Marokko-drapene: 15 siktet for terrorisme

15 personer er i det første rettsmøtet siktet for terrorisme etter drapene på en norsk og dansk kvinne i Marokko. Ytterligere sju må måte i retten senere.

I en video som ble publisert på Twitter torsdag 20. desember, sverger fire mistenkte troskap til IS. Foto: Skjermdump/Twitter / NTB scanpix
  • uvakt@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

De 15 ble fremstilt i sakens første rettsmøte søndag overfor en dommer som har ansvar for terrorrelaterte saker. Der fikk påtalemyndigheten medhold i å ta ut foreløpige terrorsiktelser mot de 15.

Siktelsene omfatter etablering av en gruppe som forberedte og begikk terrorhandlinger og overlagte drap. Tre av de 15 er dessuten siktet for å ha oppfordret andre til å begå terrorhandlinger.

Ytterligere sju pågrepne i saken skal fremstilles for dommeren i løpet av de kommende dagene, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten.

Blant de 15 som møtte i retten søndag var en mann med sveitsisk og spansk statsborgerskap bosatt i Marokko. Han ble pågrepet i Marrakech lørdag, mistenkt for å ha gitt noen av de mistenkte for dobbeltdrapet opplæring i bruk av kommunikasjonsverktøy og skytetrening, opplyste påtalemyndigheten lørdag.

Fire personer er utpekt som hovedmistenkte. De ble pågrepet i Marrakech og anklages for å ha tilhørt en celle inspirert av IS' ideologi, opplyser landets antiterrorsjef Abdelhak Khiam til nyhetsbyrået AFP.

Ingen av de fire har hatt kontakt med IS-medlemmer i Syria eller Irak, opplyser han videre.

Lederen for cellen er utpekt som den 25 år gamle gateselgeren Abdessamad Ejjoud.

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember.

Publisert:
  1. Terror
  2. Marokko

Mest lest akkurat nå

  1. Snart er hver fjerde bil i bomringen en elbil – kritisk for Bymiljøpakken

  2. Mann og kvinne tatt i stjålet bil med tyvegods

  3. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

  4. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

  5. Ut mot Solskjær: – Fullstendig stryk i kamp­forberedelser

  6. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra