Ambulansebombe krevde nesten 100 menneskeliv i Kabul

Sårede ble sendt til flere av byens sykehus for behandling etter lørdagens angrep Foto: AP / NTB scanpix
Nesten hundre mennesker ble drept og over 150 såret i bombeangrepet i Kabul lørdag. Denne mannen har nettopp fått høre at sønnen hans ble drept. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
En såret mann får hjelp etter lørdagens selvmordsangrep i Kabul. Foto: AP / NTB scanpix

Minst 95 mennesker ble drept og 158 såret da en ambulanse fylt med sprengstoff eksploderte i Afghanistans hovedstad Kabul. Taliban sier de sto bak angrepet.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– De aller fleste drepte var sivile, men det er også militære blant ofrene, sier talsmann Nasrat Rahimi i innenriksdepartementet.

Bomben var plassert i en ambulanse, ifølge innenriksdepartementet.

– Selvmordsbomberen passerte den første sperringen og sa at han hadde med seg en pasient til sykehuset Jamhuriat. Ved den andre sperringen ble han gjenkjent, og da sprengte han seg i bilen som var fullastet med eksplosiver, sier Rahimi.

Den kraftige bomben eksploderte i en folksom gate i Kabul. På sykehuset Jamhuriat kjempet helsepersonell lørdag med å behandle blodige menn, kvinner og barn som lå på gulvet i korridorene.

Flere av ofrene var kritisk såret, og antall drepte og sårede steg i timene etter angrepet.

Ambulansebombe

Angrepet blir møtt med kraftig fordømmelse. Det at bombebilen var kamuflert som en sykebil, beskrives som et klart folkerettsbrudd av FN.

– Ambulanser skal være beskyttet, og brukes til å ta seg av syke og sårede. Det skal ikke brukes av parter i konflikter til å utføre militære handlinger, sier folkerettsansvarlig i Norges Røde Kors, Mads Harlem, til NTB.

– Dette er en krigsforbrytelse som gjør situasjonen i Afghanistan verre, og det tar vi sterk avstand fra, tilføyer han.

Den islamistiske opprørsbevegelsen Taliban sier de står bak angrepet. De hevder det var rettet mot en politisperring, men bomben eksploderte i et travelt område som var full av sivile lørdag ettermiddag.

Rystelser og røyksky

Eksplosjonen skjedde nær den gamle bygningen til innenriksdepartementet, i en del av byen der det ligger en rekke offentlige kontorer. Kabul-politiets hovedkvarter og etterretningstjeneste ligger også i nærheten.

Bomben eksploderte bare drøyt 100 meter fra EUs kontorer i Kabul, men ingen ansatte ble såret her, opplyser en anonym kilde til DPA.

Målet var ifølge Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid en politikolonne, og han hevder over 80 politifolk ble drept eller såret.

– Massakre

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er forferdet over omfanget.

– Jeg er rystet over det barbariske angrepet i Kabul. Jeg fordømmer denne terrorhandlingen på det sterkeste. Mine tanker går til ofrene, deres familier og det afghanske folk. NATO står sammen med Afghanistan i vår felles kamp mot terrorisme, skriver Stoltenberg på Twitter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer også angrepet.

– Vi føler med de mange rammede og deres pårørende. Norge står sammen med det afghanske folk, heter det i en melding fra Søreide på Twitter.

Norske myndigheter har ikke indikasjoner på at nordmenn er rammet.

Mange drept i hotellangrep

Eksplosjonen fant sted nøyaktig en uke etter at seks Taliban-opprørere stormet Kabuls største hotell, Intercontinental, og jaktet på utlendinger opp gjennom etasjene. Minst 22 mennesker ble drept, de fleste av dem utlendinger.

Det tok 17 timer før afghansk politi, med støtte fra blant annet norske styrker, fikk kontroll på stedet.

Onsdag ble minst fire mennesker drept da væpnede menn stormet Redd Barnas kontor i Jalalabad øst i Afghanistan. IS' afghanske fløy tok på seg skylda for det angrepet.

Les også

 1. Sykehus: Arne Strand alvorlig skadd under terrorangrepet i Kabul

 2. IS sier de står bak Redd Barna-angrep i Afghanistan

 3. Norske soldater bisto afghanske sikkerhetsstyrker under IS-angrep

 4. Nok en stor tapsdag for afghanske styrker – minst 55 drept

Publisert:
 1. Kabul
 2. Afghanistan
 3. Terror
 4. Taliban

Mest lest akkurat nå

 1. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 2. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 3. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 4. Dette har du neppe sett før på et julemarked

 5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 6. – Man er ganske alene hvis noe går galt