte søndag overfor en dommer som har ansvar for terrorrelaterte saker. Der fikk påtalemyndigheten medhold i å ta ut foreløpige terrorsiktelser mot de 15.

Siktelsene omfatter etablering av en gruppe som forberedte og begikk terrorhandlinger og overlagte drap. Tre av de 15 er dessuten siktet for å ha oppfordret andre til å begå terrorhandlinger.

Ytterligere sju pågrepne i saken skal fremstilles for dommeren i løpet av de kommende dagene, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten.

Blant de 15 som møtte i retten søndag var en mann med sveitsisk og spansk statsborgerskap bosatt i Marokko. Han ble pågrepet i Marrakech lørdag, mistenkt for å ha gitt noen av de mistenkte for dobbeltdrapet opplæring i bruk av kommunikasjonsverktøy og skytetrening, opplyste påtalemyndigheten lørdag.

Fire personer er utpekt som hovedmistenkte. De ble pågrepet i Marrakech og anklages for å ha tilhørt en celle inspirert av IS' ideologi, opplyser landets antiterrorsjef Abdelhak Khiam til nyhetsbyrået AFP.

Ingen av de fire har hatt kontakt med IS-medlemmer i Syria eller Irak, opplyser han videre.

Lederen for cellen er utpekt som den 25 år gamle gateselgeren Abdessamad Ejjoud.

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

  2. Front­kolli­sjon på E39 i Lyngdal

  3. Da hun trodde sønnen skulle dø, arrangerte Christin Kristoffersen fest

  4. Haalands langspurt overskygget alt. Det gikk et gisp over fotballverdenen.

  5. Direkte: Hvem blir sykkelkongen av Champs-Elysées i Paris?

  6. Jakob Ingebrigtsen sikret seg kongepokalen

  1. Terror
  2. Marokko