Russland er ikke et demokrati

KOMMENTAR: Det russiske folks friheter er truet. Den største trusselen heter Vladimir Putin.

Make Russia great again.
Publisert: Publisert:

Sammen med en krets korrupte oligarker bruker han verdens største land slik gutter leker i en sandkasse, men regjerer bare så lenge store deler av folket synes det er greit. I går vant han presidentvalget.

Hans autoritære stil knebler opposisjonen og har vist seg å være fatal for journalister. I gårsdagens valg skulle Aleksej Navalnyj vært opposisjonens kandidat. Han ble nektet av valgkomiteen å stille til valg.

LES OGSÅ:

Les også

Russland: Over halvparten av velgerne har avgitt stemme

Den russiske valgkommisjonen sier mer enn 50 prosent av alle stemmeberettigede russere har avgitt stemme i…

Sterk mann

Nå er det på ingen måte sikkert at Navalnyj ville vært i stand til å utfordre den sittende presidenten, men det får vi altså ikke vite. Putin er nemlig umåtelig populær fordi han gjør «Russia great again». Han står høyt i banen på den internasjonale arenaen og fremstår som en stødig og bestemt leder.

Hva er galt med det?

Mange velgere i mange land foretrekker å ha en solid statsleder som fungerer på tronen, snarere enn å bytte folk hver fjerde, sjette eller åttende år. Gorbatsjov og Jeltsin blir sett på som svake ledere som ødela først Sovjetunionen og deretter Russland. Putin har fått landet til å virke igjen.

Hvorfor reparere noe som virker?

Problemet er at Vladimir Putin hele tiden må stramme grepet litt hardere, for ikke å miste taket. Han må ha full kontroll på mediene og det hemmelige politiet. Han må være i stand til å nekte opposisjonskandidater å stille til valg om de synes å utfordre ham, og han må ha makt nok til å kunne manipulere valgresultatene om de ikke vipper til hans side.

Vladimir Putin må stramme grepet litt hardere

Juks og fanteri

Under lokalvalgene sist høst ble Putins parti Forent Russland beskyldt for å bruke offentlige midler til å drive valgkamp. Det er grovt misbruk av skattebetalernes penger og ga partiet en enorm fordel i forhold til lokale småpartier.

Samme høst trakasserte politiet Aleksej Navalnyj og arresterte ham flere ganger, blant annet for å holde politiske møter uten å søke om tillatelse. Trakasseringen kulminerte i desember, da Navalnyj ble nektet å stille valg fordi han skal være tidligere straffet, en avgjørelse som nødvendigvis var politisk motivert.

Joda, Vladimir Putin vant valget i går, det er udiskutabelt. Men hva slags valg vant han?

Ikke et fritt valg etter vestlig standard.

MER OM RUSSLAND:

Publisert: